Σαββάτο 11 Ιουλίου 2020 06:43
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Συναγερμός στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου 
 
Μιά 19χρονη τουρίστρια, με ιό του Δυτικού Νείλου, που νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στην Κέρκυρα, έχει θέσει σε συναγερμό το νοσοκομείο του νησιού.

Περισσότερα...

Πιο υγιείς και επιτυχημένοι οι ρεαλιστικά αισιόδοξοι 
 
Πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι δεν βρίσκουν κανέναν λόγο για να είναι αισιόδοξοι, φαίνεται όμως ότι μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν μπορεί να τους δώσει μερικούς.

Περισσότερα...

Τη λίστα με τους 50 γιατρούς παρέδωσε στο ΣΔΟΕ ο Αδωνις Γεωργιάδης 
 
Παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ σήμερα - με καθυστέρηση δύο ημερών - η λίστα με τα ονόματα πενήντα γιατρών που εμφανίζονται πρώτοι σε συνταγογράφηση για τον μήνα Ιούνιο.

Περισσότερα...

Η αυπνία αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά 
 
Όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και συνήθως κοιμούνται λίγες ώρες, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Η γυμναστική κάνει καλό στο σπέρμα 
 
Οι άντρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, καλό είναι να αρχίσουν να γυμνάζονται συστηματικά, αλλά δίχως να το παρακάνουν. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια να κολυμπούν ταχύτερα.

Περισσότερα...

Η φαλάκρα «προδίδει» την καρδιοπάθεια 
 
Η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού ή μία μικρή κάθετη «τσάκιση» στον λοβό του αυτιού μπορεί να μοιάζουν με αθώα «σημάδια» του γήρατος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να αποτελούν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Περισσότερα...

«Κλινική ανάσταση» για 26χρονο 
 
Tο ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης προσέλκυσε η υπόθεση ενός 26χρονου που σώθηκε από το θάνατο χάρη στην επιμονή γιατρών οι οποίοι του έκαναν καρδιακές μαλάξεις αδιάκοπα επί σαράντα πέντε λεπτά, πολύ πέρα του συνηθισμένου χρονικού ορίου.

Περισσότερα...

«Παρενέργειες» από τα φάρμακα 
 
«Τσουνάμι» ενστάσεων, απεργίες φαρμακαποθηκών και αναστολή παράλληλων εξαγωγών προκαλεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, την εφαρμογή του οποίου ζητεί άμεσα ο κ. Σαλμάς, παρά το γεγονός ότι όλη η αγορά αντιδρά, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές παρατυπίες.

Περισσότερα...

Πως το κάπνισμα «χαλάει» την εμφάνιση 
 
Αν είστε καπνιστές, γνωρίζετε ήδη τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο ακόμα και στην σεξουαλική σας ζωή. Αλλά γνωρίζετε πως επηρεάζει σημαντικά και την εμφάνισή σας;

Περισσότερα...

Η κρίση οδηγεί σε υπογεννητικότητα & γήρανση του πληθυσμού 
 
Νέα δεδομένα για τη δημιουργία οικογένειας επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς οι γεννήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για γήρανση του πληθυσμού.

Περισσότερα...

Υπνηλία στη δουλειά; Ίσως φταίει ο ελλιπής αερισμός 
 
Έλλειψη ύπνου, ανία, «βαρύ» φαγητό - υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υπνηλία που νιώθουμε το μεσημέρι στο γραφείο ή στο σχολείο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν ακόμα: τον ελλιπή αερισμό των σύγχρονων κτηρίων.

Περισσότερα...

Φθηνότερα φάρμακα από 1ης Νοεμβρίου 
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, με το νέο δελτίο μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 16% οι τιμές.

Περισσότερα...

Άνθρωποι & ποντίκια, περί «μεταλλαγμένης» ενημέρωσης 
 
Συνεχίζονται οι προβληματισμοί σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην Ευρώπη και συνδέονται, πλέον, όχι μόνο με ζητήματα επιστημονικής επάρκειας και ερευνητικής δεοντολογίας, αλλά –εξίσου σημαντικό- και με, αληθινές ή εικαζόμενες, απόπειρες χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, για υστερόβουλους σκοπούς. Πολύ πριν από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η «μεταλλαγμένη» ενημέρωση προϋπήρξε…

Περισσότερα...

Νομπέλ Ιατρικής σε Γιαμανάκα – Γκέρντον για βλαστοκύτταρα από ενήλικες 
 
Ο Ιάπωνας Σίνγια Γιαμανάκα και ο Βρετανός Τζον Γκέρντον βραβεύονται με το Νομπέλ Ιατρικής 2012 για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μιας τεχνικής, που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.

Περισσότερα...

Η «μεγάλη οθόνη» ως θεραπευτική προσέγγιση 
 
Την τέχνη και τον κινηματογράφο επιστρατεύουν ψυχολόγοι, για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας, της κατάθλιψης και, γενικότερα, της έλλειψης ψυχικής ανάτασης στους δύσκολους καιρούς μας.

Περισσότερα...

Centrum Cardio: ‘Όλα τα οφέλη του Centrum συν κάτι επιπλέον για την καρδιά σας!! 
 
Η καρδιά αποτελεί τον πιο σημαντικό «μηχανισμό» του οργανισμού μας και γι’ αυτό η διατήρηση της καλής λειτουργίας της είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο , οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο ένα απειλή για τη ζωή των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Περισσότερα...

«Μεταλλαγμένη» αγελάδα παράγει υποαλλεργικό γάλα 
 
Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, η οποία παράγει άφθονο σε πρωτεΐνες γάλα, που είναι υποαλλεργικό. Περίπου το 2% έως 3% των νεογέννητων μωρών εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και είναι αυτά, τα οποία πρωτίστως αφορά το νέο γάλα.

Περισσότερα...

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται αλλοιωμένες πορτοκαλάδες 
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε δύο παρτίδες πορτοκαλάδας ΛΟΥΞ 1,5 L χωρίς ανθρακικό, αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (δυσάρεστη οσμή και γεύση).

Περισσότερα...

Νερό: Πολύτιμο και τον χειμώνα 
 
Συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Το νερό, πολύτιμο και ζωογόνο, αποτελεί βασικό συστατικό, κατά τα 2/3, του ανθρώπινου οργανισμού: στους άνδρες, το ποσοστό φθάνει το 60-65%, στις γυναίκες το 50-60%, ενώ στα μικρά παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%.

Περισσότερα...

Μισείτε το σώμα σας; Φταίνε τα γονίδιά σας... 
 
Η εικόνα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της και η επιθυμία της να αδυνατίσει πηγάζουν κυρίως από το γενετικό προφίλ της και δευτερευόντως από τις κοινωνικές επιρροές, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU).

Περισσότερα...

Νορβηγική έρευνα: Τα κινητά μάλλον δεν βλάπτουν την υγεία 
 
Το ενδεχόμενο να είναι «μύθος» η είδηση ότι, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών επικοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία παρουσιάζει τώρα η επιστημονική κοινότητα, μετά από σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τις μικροσυσκευές επικοινωνίας για την πρόκληση ασθενειών, όπως οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Περισσότερα...

Ζωή σε εννέα ανθρώπους από 59χρονη δωρητή οργάνων 
 
Η οικογένειά της δώρισε ζωτικά όργανά της για να κερδίσουν τη δική τους μάχη άλλοι πάσχοντες...

Περισσότερα...

Τι αποκαλύπτει η πολιτική του κράτους έναντι των φαρμακείων – Μέρος Β’ 
 
Περνώντας στο 2ο μέρος αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης για το θέμα των φαρμακείων θα υπενθυμίσω, για άλλη μια φορά, την τακτική των «κρατούντων» και των παρατρεχάμενων τους, όταν θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες που να δικαιολογούν τις εγκληματικές τους πολιτικές και τακτικές.

Περισσότερα...

Προάγγελος διαζυγίου ο γάμος με «κρύα καρδιά» 
 
Οι γυναίκες που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τον γάμο που ετοιμάζονται να κάνουν, διατρέχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο μέσα στην πρώτη τετραετία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Η χρήση φαρμάκων για τη στύση χωρίς ιατρικό λόγο 
 
Τα φάρμακα για τη στύση χρησιμοποιούνται από σεξουαλικά υγιείς άνδρες; Τα φάρμακα που διευκολύνουν τη στύση, οι γνωστοί αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης, χρησιμοποιούνται ευρέως από το 1998 για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Περισσότερα...

Μιλήστε στο... sex 
 
Οι άνθρωποι που εκφράζονται άνετα για το σεξ την ώρα της σεξουαλικής επαφής, αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Ο κόσμος των light 
 
Καλωσήλθατε στον κόσμο των light, των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι για να καθησυχάσουν συνειδήσεις, να ξεπλύνουν διατροφικές ενοχές, αλλά και να αδυνατίσουν -όχι πάντα-, με επιτυχία.

Περισσότερα...

Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τη μία γλυκιά λιχουδιά την ημέρα 
 
Η ζάχαρη μοιάζει, ίσως όσο καμία άλλη τροφή, με νόμισμα που έχει δυο πλευρές: αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό, χαρίζοντας ενέργεια, πολύτιμη για τη λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ύπουλος εχθρός. Κρύβεται άλλωστε σε πλείστα όσα τρόφιμα, θεωρητικώς αθώα.

Περισσότερα...

Μεταμόσχευση κυττάρων εναντίον τύφλωσης 
 
Βρετανοί ερευνητές επέτυχαν να αποκαταστήσουν μερικώς την όραση τυφλών ποντικών μεταμοσχεύοντας στα μάτια τους κύτταρα-φωτοϋποδοχείς. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» εκτιμάται ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς με εκφυλιστικές νόσους των οφθαλμών.

Περισσότερα...

Η υγεία περνάει απ’ τα δόντια... 
 
Οι ειδικοί έχουν αρχίσει να το πιστεύουν ακράδαντα: η ουλίτιδα – από την οποία επιεικώς πάσχει ο μισός πληθυσμός – δεν είναι αθώα ούτε ενέχει ως αποκλειστικό κίνδυνο την απώλεια των δοντιών. Τουναντίον, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Περισσότερα...

Οι ψηλές κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών 
 
Οι ψηλές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση των έως τώρα μελετών επί του θέματος, η οποία αποκαλύπτει ότι και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Περισσότερα...

Στον αέρα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ 
 
Στα χρέη βυθίζεται το νέο μεγαλύτερο Ταμείο περίθαλψης, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Περισσότερα...

Κλειστά την Πέμπτη τα φαρμακεία σε Αθήνα - Πειραιά 
 
«Λουκέτο» στα φαρμακεία τους βάζουν την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά. Στις 9 π.μ. θα βρίσκονται έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Περισσότερα...

Τα Γενόσημα Φάρμακα Ι 
 
Τελευταία έχει γίνει πολύς θόρυβος για τα γενόσημα φάρμακα στην χώρα μας, και ως συνήθως ακούγονται από όλες τις πλευρές ανακρίβειες, ή μισές αλήθειες. Το Medinfo θα προσπαθήσει να ενημερώσει το κοινό του, βασιζόμενο πάντα στις πλέον αξιόπιστες πηγές, έτσι ώστε να μπορέσει ο πολίτης να αντλήσει τις πληροφορίες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το πρόβλημα και να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Περισσότερα...

Τα νοσοκομεία θα στέλνουν τον λογαριασμό στις πρεσβείες 
 
Από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών θα απαιτεί το υπουργείο Υγείας τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παράνομων μεταναστών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο σταυροδρόμι της ανέχειας, λίγα βήματα από την Ομόνοια, η Πολυκλινική Αθηνών περιθάλπει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Περισσότερα...

Η υπερβολή βλάπτει την ομορφιά 
 
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες που η γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο Εμμανουέλ Μπεάρ δήλωσε μετανιωμένη για τις πλαστικές επεμβάσεις που ξεκίνησε στην… τρυφερή ηλικία των 27 ετών. Η 47χρονη σήμερα Μπεάρ, με τα πάλαι ποτέ σαρκώδη χείλη της πρησμένα από τις αισθητικές ενέσεις, ομολόγησε ότι αν ήξερε ότι θα παραμορφωνόταν, θα ήταν περισσότερο προσεκτική…

Περισσότερα...

Γιατί μιλάμε στον ύπνο μας 
 
Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής μας την φράση «μιλούσες στον ύπνο σου το βράδυ». Η φράση αυτή μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα, από έκπληξη έως ντροπή και ανησυχία, αλλά πάντοτε εγείρει ένα ερώτημα: «Τί έλεγα;»

Περισσότερα...

Γυναίκες: Και τώρα, ο οργασμός στο γυμναστήριο... 
 
Οι γυναίκες δεν χρειάζονται απαραιτήτως έναν σύντροφο ή οποιοδήποτε «βοήθημα» σεξουαλικής διέγερσης για να φτάσουν στην κορύφωση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που αποκαλύπτει ότι πολλές έχουν οργασμό εξαιτίας της… γυμναστικής.

Περισσότερα...

Βρήκαν την αιτία της φαλάκρας - και ετοιμάζουν φάρμακο... 
 
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μία πρωτεΐνη είναι τελικά υπεύθυνη για την φαλάκρα - και τα ακόμα καλύτερα νέα είναι πως ήδη έχουν επινοηθεί (για άλλο λόγο) φάρμακα που την αδρανοποιούν και τα οποία δοκιμάζονται σε ανθρώπους.

Περισσότερα...

Όχι απόψε αγάπη μου. Στ’ αλήθεια έχω πονοκέφαλο... 
 
Τελικά, η κλασική φράση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» κρύβει μέσα της κάποιους κόκους αλήθειας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι γυναίκες που παρουσιάζουν επί χρόνια και συχνά πονοκέφαλο ή ημικρανία έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώνουν και σεξουαλικά προβλήματα.

Περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα αποτρέπουν την απόρριψη των μοσχευμάτων 
 
Η έγχυση βλαστοκυττάρων έπειτα από την μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να εξουδετερώσει την ανάγκη για λήψη φαρμάκων, τα οποία λαμβάνονται για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Ο ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων 
 
Ο ΣΦΕΕ ανακοινώνει ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία ευθύνη στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Περισσότερα...

Καλές μαμάδες... σε κρίση 
 
Μόλις 48 λεπτά ημερησίως έχουν στη διάθεσή τους οι μητέρες της Δυτικής Ευρώπης για να ασχοληθούν με τον εαυτό τους Ολες οι μητέρες θέλουν να είναι «καλές μαμάδες», αλλά οι μισές φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν τα καταφέρνουν πια να είναι!

Περισσότερα...

Πόσες λέξεις πρέπει να λέει ένα δίχρονο παιδί; 
 
Τα δίχρονα παιδιά που δεν «ξεστομίζουν» περισσότερες από 50 λέξεις ενδεχομένως να εμφανίσουν προβλήματα στον λόγο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απλά τεστ λεξιλογίου μπορούν να υποδείξουν ποια από αυτά τα παιδάκια θα εμφανίσουν προβλήματα κατά την εκμάθηση της γλώσσας στο σχολείο, ώστε να υποβληθούν εγκαίρως στην κατάλληλη θεραπεία.

Περισσότερα...

Τα 14 λάθη που κάνουμε με τα προφυλακτικά 
 
Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες κυήσεις ούτε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Δυστυχώς, μία νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας αποκαλύπτει ότι τα λάθη με τα προφυλακτικά είναι πάρα πολύ συνηθισμένα.

Περισσότερα...

Τα πορτοκάλια προστατεύουν από το εγκεφαλικό 
 
Μία ουσία που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Απεργούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί 
 
Απεργία την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στη μείωση «κατά 17% του ωρομισθίου αποζημίωσης των εφημεριών».

Περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις ασφαλισμένων και τα απογεύματα 
 
Δωρεάν θα εξετάζουν τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα απογεύματα οι συμβεβλημένοι γιατροί. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους γιατρούς στο ιατρείο τους τα απογεύματα χωρίς να πληρώνουν επίσκεψη.

Περισσότερα...

Η ικανοποίηση από το σεξ αυξάνεται με την ηλικία 
 
Η ικανοποίηση των γυναικών από τη σεξουαλική τους ζωή αυξάνεται με την ηλικία, είτε επειδή βελτιώνεται το ίδιο το σεξ είτε επειδή κάνουν σεξ μόνο όταν πραγματικά το θέλουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

60 ζωές - 30 νεφροί: Το μεγαλύτερο ντόμινο μεταμοσχεύσεων του κόσμου 
 
Το μεγαλύτερο ντόμινο μεταμοσχεύσεων στον κόσμο πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών στις ΗΠΑ – ένα ντόμινο στο οποίο συμμετείχαν 60 άνθρωποι, 30 νεφροί που «άλλαξαν χέρια», 17 νοσοκομεία και 11 πολιτείες της χώρας!

Περισσότερα...

Αυξηση κρουσμάτων καρκίνου του Μαστού - Οργανωμένα Κέντρα Μαστού 
 
Αλματώδη αύξηση στον καρκίνο του μαστού αναμένουν οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το ποσοστό αύξησης το 2020 θα φτάσει το 50% σε σχέση με τα κρούσματα της νόσου το 2000!

Περισσότερα...

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε θυμωμένοι για ύπνο 
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει το παλιό ρητό που λέει «μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος γιατί το άλλο πρωί ο θυμός θα έχει γίνει μνησικακία».

Περισσότερα...

Οι εχθροί και οι σύμμαχοι της πέψης 
 
Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία, μετά το κρυολόγημα, που οδηγεί τους ανθρώπους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Περισσότερα...

Προβλήματα από τη νύστα 
 
Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι οι διαταραχές ύπνου των πολιτών της Αυστραλίας, ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης και ηλικίας, στοιχίζουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε έξοδα παθήσεων και έμμεσες δαπάνες.

Περισσότερα...

Αναβλήθηκε η συνάντηση Κουτρουμάνη με την τρόικα 
 
Αναβλήθηκε λόγω "τεχνικών δυσχερειών" η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το ανώτερο κλιμάκιο της τρόικας για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και τις επικουρικές συντάξεις. Η ημερομηνία της νέας συνάντησης δεν έχει ορισθεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Περισσότερα...

ΦΣΑ: περισσότερα εφημερεύοντα φαρμακεία 
 
Τον αριθμό των εφημερευόντων φαρμακείων αύξησε με απόφαση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Περισσότερα...

Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια 
 
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, διότι η διαφορά στις τιμές της ανάμεσά τους μπορεί να υποδηλώνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Νέο τεστ «εξετάζει» το πιάτο μας 
 
Εντοπίζει πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς, ένα γρήγορο τεστ θα αποκαλύπτει κατά πόσο τρώμε καθημερινά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Περισσότερα...

Σνακ και διασκέδαση: το μη χείρον βέλτιστον 
 
Μη στερείτε εντελώς τα σνακ από το παιδί, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Στη θεωρία, όλα είναι απλά. Υγιεινή διατροφή θα πει φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες… Τι επιλέγει όμως κανείς όταν πηγαίνει το παιδί του σινεμά ή σε πάρτι;

Περισσότερα...

«Δεν πληρώνουμε την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων» 
 
Κι ενώ το ελληνικό Υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει σήμερα στοιχεία για τα προβληματικά εμφυτεύματα στήθους της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) που διακινήθηκαν στην Ελλάδα, στην Βρετανία έχει ξεσπάσει διαμάχη για τις αποζημιώσεις, τις οποίες αρνείται να καταβάλει ο ιατρικός όμιλος Χάρλεϊ, που τοποθέτησε τα περισσότερα εμφυτεύματα ΡΙΡ από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κοσμητικής χειρουργικής.

Περισσότερα...

Τι μάθαμε για το σεξ το 2011 
 
Στο μικροσκόπιο της ιατρικής έρευνας βρέθηκε το σεξ την χρονιά που πέρασε – και όσα αποκάλυψε, άλλοτε προκάλεσαν έκπληξη, άλλοτε θυμηδία και ενίοτε θεωρήθηκαν αναμενόμενα.

Περισσότερα...

Η οικονοµική κρίση οδηγεί τους Ελληνες στην κατάθλιψη 
 
Οι ηλικίες 36-50 αντιµετωπίζουν αυξηµένη πίεση και υφίστανται τη µεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση.

Περισσότερα...

Κίνδυνος καρκίνου του νεφρού από το πολύ κρέας 
 
Οι λάτρεις του κόκκινου κρέατος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του νεφρού, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους τρώνε καθημερινά κρέας, κατά προτίμηση στο γκριλ ή στα κάρβουνα.

Περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χειρουργική της παχυσαρκίας 
 
Για την νοσογόνο παχυσαρκία η τηλεόραση έχει αφιερώσει τόσο χρόνο στο θέμα αυτό με τόσο «βαριές» εκφράσεις από τους ειδικούς που μιλάνε για τη μάστιγα του αιώνα που σύντομα θα εξελιχθεί στη πρώτη αιτία θανάτου τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα...

Υγεία και σύγχρονες συνθήκες εργασίας – μια ακόμη αντίφαση 
 
Ένας από τους πλέον γνωστούς και αποδεδειγμένα νοσογόνους παράγοντες των σύγχρονων κοινωνιών είναι το στρες. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μια σειρά από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες της εποχής μας συνδέονται με αυτή την παράμετρο.

Περισσότερα...

Κάνει θραύση η νόσοs των καπνιστών 
 
Βήχας και δυσκολίες στην αναπνοή πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν καθώς δείχνουν ότι η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί. Γνωστή και ως «νόσος των καπνιστών», η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι στενά συνδεδεμένη με το τσιγάρο.

Περισσότερα...

Ομιλία προέδρου ΕΟΦ για ιατρικά συνέδρια 
 
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας στην ομιλία του, στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό «Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός: Συμβολή στην Ανάπτυξη», μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Περισσότερα...

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του διαβήτη 
 
Την αναγκαιότητα των μεταμοσχεύσεων νησιδίων παγκρέατος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-1, και τις τελευταίες εξελίξεις, για την αντιμετώπιση της νόσου που έχει πάρει τη μορφή μάστιγας, θα αναπτύξουν δέκα από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως, σε διεθνή ημερίδα στην Αθήνα.

Περισσότερα...

Αλματώδης αύξηση του καρκίνου του στόματος 
 
Κάπνισμα και αλκοόλ ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο στοματικός καρκίνος. Μάλιστα στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρες με 1 γυναίκα!

Περισσότερα...

Θεραπεία χωρίς παρενέργειες για τον καρκίνο του εντέρου 
 
Μια πρωτοποριακή θεραπεία στοχεύει αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και τα εξοντώνει χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς.

Περισσότερα...

Νέα τεχνική «βράζει» τους όγκους στον μαστό 
 
Η νέα τεχνική ενδείκνυται για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο οι οποίες είναι δύσκολο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των όγκων τους. Κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι δρα σε 10 λεπτά και οι ασθενείς επιστρέφουν αμέσως στο σπίτι τους.

Περισσότερα...

Αυξάνονται οι φορείς του AIDS 
 
Σε 34 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που ζουν σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV, κυρίως λόγο της μεγαλύτερης πρόσβασης που έχουν σε θεραπείες, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από AIDS, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερα...

Απειλή για τον άνθρωπο η νοσογόνος παχυσαρκία  
 
Σε παγκόσμια απειλή για τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί στις αναπτυγμένες κοινωνίες η νοσογόνος παχυσαρκία, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει πάνω απο 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους!!!

Περισσότερα...

Πόνοι στη μέση; Μην κάθεστε, κινηθείτε! 
 
Αντίθετα με τις συνηθισμένες συμβουλές περί συνεχούς ανάπαυσης, αν κανείς έχει πόνο στην μέση του, μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα συμβουλεύει κίνηση και ενεργητικότητα, στο βαθμό του δυνατού, ως αποτελεσματικότερη στρατηγική για το ξεπέρασμα του προβλήματος και κυρίως για να μην βουλιάξει κανείς στην κατάθλιψη.

Περισσότερα...

Η σωτηρία της... καρδιάς είναι πολύ μεγάλο πράγμα! 
 
Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Μεταξύ των καλύτερων Νοσοκομείων στον κόσμο το ΠΑ.Γ.Ν.Η 
 
Μεταξύ των καλύτερων νοσοκομείων του κόσμου, για τις πολύ υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει στην Μεταβολική Χειρουργική, συγκαταλέγεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου!

Περισσότερα...

Θα συνταγογραφείται μόνον η δραστική ουσία 
 
Σε μια προσπάθεια για τον έλεγχο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας κατέθεσαν τροπολογία στη βουλή ώστε οι ιατροί τών ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν αποκλειστικά Δραστική ουσία με περιεκτικότητα και οχι την εμνπορική ονομασία.

Περισσότερα...

Νέα χειρουργική μέθοδος για την παχυσαρκία 
 
Ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής είναι η νέα χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των Mεταβολικών Νοσημάτων, η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και παρουσιάστηκε στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας 31 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου 2011!

Περισσότερα...

Καλλιεργημένο αίμα μεταγγίζεται σε άνθρωπο 
 
Κύτταρα αίματος που δημιουργούνται στο εργαστήριο θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μεταγγίσεις: Ερυθρά αιμοσφαίρια εργαστηρίου χορηγήθηκαν για πρώτη φορά σε άνθρωπο με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Περισσότερα...

Οστεοπόρωση: Η σιωπηρή μάστιγα για τις γυναίκες 
 
Είναι ύπουλη και σιωπηρή, πλήττει κυρίως τις γυναίκες και απαιτεί γαλακτομικά και άσκηση για να μην εκδηλωθεί. Η οστεοπόρωση είναι ασυμπτωματική, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο κάταγμα, ενώ πλήττει μία στις δυο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Περισσότερα...

Οι πατάτες ρίχνουν την πίεση - και δεν παχαίνουν… 
 
Τις θεωρούμε παχυντικές, γεμάτες λίπος και ανθυγιεινές και είναι από τις πρώτες που κόβει όποιος θέλει να κάνει δίαιτα. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως οι πατάτες όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν και να ρίξουν την αρτηριακή πίεση – αρκεί να είναι μαγειρεμένες με τον σωστό τρόπο.

Περισσότερα...

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και... παιδική χρήση ψυχοφαρμάκων 
 
Παιδιά που η μητέρες τους κάπνιζαν συστηματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά και απεξαρτησιογόνα, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα που έγινε στη Φινλανδία.

Περισσότερα...

Λάθος δισκία σε συσκευασίες του προϊόντος NUROFEN PLUS 
 
Σύμφωνα με την προειδοποιητική ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), μέσα στη συσκευασία του φαρμακευτικού προϊόντος NUROFEN PLUS (αναλγητικό) και σε τρείς διαφορετικές παρτίδες, βρέθηκαν δισκία του αντιψυχωσικού φαρμάκου Seroquel XL 50 mg και σε άλλη παρτίδα, δισκία του αντιεπιληπτικού φαρμάκου NEURONTIN.

Περισσότερα...

Το γάλα σβήνει καλύτερα τη δίψα των παιδιών 
 
Τα διψασμένα παιδιά δεν χρειάζονται νερό ούτε αθλητικό ρόφημα μετά από τη γυμναστική. Προτιμότερο είναι να πιουν ένα ποτήρι γάλα, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Ουρολοίμωξη: O εφιάλτης των διακοπών 
 
Δεν υπάρχει χειρότερη εκδοχή διακοπών, από αυτή που στιγματίζεται από κάποια πάθηση, αδιαθεσία, ή πρόβλημα υγείας. Η …ύπουλη ουρολοίμωξη αποτελεί υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο, καθώς την τρέχουσα περίοδο περισσεύουν οι βουτιές σε πισίνες και οι επαφές με άμμο που δεν είναι απαλλαγμένη από μικρόβια.

Περισσότερα...

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά του Αλτσχάιμερ! 
 
Η μικρή με μέτρια κατανάλωση ποτού--ένα με δύο ποτήρια κρασί ή μπίρα την ημέρα--μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Περισσότερα...

Οι ξηροί καρποί ελέγχουν το σάκχαρο 
 
Αντικαθιστώντας το καθημερινό τσουρεκάκι ή φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία μελέτη.

Περισσότερα...

Ασκήσεις χωρίς... ιδρώτα 
 
Πλήττετε θανάσιμα στο γυμναστήριο; Ανία σας πλημμυρίζει κάθε φορά που καβαλάτε το στατικό ποδήλατο, στο σαλόνι σας, ή προσπαθείτε να κάνετε βαράκια; Κολυμπήστε!!!

Περισσότερα...

Ο "εφιάλτης" της υπνικής άπνοιας 
 
Όσοι... ροχαλίζουν, τρίζουν τα δόντια στον ύπνο τους, κλωτσούν ασυναίσθητα τον/την ομοκρέβατό τους ή νυστάζουν αφόρητα σε δημόσια θέα, καλό είναι να δώσουν προσοχή, καθώς τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα της ασθένειας που ονομάζεται «υπνική άπνοια».

Περισσότερα...

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους νεφροπαθείς 
 
Ανακούφιση στους νεφροπαθείς που πέραν του σωματικού πόνου βιώνουν καθημερινά και το ψυχολογικό βάρος της αντιμετώπισης της νόσου, προσφέρει η νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, (211 4033831), που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών (ΠΣΝ).

Περισσότερα...

Επί τάπητος το μέλλον στην ηλεκτρονική υγεία 
 
Την ανάγκη της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία χθες και σήμερα.

Περισσότερα...

Η αισιοδοξία κάνει καλό στην καρδιά 
 
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πάντοτε βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, πιθανότατα έχετε μια πιο υγιή καρδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Οι παχύσαρκοι άνδρες είναι λιγότερο γόνιμοι 
 
Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως άλλωστε αντίστοιχα συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Περισσότερα...

H μειωμένη ερωτική επιθυμία στις γυναίκες 
 
Ποιο είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών; Οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική υποστηρίζουν πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αναφέρουν οι γυναίκες, αφού μία στις δέκα βιώνει το πρόβλημα.

Περισσότερα...

Στα δάκτυλα του χεριού το μέγεθος του...πέους 
 
Μια ματιά στο σχετικό μήκος του δείκτη και του παράμεσου δακτύλου ενός άντρα μπορεί να αποτελεί καλή ένδειξη για το μέγεθος του... πέους του, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες επιστήμονες.

Περισσότερα...

Τα βρέφη ακούν στον ύπνο τους 
 
Ακόμη και στον ύπνο τους, τα βρέφη μπορούν να ακούσουν τη μητέρα τους να μιλά και να καταλάβουν αν είναι στενοχωρημένη ή χαρούμενη.

Περισσότερα...

«Απίθανο» να προκαλούν καρκίνο τα κινητά 
 
Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR).

Περισσότερα...

Νέες τιμές στα φάρμακα από 1η Ιουλίου 
 
Ανακοστολογούνται 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 φάρμακα στα οποία έχουν λήξει οι πατέντες (Off patent) και 7.000 αντίγραφα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει από 1η Ιουλίου.

Περισσότερα...

Χίλια παιδιά με καρδιοπάθειες γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα 
 
Στις 40.000 έως 50.000 ανέρχεται ο αριθμός έφηβων και ενήλικων που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, στη χώρα μας ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται 1000 παιδιά με καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή εάν δεν παρακολουθείται εφ΄ όρου ζωής, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Περισσότερα...

Νέο τεστ για διάγνωση Αλτσχάϊμερ 
 
Μια νέα μέθοδος διάγνωσης της νόσου Αλτσχάϊμερ, που βασίζεται σε ανάλυση υγρού από το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακριβέστερο τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων εκείνων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης, που πρόκειται τελικά να εξελιχτούν σε πλήρη νευροεκφυλιστική άνοια.

Περισσότερα...

Οι γενετικές ιδιαιτερότητες του βακτηρίου E.coli 
 
Ο τύπος του βακτηρίου E.coli, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία, αποτελεί μια γενετική μίξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της ικανότητά της να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Περισσότερα...

Ανθρώπινο κύτταρο έγινε ζωντανό λέιζερ 
 
Ένα ανθρώπινο κύτταρο «χειραγωγήθηκε» κατάλληλα από Αμερικανούς επιστήμονες, με συνέπεια να μετατραπεί σε βιολογικό λέιζερ, εκπέμποντας το σχετικό φως. Είναι η πρώτη φορά που ένα ζωντανό σύστημα παράγει το φαινόμενο του βιο-λέιζερ.

Περισσότερα...

H τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθεια 
 
Οι άνθρωποι που κάθονται επί πολλές ώρες κάθε μέρα για να παρακολουθήσουν τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας και γενικότερα πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Απειλή για άνθρωπο και περιβάλλον τα φάρμακα στα σκουπίδια 
 
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων, καθώς οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος, και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.

Περισσότερα...

Περιορισμό στο κόκκινο κρέας συστήνουν επιστήμονες 
 
Αυστραλοί εμπειρογνώμονες σε θέματα καρκίνου έχουν εκδώσει μια νέα ανακοίνωση η οποία συνδέει τον καρκίνο του εντέρου με το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας.

Περισσότερα...

Η κρίση αυξάνει τις ψυχικές διαταραχές 
 
Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, πανικός, άγχος, φόβος για το μέλλον, διαταραχές ύπνου και τάσεις φυγής, είναι μερικές από τις αιτίες που, το τελευταίο διάστημα, οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο ψυχιατρικό κρεβάτι, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Περισσότερα...

ΠΟΥ: Η χρήση κινητών τηλεφώνων "ίσως να είναι καρκινογόνα" 
 
Η Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να θεωρείται "'ισως καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

Περισσότερα...

30 χρόνια από την πρώτη διάγνωση για AIDS 
 
30 χρόνια από την πρώτη διάγνωση για το AIDS. Τη μάστιγα που έχει πάρει από την ζωή εκκατομύρια ανθρώπους.

Περισσότερα...

Το Stress ...σκοτώνει 
 
Μεταξύ των απειλών που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο βρίσκεται πλέον το stress, το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες επιβαρύνει καθοριστικά όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Περισσότερα...

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια 
 
Άλλη μια έγνοια πρέπει να έχουν οι παχύσαρκοι και γενικότερα οι υπέρβαροι άνθρωποι, καθώς μια νέα μακρόχρονη σουηδική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά συνδέει το παραπάνω από το κανονικό βάρος με αυξημένο -μέχρι και τετραπλάσιο- κίνδυνο για την εμφάνιση Αλτσχάϊμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Περισσότερα...

Πιο επικίνδυνα τα πρωινά εμφράγματα 
 
Τα εμφράγματα που συμβαίνουν το πρωί, είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρά σε σχέση με αυτά σε άλλες ώρες της μέρας, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Δηλώσεις Λοβέρδου για τις φήμες περί ελλείψεων στα νοσοκομεία 
 
Στο στόχαστρο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται όσοι διακινούν «ψευδείς φήμες» περί ελλείψεων υλικών σε νοσοκομεία, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Ασκληπιείο Βούλας.

Περισσότερα...

H κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία 
 
Το Πάσχα τελείωσε και μαζί τελείωσαν και οι μέρες της νηστείας. Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή όσων νηστεύουν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγεί σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Περισσότερα...

Τα οφέλη των ωμών τροφίμων 
 
Η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ωμών τροφίμων, μη επεξεργασμένων, κάνει πιο λαμπερή την επιδερμίδα, πιο υγιή και γερά τα μαλλιά, ενώ μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και από τις ημικρανίες.

Περισσότερα...

Νοσογόνος παχυσαρκία - Ελληνική πρωτιά 
 
Παγκόσμιας αναγνώρισης έτυχε η χειρουργική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στην νοσογόνο παχυσαρκία, με την αναγνώριση και διαπίστευση του Καθηγητή Χειρουργικής κ Ιωάννη Μελισσά και της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας την οποία διευθύνει, ως Κέντρο Αριστείας για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική!

Περισσότερα...

Νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση 
 
Το αντιγόνο της σκληροστίνης αναμένεται να αποτελέσει μελλοντικά μία ελπιδοφόρα θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ήδη οι κλινικές δοκιμές για το νέο φάρμακο, έχουν δείξει ότι σε έξι μήνες από την χορήγηση του αντιγόνου δημιουργείται οστό σε ποσοστό 8-10%.

Περισσότερα...

Η πολλή δουλειά... τρώει τον αφέντη 
 
Η πολλή δουλειά -αποδεδειγμένα κι επιστημονικά πλέον- τρώει τον αφέντη. Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 11 ώρες καθημερινά και όχι τις συνηθισμένες επτά έως οκτώ ώρες, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Η απώλεια εισοδήματος φέρνει ψυχικές διαταραχές 
 
Οι άνθρωποι που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Νέα μέθοδος στην εισαγωγή βαλβίδας καρδιάς 
 
Χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καρδιαγγειακή ιατρική» μετά το «μπαλονάκι» και τα «στεντ». Ο λόγος για μια νέα τεχνική που οι καρδιολόγοι θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια θα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες καρδιοπαθείς κάθε χρόνο, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της στένωσης της αορτής και μειώνοντας την ανάγκη για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Περισσότερα...

Κανονικά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ 
 
Κανονικά θα χορηγούν από σήμερα τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οι φαρμακοποιοί της Αττικής.

Περισσότερα...

Διαβήτης-παχυσαρκία: Η «δίδυμη» επιδημία 
 
Έντονο προβληματισμό προκαλεί τα τελευταία χρόνια η συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη, την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως δίδυμη επιδημία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι o διαβήτης τύπου 2, δεν αφορά πια μόνον τους ενήλικες, καθότι συσχετίζεται στενά με την παχυσαρκία, αλλά εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις νεαρότερες ηλικίες ακόμα και στην παιδική.

Περισσότερα...

Οι μισοί άνδρες ίσως έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό HPV 
 
Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

Περισσότερα...

Τεστ πρόωρης διάγνωσης του διαβήτη 
 
Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Για πρώτη φορά τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν έναν τρόπο να εντοπίζουν πρόωρα εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Περισσότερα...

Με προβλήματα ύπνου ένας στους τρεις ενήλικες 
 
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Περισσότερα...

Που οφείλεται ο πονοκέφαλος; 
 
Ο πονοκέφαλος, αν δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, είναι µια υπόθεση προσωπική, αφού οι αιτίες του είναι διαφορετικές για τον καθένα. Αν λοιπόν τις εντοπίσετε, µπορεί και να τον προλάβετε.

Περισσότερα...

Υπουλοι εχθροί αλάτι και υψηλή πίεση 
 
Ενας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πάθηση έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας», αλλά εξακολουθούμε ως λαός να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο αυξάνει την πίεση.

Περισσότερα...

Νέο τεστ αίματος για σύνδρομο Ντάουν 
 
Οι έγκυες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ένα νέο ασφαλέστερο τεστ αίματος, το οποίο, χωρίς κάποια επεμβατική τεχνική που ενέχει κινδύνους, θα προβλέπει αν το έμβρυο είναι πιθανό να αναπτύξει το σύνδρομο Ντάουν.

Περισσότερα...

Το ροχαλητό είναι γένους… θηλυκού 
 
Επιστημονική έρευνα από τη Βρετανία αποκαλύπτει πως οι άντρες είναι αυτοί που συνήθως υποφέρουν από το ενοχλητικό ροχαλητό της συντρόφου τους.

Περισσότερα...

Ασκηση κατά του καρκίνου του εντέρου 
 
Μόνο 30 λεπτά άσκησης την ημέρα αρκούν για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 30% εκτιμά νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Το νέφος μας κόβει 13 μήνες ζωής... 
 
Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...

Και οι άνδρες μολύνονται από κονδυλώματα 
 
Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

Περισσότερα...

Η αεροβική άσκηση κάνει καλό στην καρδιά 
 
Ειδικοί στον τομέα της υγείας και της σωματικής άσκησης συμφωνούν ότι η αεροβική άσκηση, είτε πρόκειται για διάδρομο, ποδήλατο ή για περπάτημα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη άσκηση για την καρδιά.

Περισσότερα...

Ο μολυσμένος αέρας- κίνδυνος για την καρδιά 
 
Η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περισσότερα εμφράγματα από όσα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κοκαΐνης και συνιστά κίνδυνο για την καρδιά, ανάλογου μεγέθους με το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Τέλος τα φάρμακα επί πιστώσει σε ασφαλισμένους επτά Ταμείων 
 
Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση από την 1η Μαρτίου στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, Συμβολαιογράφων, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και ΤΣΑΥ, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα Ταμεία τούς οφείλουν τεράστια ποσά.

Περισσότερα...

Δελτίο τιμών με ανατιμολογήσεις για 3.437 σκευάσματα 
 
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ανακοίνωση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων συμπληρωματικό του Δελτίου που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο (4/2010).

Περισσότερα...

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης 
 
Συνεχίζεται η επέλαση του ιού της γρίπης , με νέα θύματα να προστίθενται καθημερινά στην λίστα, όσων έχασαν την ζωή τους, από τον ιό. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, για την υψηλή θνησιμότητα και συνιστούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Περισσότερα...

Ανησυχία για την νέα γρίπη 
 
Στην "καρδιά" της επιδημίας γρίπης, βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, στο υπουργείο υγείας.

Περισσότερα...

Κρυώνω... αλλα αδυαντίζω 
 
Το κρύο ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αδυνατίζει! Δεν είναι ανάγκη να ξεπαγιάσει κανείς, αλλά μερικές «δόσεις» κρύου μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και πάχους, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία, με βάση πειράματα σε ζώα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά μπορούν, αν κατεβάσουν τον θερμοστάτη στο σπίτι ή τη δουλειά τους, να χάσουν βάρος και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Περισσότερα...

Οι γονείς «μπουκώνουν» τα παιδιά με φάρμακα 
 
Αντιβιώσεις, αντιισταµινικά, αντιβηχικά: Οπως δείχνουν µελέτες, οι γονείς συχνά µπουκώνουν τα παιδιά τους µε φάρµακα ακόµη και χωρίς συνταγή γιατρού.

Περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα του Η1Ν1 
 
Η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Περισσότερα...

Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη 
 
Σε επαγρύπνηση είναι οι υγεινομικές αρχές λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει την περίοδο αυτή η γρίπη, με επικρατούν στέλεχος αυτό του ιού Η1Ν1.

Περισσότερα...

Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου 2011-2015 
 
Δεκαέξι χιλιάδες γυναίκες επισκέφθηκαν από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία για τεστ Παπανικολάου στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Περισσότερα...

Bλαστοκύτταρα "σώζουν" την καρδιά 
 
Αναγέννηση της περιοχής της καρδιάς, που νεκρώθηκε, και αποκατάσταση της λειτουργίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, μέσα σε δύο μήνες, υπόσχεται η μέθοδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, που είναι αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του βιοχημικού Κωνσταντίνου Χατζηστέργου, στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Αν έχετε αϋπνίες, σηκωθείτε από το κρεβάτι 
 
Για όσους έχουν αϋπνίες και θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους, το μυστικό κρύβεται στο να περνούν λιγότερες ώρες στο κρεβάτι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Ανοίγουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά 
 
Στη διάθεση φαρμάκων σε ανήμπορους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων - αρχικά του Πειραιά- προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πριν από λίγες ημέρες. Η κίνηση αυτή του υπουργείου έρχεται ως απάντηση στο κλείσιμο των φαρμακείων και στην άρνηση των φαρμακοποιών να δέχονται συνταγές ασφαλισμένων από Ταμεία που τους οφείλουν.

Περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στα δημόσια νομοκομεία έως τις 31 Ιανουαρίου 
 
Δωρεάν τεστ Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (από 24 έως 31 του μηνός).

Περισσότερα...

Ρολά διαρκείας στα φαρμακεία 
 
Σε πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν έως και τις 28 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί, αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός.

Περισσότερα...

Γρίπη vs Κρυολογήματος 
 
Κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών όλοι, λίγο πολύ, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα απλό κρυολόγημα, μια απλή γρίπη, ή ακόμα χειρότερα -και σπανιότερα, αρρωσταίνουν με στέλεχος μιας πιο επικίνδυνης γρίπης, όπως αυτής των χοίρων! Ποιες όμως είναι οι διαφορές μεταξύ όλων αυτών; Τι είναι επικίνδυνο και τι όχι;

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας 
 
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που δρα σαν «διακόπτης-κλειδί», καθορίζοντας αν ορισμένα λευκοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μειώσουν ή θα ενισχύσουν την εσωτερική φλεγμονή του οργανισμού, ένα εύρημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Περισσότερα...

Η αγαπημένη μουσική είναι... απόλαυση 
 
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική, χωρίς να το ξέρουν, απελευθερώνουν στον εγκέφαλό τους περισσότερη ντοπαμίνη, την ίδια χημική ουσία στην οποία οφείλεται το αίσθημα ευχαρίστησης που προκαλείται από ένα καλό φαγητό, από τα ναρκωτικά και από τα χρήματα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Νέες μειωμένες τιμές σε 12.242 φάρμακα προβλέπει το νέο Δελτίο Τιμών 
 
Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 1η Ιανουαρίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Περισσότερα...

Αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί 
 
Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις 11 το πρωί, τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους αναφορικά με το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Περισσότερα...

Κρίσιμη συνάντηση Λοβέρδου - φαρμακοποιών 
 
Κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά έχει σήμερα, Τετάρτη (στις 10 π.μ.) ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, αφού από αυτή θα εξαρτηθεί η έναρξη κινητοποιήσεων.

Περισσότερα...

Τα εναλλακτικά φάρμακα βλάπτουν σοβαρά 
 
Τα εναλλακτικά φάρμακα μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τα παιδιά. Ενδέχεται να είναι και μοιραία αν ληφθούν αντί των συμβατικών φαρμάκων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περισσότερα...

Νέο εγκεφαλικό τεστ για δυσλεξία και ανάγνωση 
 
Ένα νέο εγκεφαλικό διαγνωστικό τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πάνω από 90% ποια παιδιά με δυσλεξία θα καταφέρουν να μάθουν να διαβάζουν την επόμενη τριετία.

Περισσότερα...

Νίκη κατά εγκεφαλικών παθήσεων χαρη σε νέα ανακάλυψη 
 
Νέοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας περισσότερων από 130 εγκεφαλικών παθήσεων, μεταξύ άλλων του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, της επιληψίας και του αυτισμού, μπορεί να ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με τη γενετική και χημική σύσταση των συνάψεων, δηλαδή των μικροσκοπικών συνδέσμων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα.

Περισσότερα...

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου 
 
Περισσότερο από 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με άξονα την πληροφορία αυτή, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, που αφορά την περίοδο 2011-2015.

Περισσότερα...

HPV: Η πρόληψη σώζει 
 
Η εμφάνιση των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου, είναι εξαιρετικά συχνή. Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους.

Περισσότερα...

Κοντά στο ελιξίριο της ...νεότητας 
 
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου.

Περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει... 600.000 
 
Η πρώτη παγκόσμια έρευνα που αφορά στον αντίκτυπο του παθητικού καπνίσματος, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ετησίως πεθαίνουν 600.000 παθητικοί καπνιστές, όπως δημοσιεύει το BBC News.

Περισσότερα...

Εννέα μήνες που κρατάνε... χρόνια 
 
Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, το βάρος του, ακόμη και το αν εμφανίζει άσθμα ή διάσπαση της προσοχής μπορούν να αποτελούν «κληρονομιά» που ξεκινά από την εμβρυϊκή ζωή του;

Περισσότερα...

Οικονομική κρίση και... CO2 
 
Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποδίδεται η πτώση της τάξεως του 1,3% στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Περισσότερα...

Πρώιμη εφηβεία λόγω... γονιδίων 
 
Μία πολυπληθής διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τουλάχιστον 30 γονίδια, τα οποία φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο στην ηλικία εμφάνισης της πρώιμης εφηβείας και σεξουαλικής ωρίμανσης στα κορίτσια.

Περισσότερα...

Τι Σκι... τι παραλία 
 
Καθώς μπαίνει ο χειμώνας και οι απανταχού λάτρεις των χειμερινών σπορ θα πάρουν τα όρη και τα βουνά, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να θυμίσει ότι οι κίνδυνοι από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία είναι ουσιαστικά οι ίδιοι, είτε κάποιος βρίσκεται το καλοκαίρι στην παραλία για μπάνιο, είτε στο βουνό για σκι, καθώς το κρύο δεν προστατεύει το δέρμα.

Περισσότερα...

"Πονοκέφαλος" οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων 
 
Οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν προκαλέσει κατά το τελευταία έτος σημαντικά προβλήματα στην αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Περισσότερα...

Τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα αλλά ευτυχισμένα 
 
Είναι συχνά δύστροπα, μοναχικά και άκρως απαιτητικά, αλλά συνάμα φαίνεται ότι είναι και... ευτυχισμένα. Ο λόγος για τα «κακομαθημένα» μοναχοπαίδια, τα οποία μπορεί να έχουν αποκτήσει κακή φήμη, ωστόσο είναι περισσότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους από ό,τι τα παιδιά που έχουν ένα ή περισσότερα αδέλφια.

Περισσότερα...

Απλά βήματα για πιο «πράσινη» επικοινωνία 
 
Σε μια εποχή κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει «μόδα» - με τη θετική χροιά της λέξης - οι περισσότεροι γνωρίζουν απλούς τρόπους να κάνουν έστω και κάποιες πτυχές της καθημερινότητάς τους λίγο πιο «πράσινες»: η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας με αρκετούς τρόπους είναι μόνο δύο από αυτούς.

Περισσότερα...

Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί... 
 
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας των αρμόδιων οργανισμών που ασχολούνται με την «πάταξη» του διαβήτη είναι: «Ας τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Περισσότερα...

Οι σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια «μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο» 
 
Οι σαρωτές που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για να «ξεγυμνώνουν» τους επιβάτες στα αεροδρόμια όχι μόνο τους κάνουν να αισθάνονται άβολα, αλλά πιθανότατα αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προειδοποιούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί εκατοντάδες τέτοια μηχανήματα.

Περισσότερα...

Χαμογελαστός γεννιέσαι... δεν γίνεσαι 
 
Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με μία ικανότητα... του γέλιου, που αποτελεί ενστικτώδη αντίδραση, σε αντίθεση με το κλάμα που το μαθαίνουμε μετά τη γέννηση.

Περισσότερα...

Χορηγούν παλαιάς γενιάς ινσουλίνη στους διαβητικούς 
 
Με πέντε μήνες καθυστέρηση πληρώνει τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στους ασφαλισμένους του, πάσχοντες από διαβήτη, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία δεν χορηγούν ανάλογα ινσουλίνης τελευταίας γενιάς, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, ενώ από τη διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα με τη χορήγηση του διαβητικού παπουτσιού.

Περισσότερα...

"Σαµποτάρουν" τον θηλασµό τα µαιευτήρια 
 
Χάνει έδαφος ο µητρικός θηλασµός στη χώρα µας καθώς τα περισσότερα µαιευτήρια δεν τον υποστηρίζουν. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες όµως το µητρικό γάλα κατά τους πρώτους µήνες ζωής των βρεφών παίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία τους.

Περισσότερα...

Εντοπίστηκαν γονίδια της τσιγκουνιάς και της γενναιοδωρίας 
 
Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο -σε δύο παραλλαγές- που κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο «σφιχτούς» με τα χρήματα και γενναιόδωρους. Υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Περισσότερα...

Στο φως οι «πρωταθλητές» της υπερσυνταγογράφησης 
 
Στη διάθεση της διοίκησης του ΙΚΑ βρίσκεται η λίστα με τους «πρωταθλητές» γιατρούς και φαρμακοποιούς στην υπερσυνταγογράφηση, οι οποίοι κέρδιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βάρος του Ιδρύματος. Η λίστα έχει ήδη πάρει το δρόμο για τις εισαγγελικές αρχές.

Περισσότερα...

Δημιουργήθηκε ανθρώπινο συκώτι στο εργαστήριο 
 
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν μικροσκοπικό ανθρώπινο συκώτι στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για ένα επίτευγμα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο δίνει ελπίδες για περισσότερες κατά παραγγελία μεταμοσχεύσεις οργάνων στο μέλλον, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες δυνατότητες πειραμάτων για την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων για τις παθήσεις του ήπατος.

Περισσότερα...

ΕΟΦ: Μέτρα κατά της έλλειψης φαρμάκων 
 
Ο ΕΟΦ δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία Βάση Δεδομένων για την καταχώρηση σε πραγματικό χρόνο (real time on line) των στοιχείων της ταινίας γνησιότητας του φαρμακευτικού προϊόντος που εξάγεται.

Περισσότερα...

Προγεννητικά καθορισμένη η γοητεία; 
 
Γιατί ορισμένοι άνδρες και γυναίκες είναι ολοφάνερα πιο ελκυστικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους; Το ερώτημα απασχολεί, χρόνια τώρα, επιστήμονες και μη. Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, το μυστικό βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο οξειδωτικού στρες, στο οποίο υποβλήθηκε ένας οργανισμός πριν γεννηθεί.

Περισσότερα...

Προοπτικές νέων θεραπειών για το άσθμα 
 
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι, εκτός από τη γλώσσα, και οι πνεύμονες διαθέτουν δικούς τους «υποδοχείς γεύσης», που τους ωθούν να ανοίξουν μόλις γευτούν κάτι πικρό. Το εύρημα αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά του άσθματος.

Περισσότερα...

Ο ΠΦΣ στηρίζει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 
 
Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελεί πρόταση του Συλλόγου από τη δεκαετία του 1990, στηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Περισσότερα...

Το πρώτο παιδί στον κόσμο που απέκτησε μόνιμη τεχνητή καρδιά 
 
Ιταλοί γιατροί τοποθέτησαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια μόνιμη τεχνητή (ρομποτική) καρδιά σε ένα αγόρι 15 ετών. Μέχρι τώρα παρόμοιες χειρουργικές επεμβάσεις είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε ενήλικους.

Περισσότερα...

Eκστρατεία "Γεννημένος χωρίς HIV" 
 
Έκκληση με 700.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν χάρη στην εκστρατεία "Γεννημένος χωρίς HIV", με την υποστήριξη της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, θα δοθεί σήμερα, 04/10, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση για την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS.

Περισσότερα...

Η κατανάλωση ελαιολάδου ως ασπίδα προστασίας για την καρδιά 
 
Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες, που καταναλώνουμε κάθε μέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας.

Περισσότερα...

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους ηλικιωμένους 
 
Η διατήρηση του μυϊκού συστήματος σε καλή κατάσταση βοηθά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, δήλωσε ο Ινγκο Φρομπόεζε, καθηγητής του Κέντρου Υγείας του Αθλητικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Περισσότερα...

Το άγγιγμα απαλύνει τον πόνο 
 
Το άγγιγμα μπορεί να απαλύνει τον πόνο, ακόμα και σε σημαντικό βαθμό, επειδή βοηθά τον εγκέφαλο του ατόμου να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για το σώμα του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Συνάντηση υπ. Υγείας, Αν. Λοβέρδου με εκπροσώπους των φαρμακοποιών 
 
Μείωση του ποσοστού κέδρους των φαρμακοποιών, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τους εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο. «Για να την βγάλουμε καθαρή, δεν γίνεται να μην κάνουμε υποχωρήσεις», τούς επισήμανε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι το ποσοστό 35%, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από την πώληση των φαρμάκων, αποτελεί κόκκινο πανί.

Περισσότερα...

Αποσύρεται το AVANDIA; 
 
Το φαρμακευτικό σκεύασμα AVANDIA θα αποσυρθεί από την αγορά καθώς υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το φάρμακο ευθύνεται για καρδιακά εμφράγματα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Περισσότερα...

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία κατά του καπνίσματος 
 
Τεράστιες σοκαριστικές φωτογραφίες που θα καλύπτουν όλο το πακέτο των τσιγάρων και ενισχυμένη προβολή των ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, είναι μερικές από τις προτάσεις που έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του καπνίσματος στην ΕΕ.

Περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με το άσθμα 
 
Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα ανακάλυψε σε ανθρώπους αρκετές γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με το άσθμα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψεις για το ποιος άνθρωπος τελικά θα εμφανίσει άσθμα.

Περισσότερα...

Νέα έρευνα εντόπισε γενετικούς παράγοντες για καρκίνο του μαστού 
 
Μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό τον Αντώνη Αντωνίου του Κέντρου Γενετικής Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ανακάλυψε μια περιοχή του γενετικού κώδικα (DNA), η οποία μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Περισσότερα...

Μικροτσίπ και ενδοφακοί χαρίζουν όραση στους τυφλούς 
 
Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα «χαρίζουν» όραση σε τυφλά ή σχεδόν άτομα. Οι νέες αυτές τεχνικές, που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, στοχεύουν στη βελτίωση τη όρασης ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Περισσότερα...

Νέος κατάλογος τιμών για όλα τα ταμεία 
 
Με προτεραιότητα την άποψη για λιγότερα κέρδη και περισσότερη λογική στο χώρο της υγείας ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συνάντησε τους δημοσιογράφους στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως υπουργός Υγείας.

Περισσότερα...

Πώς κόβουμε το κάπνισμα 
 
Πριν από περίπου 15 χρόνια, βρέθηκα στο Λονδίνο. Στο Coven Garden, με κόπο καταφέραμε να «κλείσουμε» τραπέζι σ΄ένα ιταλικό ρεστοράν, του οποίου η φήμη είχε βγει έξω από τα όρια της χώρας και ασφαλώς, είχε φτάσει ίσαμε την Ελλάδα, όπου το καλό φαγητό εκτιμάται δεόντως. Ως εκ τούτου, ως κλασικός Έλληνας καλοφαγάς, σχεδόν απαίτησα από τους φίλους μου να το επισκεφθούμε. Η παρέα αποτελείτο από καπνιστές και ο μετρ μας οδήγησε στο ένα και μόνο τραπέζι του καταστήματος, όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα.

Περισσότερα...

Καινοτομική αφαίρεση όγκων στους πνεύμονες με λέιζερ 
 
Μια καινοτομική συσκευή λέιζερ που καταστρέφει τελείως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, μεγάλους όσο σχεδόν ένα γραμματόσημο, «σημαδεύοντάς» τους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στη Βρετανία από έναν έλληνα γιατρό, τον Γιώργο Λαδά, επικεφαλής θωρακοχειρουργό στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, στο κεντρικό Λονδίνο.

Περισσότερα...

Βρέθηκαν γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία 
 
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

Περισσότερα...

Ελλείψεις φαρμάκων διαπιστώνει ο φαρμακευτικός σύλλογος 
 
Για ελλείψεις φαρμάκων, τις οποίες αποδίδει στην τιμολόγησή τους με πρόχειρο και βεβιασμένο, όπως αναφέρει, τρόπο κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Περισσότερα...

Το τρίψιμο των χεριών μεταξύ τους μετά το πλύσιμο, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης 
 
Όταν τρίβουμε τα χέρια μας μεταξύ τους, για παράδειγμα σε ένα μηχάνημα στεγνώματος μιας τουαλέτας, αφού τα έχουμε πλύνει στο νιπτήρα, μπορεί άθελά μας να εξουδετερώνουμε την ωφέλεια από το πλύσιμο και να αυξάνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Περισσότερα...

Υπνωτικά και ηρεμιστικά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου 
 
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παίρνουν πολλοί άνθρωποι για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και το άγχος τους, μπορεί να συντομεύσουν τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα πολυετή καναδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Μειώσεις έως 69% στις τιμές των φαρμάκων 
 
Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 69% έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΑΝ στις τιμές των περίπου 7.000 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Περισσότερα...

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 
 
Mε νέες τιμές θα πωλούνται από τη Δευτέρα 6.830 φαρμακευτικά προϊόντα, που αντιστοιχούν στο 97% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Με το νέο Δελτίο Τιμών, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Περισσότερα...

Σήμερα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 
 
Σήμερα το πρωί γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ώς "Προαναγγελία Τιμών Ανατιμολόγησης" και όχι σαν τελικό.

Περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» στον καρκίνο του δέρματος 
 
Στα συμπεράσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι συμβάλλει στον περιορισμό της εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", σε σχετικό ρεπορτάζ της.

Περισσότερα...

Μέτρα προφύλαξης από τον "ιό του δυτικού Νείλου" 
 
Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λ.π.

Περισσότερα...

Μεγαλύτερη μέση- μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου σε νεαρή ηλικία 
 
Ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου -από οποιαδήποτε αιτία- αυξάνει, όσο μεγαλώνει η περιφέρεια της μέσης του, άσχετα με το αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που "χτυπάει καμπανάκι" για όσους και όσες έχουν πολύ λίπος στην κοιλιά τους, ακόμα κι αν κατά τα άλλα έχουν κανονικό βάρος.

Περισσότερα...

Επτάωρος ο ιδανικός ύπνος 
 
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από επτά ώρες τη μέρα (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού υπνάκου) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ενώ μια άλλη έρευνα διαπίστωσε όσοι στερούνται ύπνο μέσα στην εβδομάδα, καλά θα κάνουν να κοιμούνται δέκα ώρες μέσα στο σαββατοκύριακο για να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο τους.

Περισσότερα...

Οι καλοί φίλοι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής 
 
Θέλετε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα χρόνια και γεμάτα υγεία; Καλά θα κάνετε να αποκτήστε ένα δίκτυο φίλων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%.

Περισσότερα...

Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία 
 
Σε ένα άρθρο, του έγκυρου ιατρικού περιοδικού «New England Journal of Medicine», αναφέρεται ότι ο Διαβήτης τύπου ΙΙ έχει ήδη λάβει μορφή επιδημίας στην Κίνα. Πράγματι καθώς η Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα της οικονομίας, όλες εκείνες οι παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την συμπεριφορά των ανθρώπων αυξάνονται με ανάλογους ρυθμούς.

Περισσότερα...

Η ανώτερη εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας 
 
Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο ή συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τον εαυτό τους, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια, επειδή η εκπαίδευση τους επιτρέπει να αντισταθμίσουν καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό τους με το πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα βρετανών και φινλανδών επιστημόνων.

Περισσότερα...

"Πόθεν έσχες" στο ΕΣΥ 
 
"Πόθεν έσχες" θα πρέπει να υποβάλουν στο εξής οι διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Περισσότερα...

Έρευνα Πανεπιστημίου Κύπρου για την καρκινογένεση 
 
Σε αποκωδικοποίηση επιγενετικών μηχανισμών, που εμπλέκονται στην καρκινογένεση, στοχεύει το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο "Functional and regulatory protein networks of chromatin modifying enzymes".

Περισσότερα...

Κοκτέιλ φαρμάκων μειώνει στο μισό τον αριθμό των νέων κρουσμάτων AIDS 
 
Η θεραπεία ασθενών με HIV με ένα κοκτέιλ φαρμάκων για το AIDS βοηθά να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση της μόλυνσης και μείωσε σε περισσότερο από το μισό τον αριθμό των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με HIV σε μία έρευνα στον Καναδά, δήλωσαν επιστήμονες.

Περισσότερα...

Η ελληνική οικογένεια... 
 
H Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα γάμων στην Ε.Ε μετά την Ιταλία και την Ιρλανδία, με 4,2 γάμους ανά 1.000 κατοίκους, τη χαμηλότερη συχνότητα διαζυγίων, με 1,1 διαζύγιο ανά 1.000 κατοίκους και το χαμηλότερο ποσοστό παιδιών άγαμων μητέρων, μετά την Ιταλία που είναι 5%.

Περισσότερα...

Επικίνδυνο ένα στα τρία παιχνίδια 
 
Ένα στα τρία παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών ετών και εξετάστηκαν στα ευρωπαϊκά εργαστήρια βρέθηκε ότι περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Επίσης, περίπου ένα στα δέκα παιχνίδια (7,5 %) που περιέχουν βαρέα μέταλλα απέτυχαν στη δοκιμασία που αφορά τα όρια μετανάστευσης των μετάλλων.

Περισσότερα...

Σε ύφεση ο ιός του AIDS 
 
Οι νέοι επιλέγουν το ασφαλέστερο σεξ και λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Η επιδημία του AIDS παρουσιάζει ύφεση στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών σχεδόν στο ήμισυ των 25 πλέον πληγέντων από τη νόσο χωρών στον κόσμο, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική λόγω της αυξημένης χρήσης του προφυλακτικού, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS (UNAIDS/ONUSIDA).

Περισσότερα...

H δεύτερη νιότη μετά τη σύνταξη 
 
Πιο υγιείς και νέοι αισθάνονται άνδρες και γυναίκες λίγο μετά τη συνταξιοδότησή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του Λονδίνου μετά από έρευνα σε 15.000 Γάλλους εργαζόμενους, οι οποίοι δηλώνουν ότι νιώθουν έως και 10 χρόνια νεότεροι λίγους μόλις μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Περισσότερα...

Ο χαρακτήρας είναι ζήτημα... ορμονών 
 
Ο χαρακτήρας μας είναι ζήτημα μερικών ορμονών: της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων, της σεροτονίνης, της οξυτοκίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι ορμόνες δρουν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και μας κάνουν να αντιδρούμε διαφορετικά στα σήματα και τα ερεθίσματα. Από αυτές τις ορμόνες καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος που ερωτευόμαστε, οι σχέσεις μας και οι φιλίες μας.

Περισσότερα...

Κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά 
 
«Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του, σε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Ιλιον, στη δυτική Αττική.

Περισσότερα...

Health Care Transformation 
 
Στο Harvard Business Review, υπάρχουν δύο σημαντικά άρθρα που αφορούν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 30 χρόνια στον τομέα αυτό. Τα δύο άρθρα υπογράφουν οι Thomas H. Lee και Richard M.J. Bohmer. Ο πρώτος είναι καθηγητής της ιατρικής στο Harvard Medical School και ο δεύτερος είναι γιατρός και καθηγητής της ιατρικής πράξης (management practice) στο Harvard Business School.

Περισσότερα...

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση 
 
Tο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, τα σταυρόλεξα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι κοινωνικές δραστηριότητες, μπορούν να γυμνάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφονται αλλά και στην αντιμετώπιση μελλοντικών νόσων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer).

Περισσότερα...

Νέα τεχνική κατά του καρκίνου 
 
Οι ερευνητές,του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Στέφεν Έβανς του τμήματος φυσικής και τον δρα Στιβ Φρίαρ του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", δημιουργούν πολύ μικρές φυσαλίδες, με πλάτος μικρότερο από το ένα δέκατο μιας ανθρώπινης τρίχας, μέσα στις οποίες μεταφέρουν φάρμακα χημειοθεραπείας με στόχο τα κύτταρα των καρκινικών όγκων.

Περισσότερα...

Το τσάι και ο καφές προστατεύουν την καρδιά 
 
Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών τσαγιού ή καφέ καθημερινά φαίνεται να προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια ολλανδική επιστημονική έρευνα, που διήρκεσε 13 χρόνια και μελέτησε 40.000 άτομα.

Περισσότερα...

Νέα συσκευή προειδοποιεί για επιληπτική κρίση 
 
Μία συσκευή που εμφυτεύεται στο στέρνο, καταγράφει τους εγκεφαλικούς παλμούς και δίνει το "σήμα κινδύνου για επιληπτική κρίση , όπως ανακοίνωσαν γιατροί στη Μελβούρνη. Η συσκευή αυτή, που συνδέεται με τον εγκέφαλό τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο στέρνο του Τζέισον Ντεντ, στο νοσοκομείο St Vincent's.

Περισσότερα...

Η βιταμίνη Β ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο 
 
Οι άνθρωποι, ακόμα και οι καπνιστές, που έχουν άφθονη βιταμίνη Β στο αίμα τους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Τί πρέπει να ξέρετε για το τζόγκιν όταν έχει ζέστη 
 
Αυτοί που ασχολούνται με το τζόγκιν δεν είναι απαραίτητο να απέχουν από την αγαπημένη τους δραστηριότητα όταν κάνει ζέστη. Απλά πρέπει να ακολουθούν ορισμένες συμβουλές όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα...

Πρόταση για σύστημα προμηθειών υγείας 
 
Ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας μπορεί να μειώσει τις ιδιαίτερα ακριβές δαπάνες για αγορά υλικών. To υφιστάμενο άκρως συγκεντρωτικό σύστημα, όπως εκφράζεται μέσω της Επιτροπής προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ως αναχρονιστικό και ιδιαίτερα ακριβό σ’ ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, δεν λύνει το πρόβλημα.

Περισσότερα...

Η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων 
 
Η πλέον διάσημη κατηγορία φαρμάκων παραμένει η κατηγορία των SSRIs, μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όπως μας ενημερώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά γνωστά αντικαταθλιπτικά τα οποία υπάρχουν και συνταγογραφούνται και στην Ελληνική αγορά.

Περισσότερα...

Η ποσότητα της χοληστερίνης στο αίμα είναι και θέμα εγκεφάλου 
 
Το επίπεδο της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα, ρυθμίζεται σε ένα βαθμό εξ αποστάσεως από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων, η οποία βασίστηκε σε μελέτες πειραματόζωων (ποντικιών).

Περισσότερα...

Σχέδιο Νόμου για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ 
 
Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει. «Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Περισσότερα...

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα χημική ουσία που καταπολεμά τη γρίπη 
 
Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά ανακάλυψαν μια νέα χημική ουσία, τη νουκλεοζίνη, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1, καθώς επίσης την εποχική γρίπη, εμποδίζοντας τον ιό να αναπαραχθεί.

Περισσότερα...

Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Σεπτεμβρίου 
 
Συγκεκριμένα, καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις και γίνονται πιο αυστηροί οι έλεγχοι, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας.

Περισσότερα...

Η λύση του Ασφαλιστικού - Το Αμερικάνικο πρότυπο 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το Center for Disease Control & Prevention των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009 το ποσοστό των ανασφάλιστων ανθρώπων σε αυτή την χώρα ήταν το 15,3% του συνολικού πληθυσμού (δηλαδή 46 εκατομμύρια περίπου Αμερικάνοι).

Περισσότερα...

Ευρωβαρόμετρο: Πρωτιά στο κάπνισμα η Ελλάδα 
 
Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.

Περισσότερα...

Οι παρενέργειες των στατινών που μειώνουν την χοληστερίνη, χρειάζονται προσοχή 
 
Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα με στατίνες για να ρίξουν την υψηλή χοληστερίνη τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από παρενέργειες, όπως δυσλειτουργία του ήπατος, ζημιά στα νεφρά, μυική αδυναμία και καταρράκτη στα μάτια, γι' αυτό θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Σχέση κινητών τηλεφώνων - καρκίνου 
 
Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και στην εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο, δεν κατέληξε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, συνέστησε πάντως να γίνουν περαιτέρω έρευνες για το θέμα, με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Περισσότερα...

Η λύση του Ασφαλιστικού... 
 
Επανειλημμένα έχουμε τονίσει, μέσα από αυτή την στήλη, ότι τα σημερινά αδιέξοδα στην υγεία και την περίθαλψη είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που παράγει ασθένειες και φυσικά κόστη. Σήμερα λοιπόν, λαμβάνοντας αφορμή από τρία άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο BBC (τον Μάϊο του 2010), σας παρουσιάζουμε μια από τις πλευρές, ή αν προτιμάτε τις γενεσιουργές αιτίες, αυτού του Κολοσσαίου θέματος.

Περισσότερα...

Τα Ω3 λιπαρά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τους αιφνίδιους θανάτους 
 
Η πρόσληψη Ω3 λιπαρών ελαττώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενώ μειώνει το ποσοστό αιφνιδίων θανάτων καθώς και την ολική θνητότητα στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη Ω3 λιπαρών δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης ποσότητας.

Περισσότερα...

Το πλύσιμο των χεριών ... "εξαγνίζει" το μυαλό 
 
Αν έχετε αμφιβολίες και τύψεις για κάποια απόφαση που μόλις πήρατε και το μυαλό σας βασανίζεται για το αν επιλέξατε σωστά, τότε πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να "εξαγνίσετε" το μυαλό σας μετά από μια δύσκολη και επίμαχη επιλογή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Κρίση οράματος & στρατηγικής και στην υγεία 
 
Επανειλημμένα έχω καταθέσει την άποψη μου, στην στήλη αυτή, ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει αυτοσκοπός και εξουσιάζει ολοκληρωτικά την κοινωνία. Η στόχευση και επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους (όχι του κέρδους) με οποιοδήποτε μέσο και μέθοδο έχει δείξει ήδη τα καταστροφικά της αποτελέσματα με την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ (Lehman Brothers) και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες με ένταση που ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Περισσότερα...

Βρέθηκε φυσική ουσία (πρωτεϊνη) που επιταχύνει την ανάπτυξη των οστών 
 
Ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που παράγεται με φυσικό τρόπο από το σώμα μας και η οποία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των οστών. Η ανακάλυψη ανοίγει πιθανώς το δρόμο για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταγμάτων, για τη βελτίωση των οστικών μοσχευμάτων και για την καλύτερη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Περισσότερα...

Ρομπότ σε ρόλο χειρούργου 
 
Γιατροί σε ένα βρετανικό νοσοκομείο πραγματοποίησαν την πρώτη χειρουργική επέμβαση σε καρδιά ασθενούς, χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ. Το επίτευγμα ανοίγει περαιτέρω το δρόμο για τη ρομποτική τηλε-χειρουργική, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς στο μέλλον θα μπορούν να χειρουργούνται από γιατρούς που θα βρίσκονται σε άλλους χώρους, σε άλλες πόλεις, ακόμα και σε άλλες χώρες. Απλώς ο γιατρός θα κατευθύνει από μακριά το ρομπότ που θα χειρουργεί τον ασθενή.

Περισσότερα...

Υγεία και κρίση 
 
Ο φόβος για το αύριο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, δοκιμάζει σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσοτέρων ανθρώπων.

Περισσότερα...

ΣΦΕΕ: Λανθασμένες οι σχεδιαζόμενες νέες τιμές στα φάρμακα 
 
Την αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προκάλεσε η λίστα με τις σχεδιαζόμενες, νέες μειωμένες τιμές περίπου 1.500 φαρμάκων, που απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να προβούν σε παρατηρήσεις.

Περισσότερα...

Νέα γρίπη: Ενα χρόνο μετά την εμφάνιση της νόσου, ο κίνδυνος παραμένει 
 
Ο ιός Η1Ν1 μπορεί να μην είναι πλέον πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης, όμως ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της νέας γρίπης Α, οι ειδικοί σε όλον τον κόσμο κάνουν λόγο για συνεχή επαγρύπνηση, υπογραμμίζοντας πως το επόμενο κύμα της γρίπης είναι συχνά περισσότερο θανατηφόρο από το προηγούμενο.

Περισσότερα...

Συγχωνεύσεις για λόγους οικονομίας 
 
Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν ακόμα και νοσοκομεία μικρής δυναμικότητας, άφησε ανοιχτό η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο, με στόχο το νοικοκύρεμα στον χώρο της Υγείας.

Περισσότερα...

Το κόστος της αποτυχίας θεσμοθέτησης της μεταρρύθμισης υγείας στις ΗΠΑ 
 
Πως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ θεωρεί ότι μια τέτοια κατάσταση δεν υποσκάπτει σοβαρά την κοινωνική συνοχή της χώρας, την παραγωγικότητα της οικονομίας της και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την εθνική της υπόσταση μακροχρόνια;

Περισσότερα...

Τα χρόνια φέρνουν μαζί τους μεγαλύτερη σοφία 
 
Κάθε νέα γενιά, τουλάχιστον στη Δύση, αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο άκουσμα του πασίγνωστου ρητού «να ακούτε τους μεγαλύτερους, κάτι περισσότερο ξέρουν». Τώρα μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτή, δείχνοντας ότι οι γηραιότεροι είναι όντως πιο σοφοί, με την έννοια ότι μαθαίνουν να αποδέχονται τις συνεχείς αλλαγές στη ζωή και μπορούν να τα βγάζουν πέρα καλύτερα με τις συγκρούσεις, όντας πιο συναινετικοί από τους νέους που τείνουν να επιδεινώνουν τα πράγματα με την επιθετική στάση τους.

Περισσότερα...

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν λιγότερο 
 
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 46.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών και της οποίας ηγούνταν ο καθηγητής Philip Hannaford από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, οι γυναίκες που λαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή από καρδιοπάθειες. Αυτά τα ευρήματα δημοσίευσε το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και αναδημοσίευσε με άρθρο του το BBC.

Περισσότερα...

Αύξηση των χρονιων ασθενειών τα επόμενα 10 χρόνια 
 
Αύξηση των χρόνιων ασθενειών τα επόμενα 10 χρόνια αναμένει το υπουργείο υγείας της Ιρλανδίας. Όπως αναφέρεται λοιπό σε ανακοίνωση του Συμβούλιου Ερευνών Υγείας (Health Research Board), μεγάλος αριθμός ενηλίκων, που κατοικούν στο νησί, ζουν με προβλήματα υπέρτασης, διαβήτη, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και στηθάγχης.

Περισσότερα...

Ο «άλλος» ρόλος των μικροβίων 
 
Στο σώμα μας κατοικούν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν στο έντερο μας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της υγείας μας μέσα από τις λειτουργίες που εκτελούν όπως αυτές ης διάσπασης των τοξινών, της παραγωγής βιταμινών και αμινοξέων και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Περισσότερα...

Παιδική θνησιμότητα & Λοιμώξεις 
 
Όπως μας ενημερώνει το BBC, οι λοιμώξεις αποτελούν την αιτία θανάτου για ένα στα 5 παιδιά στην Αγγλία και Ουαλία. Μάλιστα οι λοιμώξεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Περισσότερα...

Η αξιοκρατία στον χώρο της δημόσιας υγείας 
 
Τα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας στην χώρα μας είναι γνωστά. Πρόσφατα, για παράδειγμα, μιλώντας για την οικονομία είχα δηλώσει ότι η στρατηγική των κάθε φορά «κρατούντων» είναι να επιλέγουν τα στελέχη του δημόσιου τομέα από την δεξαμενή των «ημετέρων» και όχι από την Εθνική δεξαμενή των ικανότερων.

Περισσότερα...

Οι Έλληνες αθλούνται λιγότερο στην Ευρώπη 
 
Οι Ελληνες συγκαταλέγονται στους ευρωπαίους πολίτες που αθλούνται λιγότερο στους «27»,σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα...

Όλα για το παιδί... 
 
Με τη συμμετοχή 35 αρμοδίων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και τεσσάρων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) άρχισε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, η συνάντηση εργασίας των φορέων και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για το παιδί, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Περισσότερα...

Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τη μάθηση 
 
Όπως μας ενημερώνει το περιοδικό Economist, ερευνητές δηλώνουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος προετοιμάζει τον εγκέφαλο για μάθηση. Ήταν ήδη γνωστό ότι αυτοί που παίρνουν ένα «μεσημεριανό υπνάκο» έχουν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν από παθήσεις της καρδιάς.

Περισσότερα...

Εξαιρετικά επικίνδυνο για τα παιδιά το κάπνισμα στο αυτοκίνητο 
 
Βρετανική ιατρική οργάνωση προτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο που συνεπάγεται το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερα...

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή για τον άνθρωπο 
 
Η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή για την ανθρώπινη υγεία παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά την κατακόρυφη αύξηση που είχαν παρουσιάσει το 2006, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Περισσότερα...

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα 
 
Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα με την υπόσχεση ότι θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία αυτή έχει «ανθίσει» στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι φτωχοί και μη παραγωγικοί, με τους σύγχρονους οικονομικούς όρους, αγρότες είχαν πολλά να κερδίσουν, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που οι υποστηρικτές αυτής της κατηγορίας τροφίμων έδιναν.

Περισσότερα...

Γυναίκες: Ισότητα και στο σεξ 
 
Ακρως ενδιαφέροντα αλλά και αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας της Γυναίκας, το οποίο σε μεγάλη έρευνα σε 1.800 γυναίκες ηλικίας 34 έως 45 ετών, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου διαπιστώνει, ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, προτιμά τους μικρότερους σε ηλικία εραστές από αυτές.

Περισσότερα...

Νοσοκομείο στην Οξφόρδη "παγώνει" τις παιδιατρικές καρδιακές επεμβάσεις μετά το θάνατο 4 παιδιών 
 
Ένα νοσοκομείο της Οξφόρδης "πάγωσε" την πραγματοποίηση καρδιακών επεμβάσεων σε παιδιά εν αναμονή των αποτελεσμάτων ανεξάρτητης έρευνας για τα αίτια θανάτου τεσσάρων παιδιών τους τελευταίους τρεις μήνες.

Περισσότερα...

Το εγκεφαλικό "απειλεί" και μικρά παιδιά 
 
Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό και μάλιστα τα επεισόδια να είναι επαναλαμβανόμενα, συνήθως μέσα σε διάστημα ενός μηνός το πρώτο από το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευρολόγων και παιδιάτρων. Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν, τα εγκεφαλικά περνάνε απαρατήρητα την πρώτη φορά, με συνέπεια το παιδί να μην παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία πριν συμβεί το νέο εγκεφαλικό.

Περισσότερα...

Μακριά τα παιδιά απο οθόνες... 
 
Οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να περνούν ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δικαιώνονται από έρευνα που συνδέει τον υπερβολικό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη με τα προβλήματα στις σχέσεις των νέων.

Περισσότερα...

Νέες τεχνικές για αντικαρκινικές θεραπείες 
 
Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοανιχνευτές που εντοπίζουν τις διάφορες μορφές καρκίνου που παρουσιάζουν οι ασθενείς, χρησιμοποιώντας το DNA των καρκινικών όγκων, πράγμα το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Τα παιδιά που περνάνε ώρες με τον παππού και τη γιαγιά, παχαίνουν περισσότερο 
 
Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη 
 
Μια νέα ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής, από την ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill) και από την ομάδα του Πανεπιστημίου στης Καλιφόρνιας (UCSF) φέρνει ελπίδα πως ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια ιάσιμη ασθένεια.

Περισσότερα...

Φάρμακα και Υγεία... - “ΈΠΕΑ ΠΤΕΡΟΝΤΑ” 
 
Τι συμβαίνει πραγματικά στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα; Το ερώτημα δεν είναι νέο αλλά επανέρχεται κάθε φορά που το κράτος και οι φορείς του ψάχνουν για τρόπους μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Περισσότερα...

Πρόληψη κατά του καπνίσματος στα σχολεία 
 
Για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία, μίλησαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο καθηγητής Γκρεγκ Κόνολι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διευθυντής του προγράμματος Έρευνας για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Περισσότερα...

Η εξατομικευμένη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης ο μελλοντικός στόχος των επιστημόνων 
 
Στην εξατομικευμένη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης στοχεύουν πλέον οι επιστήμονες. Η πρακτική της χορήγησης του ιδίου φαρμάκου σε όλους του ασθενείς έχει ως συνέπειες αφενός να μην είναι αποτελεσματικό το φάρμακο στις 7 από τις 10 περιπτώσεις, οπότε να χορηγείται ένα άλλο, αφετέρου να υπάρχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Περισσότερα...

Οι Νέες τεχνολογίες στην μάθηση 
 
Όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η νέα τεχνολογία, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επηρεάζουν την ικανότητα των παιδιών τους στο να γράφουν με μολύβι ή στυλό.

Περισσότερα...

Σκάνδαλο δεν είναι η κήρυξη πανδημίας της γρίπης, αλλά η ανισότητα στη διανομή των εμβολίων 
 
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχθηκε επίθεση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία της νέας γρίπης. Αρχικά επικρίθηκε επειδή άργησε να κτυπήσει «καμπανάκι» όταν η επιδημία εκδηλώθηκε στο Μεξικό.

Περισσότερα...

Τα νέα από την «Μάχη» ενάντια στον Η1Ν1 
 
Όπως μας ενημερώνει το BBC, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) σκέφτεται να αναθεωρήσει τους χειρισμούς του, όσο αφορά την διαχείριση της πανδημίας για τον ιό HIN1, όταν αυτή τελειώσει. Ο Π.Ο.Υ κατηγορείται από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι υπερέβαλε, όσο αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την πανδημία που προκάλεσε ο συγκεκριμένος ιός.

Περισσότερα...

Eρωτήσεις και απαντήσεις για τα εμβόλια κατά του H1N1 
 
Γιατί να εμβολιαστώ; ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος; Πώς θα ξέρω αν ανήκω σε ομάδα κινδύνου; Γιατί οι έγκυοι γυναίκες είναι ομάδα υψηλού κινδύνου; Ποια πανδημικά εμβόλια για Η1Ν1 έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις για τον εμβολιασμό που αφορά τον ιό Η1Ν1...

Περισσότερα...

H ηλικία της γυναίκας επηρεάζει την εξωσωματική? 
 
Η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 (ειδικά μετά τα 38), και τα ποσοστά γεννήσεων ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μόνο 15% περίπου, καθώς η γυναίκα πλησιάζει στα 40ά γενέθλια της. Αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών μετά από αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων για μια γυναίκα της ηλικίας αυτής.

Περισσότερα...

Νέες εξελίξεις στην θεραπεία των παθήσεων του πνεύμονα 
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (European Lung Foundation), σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, εντοπίστηκαν πέντε νέες γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την λειτουργία και την υγεία των πνευμόνων.

Περισσότερα...

Τα φρένα των αυτοκινήτων εκπέμπουν τοξικά σωματίδια 
 
Όπως μας ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (European Lung Foundation), μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας της ίδιας χώρας, έδειξε ότι τα αυτοκίνητα, όταν φρενάρουν, απελευθερώνουν σωματίδια τα οποία μπορούν να βλάψουν τα πνευμονικά κύτταρα και συγκεκριμένα το σημείο συνένωσης αυτών των κυττάρων.

Περισσότερα...

Τα φυστίκια μειώνουν τον κίνδυνο Καρκίνου του πνεύμονα 
 
Νέα έρευνα μας δείχνει ότι, η δίαιτα που περιέχει μια ημερήσια δόση φιστικιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Η είδηση δημοσιεύεται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (European Lung Foundation).

Περισσότερα...

Τα νέα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη 
 
Όπως μας ενημερώνει το πρακτορείο Reuters Health, ο αριθμός των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να εκτιναχθεί από τις 30.000 στις 160.000 περιστατικά αν η χώρα αυτή υιοθετήσει πρακτικές ελέγχου που να καλύπτουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Περισσότερα...

Τα ανδρικά γονίδια μπορεί να περιορίζουν το προσδόκιμο επιβίωσης 
 
Οι άντρες μεταφέρουν τους σπόρους της «καταστροφής» τους, στα γονίδια που βρίσκονται στο σπέρμα τους λένε οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC.

Περισσότερα...

Τα σκουλήκια θα μπορούσαν να μας δώσουν ίχνη για τη νόσο του Parkinson 
 
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκουλήκια μπορεί να κρατούν «στα χέρια τους το κλειδί», που μας εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν την νόσο του Parkinson.

Περισσότερα...

Νέες ελπίδες για τους ασθενείς που πάσχουν απο επιληψία 
 
Όπως μας ενημερώνει το BBC, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει τα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη αντίστασης, στην φαρμακευτική θεραπεία, για την επιληψία. Ορισμένα τεστ σε εγκεφαλικά κύτταρα έδειξαν ότι, ορισμένες κρίσεις προκαλούνται από ηλεκτρικές συνδέσεις ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, παρά σε χημικές αντιδράσεις.

Περισσότερα...

Διεθνής πρωτοπορία με διπλή ρομποτική επέμβαση σε παιδί 
 
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σε παιδί (ένα 11χρονο αγόρι) διεθνώς διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον χειρουργό Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του!

Περισσότερα...

Το πρώιμο σεξ κίνδυνος για την υγεία των γυναικών 
 
Το σεξ σε πολύ νεαρή ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι το πρόβλημα είναι συχνότερο στις φτωχότερες γυναίκες, επειδή αυτές ακριβώς τείνουν να έχουν τις πρώτες σεξουαλικές επαφές πολύ νωρίτερα (μέχρι και τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο) σε σχέση με τις κοπέλες από ευκατάστατες οικογένειες.

Περισσότερα...

Νοικοκυρεύοντας την Ζωή μας 
 
Με αφορμή το άρθρο μας με τίτλο «Η απληστία στην διατροφή μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης», ας δούμε τις συμβουλές που δίνει ένα από τα πλέον γνωστά και φημισμένα για το επιστημονικό τους έργο νοσοκομεία στον κόσμο, το MAYO CLINIC των ΗΠΑ, σε ένα κείμενο που υπογράφει ο Edward T. Creagan, M.D.

Περισσότερα...

Η απληστία στην διατροφή μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης 
 
Όπως μας ενημερώνει το site Health.com, αν και η εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στον αγώνα για μείωση των ασθενειών που συνδέονται με αυτή την βλαβερή συνήθεια, τα θετικά αυτά αποτελέσματα τείνουν να εξαφανιστούν από την επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει την σύγχρονη κοινωνία μας.

Περισσότερα...

M. Ξενογιαννακοπούλου: «Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας» 
 
«Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας», αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να εξηγήσει ότι η πανδημία της γρίπης δεν έχει τελειώσει.

Περισσότερα...

Λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί η νέα γρίπη 
 
H πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχαν φοβηθεί αρχικά οι επιστήμονες, δήλωσαν ειδικοί βρετανοί επιστήμονες που πρόσθεσαν ωστόσο ότι οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών.

Περισσότερα...

Νέα θεραπεία για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία 
 
Στην πλήρη ίαση μιας μορφής καρκίνου του αίματος, της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, στοχεύουν οι επιστήμονες και ελπίζουν ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου. Πριν από 10 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία κατάφεραν να νικήσουν αυτή τη μορφή καρκίνου με το Glivec, το πρώτο στην ιστορία αντικαρκινικό φάρμακο. Τότε όλοι είχαν κάνει λόγο για ίαση του καρκίνου.

Περισσότερα...

Βιολογικοί παράγοντες στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των ρευματοπαθειών 
 
Αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση και έγκαιρη διάγνωση των ρευματοπαθειών δίνουν οι νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές μέθοδοι. Οι βιολογικοί παράγοντες αποδεικνύονται πλέον αποτελεσματικότεροι από τα παραδοσιακά φάρμακα καθώς δρουν ταχύτερα και προλαβαίνουν ή περιορίζουν περισσότερο τις αρθρικές διαβρώσεις, ενώ το υπερηχογράφημα και η έμβιος τριχοειδοσκόπηση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των ρευματοπαθειών.

Περισσότερα...

Η μοναξιά κάνει πιο επιθετικό τον καρκίνο 
 
Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την αντίληψη ότι η μοναξιά κάνει πιο πιθανό και πιο φονικό τον καρκίνο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειράματα σε πειραματόζωα, δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση αυξάνει την πιθανότητα για επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου.

Περισσότερα...

Η χρήση των αντι-ιοικών φαρμάκων 
 
Όπως μας ενημερώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φιλανδίας (NATIONAL INSTITUTE FOR HEALTH & WELFARE), η νέα γρίπη που οφείλεται στον ιό Η1Ν1 έχει λάβει χαρακτηριστικά επιδημίας στις βόρειες περιοχές και η επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού παρατηρείται και στις νότιες περιοχές της χώρας αυτής.

Περισσότερα...

Μετάλαξη του Ιού Η1Ν1 στην Νορβηγία 
 
Όπως μας ενημερώνει το Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας (Norwegian Institute of Public Health), βρέθηκαν μεταλλαγμένοι ιοί, του γνωστού πλέον Η1Ν1 σε τρεις ασθενείς που είχαν προσβληθεί από την νέα γρίπη.

Περισσότερα...

Χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, βλάπτουν την καρδιά. 
 
Όπως μας ενημερώνει το BBC, χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα μαθηματικών από το Imperial College βασιζόμενο σε εργασίες που έχει κάνει.

Περισσότερα...

Η δραστική παρέμβαση στον τρόπο ζωής και η αντιμετώπιση του Διαβήτη 
 
Όπως μας ενημερώνει το SOTKA από την Φινλανδία (το SOTKA παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας και πρόνοιας στην Φινλανδία), σε μελέτη που έγινε με θέμα την πρόληψη του διαβήτη [Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη - Diabetes Prevention Program (DPP)] φάνηκε ότι, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη σε ενήλικες υψηλού κινδύνου μειώθηκε κατά 58% με δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και κατά 31% με τη χρήση μετφορμίνη (φάρμακο για τον διαβήτη).

Περισσότερα...

Τα προβλήματα της... φτώχειας 
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κανάλι ειδήσεων Euroneus, εννέα στους 10 Ευρωπαίους επιθυμούν ανάληψη επείγουσας δράσης από την κυβέρνησή τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μας αποκαλύπτει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό που φαίνεται να είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Αυτές φυσικά οι ανησυχίες ποικίλουν από χώρα σε χώρα.

Περισσότερα...

Η απαγόρευση του τσιγάρου μείωσε τον αριθμό των καρδιακών προσβολών 
 
Όπως μας ενημερώνει η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association) η απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους του δημόσιους χώρους και η μείωση του παθητικού καπνίσματος έφεραν και την μείωση του ρυθμού των καρδιακών προσβολών στην κοινότητα.

Περισσότερα...

Οι άνθρωποι που πάσχουν απο σχιζοφρένεια δεν σκοτώνουν τους ξένους 
 
Όπως μας ενημερώνει το πρακτορείο Reuters Health, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια σπάνια διαπράττουν ανθρωποκτονίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, βασιζόμενοι στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από επτά μελέτες σε τέσσερις χώρες, ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου με σχιζοφρένεια να σκοτώσει έναν ξένο ήταν 1 στα 14 εκατομμύρια άτομα ετησίως.

Περισσότερα...

Στρες και Άσθμα 
 
Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από άσθμα και άλλες αλλεργικές παθήσεις παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό κόσμο, μας ενημερώνει ένα από τα πλέον έγκυρα και «διάσημα» πανεπιστημιακά νοσοκομειακά ιδρύματα, το Karolinsca University Hospital της Στοκχόλμης.

Περισσότερα...

Το λίπος τρέφει τον... καρκίνο 
 
Οι καμπάνιες για την απώλεια βάρους δίνουν έμφαση στον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι πολίτες να προσβληθούν από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι παθήσεις του καρδιαγγειακού. Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι ακόμη πιο ζοφερά για αυτή την κατηγορία των πολιτών.

Περισσότερα...

Συνέδριο του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ΑΕ με θέμα την πρώιμη διάγνωση όγκων 
 
Τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης των όγκων καθώς και ακριβούς εκτίμησης της έκτασής τους (σταδιοποίηση όγκου), προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη και επωφελέστερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, δίνουν οι νέες τεχνικές και μέθοδοι Ιατρικής Απεικόνισης που, σε συνδυασμό με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, συνθέτουν τον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Ογκολογικής Απεικόνισης.

Περισσότερα...

Προσθήκη συμπληρωμάτων στο ψωμί 
 
Αποτέλεσμα νέων στοιχείων που ήλθαν στην επιφάνεια σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, η κυβερνητική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου Food Standards Agency, δήλωσε ότι η προσθήκη φολικού οξέος στο αλεύρι πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική.

Περισσότερα...

Αναίμακτη, χωρίς τομές και πόνους χειρουργική σπονδυλικής στήλης 
 
Ένας άνθρωπος έχει σήμερα 80% πιθανότητες να νοσήσει από προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Αρκετοί από εκείνους που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη, έχουν ανάγκη άμεσης χειρουργικής θεραπείας, αλλά δεν το τολμούν, γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης.

Περισσότερα...

Ακόμα και λίγη σωματική άσκηση βελτιώνει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας 
 
Θέλετε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας; Απλώς σηκωθείτε από τον καναπέ και κάνετε λίγη φυσική άσκηση. Δεν χρειάζεται καν να το πάρετε πολύ στα σοβαρά, αφού αρκεί μια μέτρια σωματική εξάσκηση για να ανεβείτε…στα μάτια σας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Το έντονο στρές μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο 
 
Πολλοί ασθενείς που έχουν εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο αποδείχτηκε ότι βρίσκονταν ήταν κάτω από μεγάλη πίεση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πριν υποστούν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περισσότερα...

Νέες ελπίδες για τους ασθενείς που πάσχουν από «Σκληρυνση Κατά Πλάκας» 
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την μεταφορά των μηνυμάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ολόκληρο το σώμα και οφείλεται στον εκφυλισμό της μυελίνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για την νόσο και όλες οι προσπάθειες κατευθύνονται στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Περισσότερα...

ΠΟΥ: Η νέα γρίπη Η1Ν1 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.100 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο 
 
Η νέα γρίπη Η1Ν1 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.100 ανθρώπων σε 191 χώρες από την εμφάνιση του ιού τον Μάρτιο και μέχρι τώρα, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και αποκάλυψε ότι η επιδημία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Επιπλοκές για τις μεγαλύτερες σε ηλικία Μαμάδες 
 
Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν στο προσκήνιο νέες ενδείξεις σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες. Σύμφωνα με το BBC, oι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση νωρίς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν ιατρική βοήθεια κατά την διάρκεια της γέννας, όπως είναι η χρήση λαβίδων ή η καισαρική. Αυτή η παρατήρηση «εξουδετερώνονταν» αν οι γυναίκες αυτές ειχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί σε μικρή ηλικία, αλλά όχι για τις πιο ηλικιωμένες μητέρες.

Περισσότερα...

Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς κατά της νέας γρίπης 
 
Τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης.

Περισσότερα...

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μειώνει τα εμφράγματα 
 
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Περισσότερα...

Παραδίδονται οι πρώτες 100.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης 
 
Πρόσθετα μέτρα και διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, ύστερα από σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου.

Περισσότερα...

Θάνατος 29χρονου από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα 
 
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 29χρονος γάλλος τουρίστας που νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Σισμανόγλειου νοσοκομείου και είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη.

Περισσότερα...

Γονίδιο μπλοκάρει τον ιό του AIDS 
 
Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης κατάφερε να αναπαράγει γονίδιο που βρίσκεται σε πίθηκο της Νότιας Αμερικής και μπορεί να μπλοκάρει τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών τους που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Journal of Clinical Investigation.

Περισσότερα...

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προετοιμάζεται για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νέας γρίπης Α 
 
Οι πιο φτωχές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο κύμα της νέας γρίπης Α (H1N1), προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

Περισσότερα...

Τον Οκτώβριο αναμένεται η έγκριση του εμβολίου για τη νέα γρίπη 
 
Τη σύσταση τριών νέων επιτροπών για τη γρίπη και την ενίσχυση του επιχειρησιακού σχεδιασμού με νέα εμβολιαστικά κέντρα και ιατρεία γρίπης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του.

Περισσότερα...

ΠΟΥ: Ο απολογισμός των νεκρών από τη νέα γρίπη έφτασε τους 2.185 
 
Τουλάχιστον 2.185 άνθρωποι έχουν πεθάνει σ' όλο τον κόσμο από τη νέα γρίπη που είναι γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περισσότερα...

Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της γρίπης από τη Νομαρχία Αθηνών 
 
Το Τοπικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Γρίπης της Νομαρχίας Αθηνών απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός.

Περισσότερα...

Έρευνα: Οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από γρίπη των χοίρων ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου 
 
Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη γρίπη των χοίρων ήταν γυναίκες που κυοφορούσαν ή άτομα με προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα διαβήτη και παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, ανακοίνωσαν γάλλοι ερευνητές.

Περισσότερα...

Σε λειτουργία το 1ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων 
 
Σε λειτουργία τίθεται από την Πέμπτη 20 Αυγούστου το πρώτο Ιατρείο Γρίπης, σκοπός του οποίου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη.

Περισσότερα...

Σχεδόν 180.000 κρούσματα και 1.462 νεκροί από τη νέα γρίπη έχουν καταγραφεί από τον ΠΟΥ 
 
Η νέα γρίπη Α (H1N1), που είναι γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.462 από τους 177.457 ανθρώπους που έχει πλήξει συνολικά σε 170 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιδημία αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Περισσότερα...

Οι κοινωνικοί παράμετροι επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης άσθματος στα παιδιά. 
 
Ενώ ο ρόλος και η επίδραση που οι οικονομικές και περιβαλλοντολογικές παράμετροι ασκούν στην εμφάνιση του άσθματος έχουν εκτενώς διερευνηθεί, πολύ λίγες ενδείξεις υπάρχουν για το πώς μπορούν οι κοινωνικές παράμετροι να επηρεάσουν την συχνότητα εμφάνισης της νόσου στα παιδιά.

Περισσότερα...

Νέα γρίπη: Την έγκριση των νέων εμβολίων τον Σεπτέμβριο βλέπει ο ΠΟΥ 
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανό να δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα...

Ορίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα στην Πελοπόννησο για τη νέα γρίπη 
 
Αυτές τις ημέρες ορίζονται από τους δημάρχους της Πελοποννήσου τα κτήρια που θα χρησιμοποιηθούν ως εμβολιαστικά κέντρα για την νέα γρίπη.

Περισσότερα...

Οι εκπομπές αερίων & το φαινόμενο του θερμοκηπίου - Δεδομένα 
 
Νέα δεδομένα που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας (European Commission’s Joint Research Centre - JRC) και την Ολανδική Εταιρεία Περιβαλλοντολογικής αξιολόγησης (Netherlands Environmental Assessment Agency - PBL), δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αυξηθεί κατά 15% μεταξύ των ετών 2000 και 2005.

Περισσότερα...

Η πανδημία της γρίππης και η Ελληνική πραγματικότητα 
 
Έχουμε ακούσει τόσα πολλά και αντιφατικά για την πανδημία της γρίπης που νοιώθουμε την ανάγκη να σας παραθέσουμε ορισμένες έγκυρες απόψεις από επίσημες πηγές. Η πρώτη έγκυρη πηγή ενημέρωσης είναι η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά (Public Health Agency of Canada).

Περισσότερα...

Ενημέρωση στη Βουλή για τη νέα γρίπη απο τον Υπουργό υγείας 
 
Παράλληλα, γνωστοποίησε πτυχές του προγράμματος δράσης, διαβεβαίωσε ότι η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων θα παραδοθεί στη χώρα μας 14 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ διευκρίνισε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.

Περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών 
 
Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες εκείνες που πίνουν κάθε μέρα μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού σε σχέση με όσες προτιμούν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Περισσότερα...

Όσοι πίνουν γάλα, ζουν περισσότερο 
 
Το γάλα προσθέτει χρόνια ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας βρετανών επιστημόνων, που διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν γάλα τακτικά, μειώνουν κατά 15% - 20% τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο ή διαβήτη.

Περισσότερα...

Μεσα σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν 1.671 κρούσματα της νέας γρίπης σε όλη την Ευρώπη 
 
Μέσα σε ένα 24ωρο, αυτήν την εβδομάδα, εντοπίστηκαν 1.671 κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Περισσότερα...

Νέοι δείκτες στον προγεννητικό έλεγχο 
 
Νέοι δείκτες στον προγεννητικό έλεγχο, προβλέπουν το Σύνδρομο Down και ενδεχόμενο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Περισσότερα...

Νέα δέσμη μέτρων για τη γρίπη 
 
Νέα δέσμη μέτρων για τη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Περισσότερα...

Υπολογίζοντας την κοινωνική συμπεριφορά 
 
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις νεύρο-επιστήμες και ιδιαίτερα την κοινωνική συμπεριφορά, προσπαθούν να εντοπίσουν και να περιγράψουν τις περιοχές εκείνες του ανθρώπινου εγκεφάλου και τους μηχανισμούς που έχουν σχέση με την κοινωνική ζωή.

Περισσότερα...

Θεραπεία του καρκίνου με χρήση ιών; 
 
Στη θεραπεία των καρκίνων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, με χρήση του ιού του έρπητα και του κορονοϊού, στοχεύουν επιστημονικές έρευνες, που διεξάγονται στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ομογενή καθηγητή Κώστα Κούσουλα.

Περισσότερα...

Μιά καρδιά που γιατρεύτηκε σαν απο θαύμα... 
 
Η περίπτωση της Χάνα Κλαρκ, που περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, θεωρείται ως η μοναδική στον κόσμο, όπου η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να καθίσταται δυνατή η αφαίρεση του μεταμοσχευθέντος οργάνου.

Περισσότερα...

Πολιτισμός και διατροφή 
 
Μπορεί η έλλειψη τροφής να συντρίψει το πολιτισμό μας; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Lester R. Brown στο στο Scientific American (Μάιος 2009).

Περισσότερα...

Οι αθόρυβες μεταλλάξεις... 
 
Οι μικρές μεταβολές στο DNA, που κάποτε θεωρούνταν αρκετά αθώες και άνευ σημασίας, αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικές για τις ασθένειες, την εξέλιξη και την βιοτεχνολογία.

Περισσότερα...

Βιώσιμη ανάπτυξη & Κλιματικές αλλαγές 
 
Το θέμα των κλιματικών αλλαγών και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι κάτι το τόσο νέο, όπως ίσως ορισμένοι πιστεύουν. Αυτό που είναι «νέο» σε αυτό το θέμα είναι οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών που είναι πλέον εμφανείς και ανησυχούν και τους πιο αισιόδοξους, ενώ έχουν πείσει και την πλειοψηφία εκείνων που μέχρι χθες «αρέσκονταν» να θεωρούν το πρόβλημα αυτό έργο των «ιδεολογικών» αντιπάλων της «φιλελεύθερης» (βλέπε ασύδοτης) λειτουργίας της αγοράς.

Περισσότερα...

Η οικονομική κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη 
 
Το 12% του ενήλικου πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ υποφέρει από ήπια η πιο σοβαρή κατάθλιψη λόγω της οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα...

Σε ετοιμότητα η χώρα μας για τη νέα γρίπη 
 
«Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α..» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέματα την πορεία της νέας γρίπης. Όπως δήλωσε ο υπουργός είναι πιθανό το σενάριο να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού από τη νέα γρίπη σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα.

Περισσότερα...

Επιστήμονες αναζητούν στη φύση αντιβιοτικά νέας γενιάς 
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 15 χιλιάδες ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια, κυρίως από το λεγόμενο «χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο».

Περισσότερα...

Είκοσι δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης Α-Η1Ν1 
 
Είκοσι δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης Α-Η1Ν1, αναφέρθηκαν σήμερα έως τις 8 το πρωΐ από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, φθάνοντας συνολικά τα 187 στη χώρα μας. Από τους ανθρώπους που νόσησαν από τον ιό Η1Ν1, οι 82 έχουν ιαθεί πλήρως.

Περισσότερα...

Έξι επιπλέον κρούσματα του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα- Στα 162 το σύνολο 
 
Έξι επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 162.

Περισσότερα...

Οι άνθρωποι κάποτε, θα μπορεί να αναγεννούν τα μέρη του σώματός τους όπως οι σαλαμάνδρες 
 
Οι επιστήμονες, οι οποίοι, χρόνια τώρα, μελετούν τον θαυμαστό τρόπο που οι σαλαμάνδρες μπορούν να αναγεννούν τα κομμένα μέλη του σώματός τους, ανακάλυψαν ότι αυτή η σχεδόν μαγική ικανότητα τελικά είναι πιο κοντά στις ανθρώπινες δυνατότητες αυτο-θεραπείας από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Περισσότερα...

Πρεμιέρα για την απαγόρευση του καπνίσματος 
 
Γεγονός αποτελεί από εχθές και για Ελλάδα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Με αφορμή την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου ο υπουργός υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν το νέο μέτρο.

Περισσότερα...

Το καθημερινό σεξ βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. 
 
Το καθημερινό σεξ βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, και ως εκ τούτου συστήνεται στα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί. Μέχρι τώρα οι γιατροί διαφωνούσαν μεταξύ τους για το αν οι άνδρες πρέπει να απέχουν από το σεξ για λίγες ημέρες, προτού προσπαθήσουν να κάνουν παιδί με τη σύντροφό τους, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Περισσότερα...

Πραγματικότητα η απαγόρευση καπνίσματος 
 
Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου υπουργών με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών από την έκθεση στον καπνό έως το 2012 υιοθέτησε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερα...

Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα 
 
Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση στην χώρα μας δεν αφορά όλη την αγορά ή όλα τα τμήματα της αγοράς. Έτσι και σύμφωνα με τα στοιχεία της STAT BANK, τα οποία δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντέχει και αναπτύσσεται.

Περισσότερα...

Η πορεία της νέας γρίπης στην Ελλάδα 
 
Αναπόφευκτο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης στην κοινωνία ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της πορείας της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Περισσότερα...

Υδροδιάλυτες Βιταμίνες... 
 
Οι σημαντικότερες υδροδιαλυτές βιταμίνες είναι αυτές που ανήκουν στο σύμπλεγμα Β και έχουν την ιδιότητα να προωθούν την δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και την απελευθέρωση ενέργειας.

Περισσότερα...

Η παράλειψη του πρωινού «προσθέτει» κιλά 
 
Eίναι γνωστό ότι εάν παραλείψουμε το πρωινό γεύμα θα καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νεώτερη μελέτη του Imperial College London εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Περισσότερα...

Με τον εμβολιασμό των παιδιών μπορεί να ελεγχθεί η νέα γρίπη 
 
Ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα περιορισμένα αποθέματα εμβολίων ώστε να ελεγχθεί η πανδημία της νέας γρίπης Α (H1N1), δήλωσαν σήμερα βρετανοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Δύο κρούσματα της νέας γρίπης στην Λάρισα 
 
Τα δύο πρώτα περιστατικά της νέας γρίπης εκδηλώθηκαν στη Λάρισα σε 33χρονη Λαρισαία και στο μόλις 26 μηνών αγοράκι της, οι οποίοι είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Το αλκοόλ αλλάζει τον εγκέφαλο και μάλιστα γρήγορα 
 
Έξι μόλις λεπτά αρκούν για να φθάσει το αλκοόλ στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που επίσης διαπίστωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο φύλων: οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών αντιδρούν με τον ίδιο γρήγορο τρόπο στην κατανάλωση αλκοόλ.

Περισσότερα...

Το Γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τους χρήστες Ηρωίνης 
 
Το Γερμανικό κοινοβούλιο με νόμο ενέκρινε την συνταγογράφηση της ηρωίνης σε μακροχρόνιους χρήστες που αποτυγχάνουν σε άλλες θεραπείες ή προσπάθειες θεραπείας. Όπως μας ενημερώνει το Ευρωπαϊκό κανάλι ειδήσεων Euronews η βουλή ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με ψήφους 349 υπέρ και 198 κατά.

Περισσότερα...

Οι πιο κουρασμένοι της Ευρώπης 
 
Η συζήτηση περί κούρασης απασχόλησε επί δεκαήμερον τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων και τα ΜΜΕ. Πολύτιμη προσφορά στο «διάλογο» έρχεται να δώσει μια ευρωπαϊκή έρευνα. Ναι, λοιπόν, είμαστε ο πιο... κουρασμένος λαός της Ευρώπης των «27»! Και εξαιτίας της έντασης και των ρυθμών της δουλειάς είμαστε εξαντλημένοι και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τις οικιακές εργασίες.

Περισσότερα...

Τα αλατισμένα τρόφιμα προκαλούν ασθένειες 
 
Η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος παράγων κινδύνου και ευθύνονται για πρόκληση εγκεφαλικών, καρδιακών επεισοδίων και παθήσεων των νεφρών, που οδηγούν σε θάνατο. Το αλάτι αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο που συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ως εκ’ τούτου είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που οδηγούν στην μείωση της κατανάλωσης του.

Περισσότερα...

Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες 
 
Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει προς τις αρμόδιες αρχές:υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς, ΟΤΑ α’ βαθμού και τις Νομαρχίες πως από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Περισσότερα...

Οι άνθρωποι χάνουν περίπου τους μισούς φίλους τους μέσα σε επτά χρόνια 
 
Ευχαριστηθήκατε την παρέα του φίλου ή της φίλης σας χθες; Χαρήκατε που μόλις σας βοήθησε σε κάτι που χρειαζόσασταν; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν μια στις δύο πιθανότητες ότι αυτός ο φίλος ή αυτή η φίλη σας δεν θα υπάρχουν πια σε επτά χρόνια από τώρα.

Περισσότερα...

Έρευνα: Βλαστοκύτταρα από γουρούνια 
 
Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα ενήλικων γουρουνιών σε ιστούς για το σώμα, δηλαδή να τους προσδώσουν ιδιότητες που έχουν τα εμβυονικά βλαστοκύτταρα. Οι ερευνητές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έρευνα για τις ανθρώπινες ασθένειες και πιθανώς να οδηγήσει στη μεταμόσχευση οργάνων από τα ζώα στους ανθρώπους.

Περισσότερα...

Φάρμακο για καρκινοπαθείς "εξαφανίζει" τα δακτυλικά αποτυπώματα  
 
Ένας καρκινοπαθής στη Σιγκαπούρη κρατήθηκε επί τέσσερις ώρες από τους άνδρες της υπηρεσίας των τελωνείων, στις ΗΠΑ, επειδή δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα κι αυτό γιατί προφανώς είχαν "εξαφανιστεί" εξαιτίας ενός φαρμάκου που λάμβανε.

Περισσότερα...

Το μυστικό του έρωτα, είναι θέμα... γονιδίων 
 
Η μελέτη, η οποία δείχνει ότι πιθανότατα υπάρχει ένας βιολογικός-γενετικός μηχανισμός που ελέγχει τη σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερες διαφορές σε ένα τμήμα του DNA τους, που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημά τους, από ό,τι αν το "ζευγάρωμα" είχε γίνει απολύτως στην τύχη.

Περισσότερα...

Ο καλός ύπνος βοηθά στην μάθηση και το λεξιλόγιο, αλλά και στον έλεγχο του πάχους 
 
Συνεχώς έρχονται στο νέο φως νέα στοιχεία για τη σημασία του ύπνου. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ένας καλός νυκτερινός ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει και να θυμάται νέες λέξεις που έμαθε στη διάρκεια της μέρας.

Περισσότερα...

Προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ 
 
Ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, είναι "περίπλοκος και ύπουλος" και θα είναι πιο επιθετικός στις φτωχές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν.

Περισσότερα...

Απόψεις - Εκτιμήσεις για τη Νέα Γρίπη 
 
«Είμαστε εκ των πραγμάτων σε μια κατάσταση πανδημίας. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ενας ιός της γρίππης, καινούργιος τόσο από γενετική άποψη όσο και σε σχέση με τις ιδιότητές του, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Η επιδημία δεν περιορίστηκε στη χώρα από την οποία ξεκίνησε, αλλά αντίθετα μεταδόθηκε σε πολλές χώρες με τις εναέριες μεταφορές».

Περισσότερα...

ΠΟΥ: Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται το εμβόλιο για τη «γρίπη των χοίρων» 
 
Η γρίπη Α, γνωστή και ως «γρίπη των χοίρων», καθώς και οι τρόποι περιορισμού της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1, κυριάρχησαν και σήμερα κατά τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της 62ης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εργασίες της οποίας συνεχίστηκαν στη Γενεύη, της Ελβετίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ζητούμενο είναι η παρασκευή εμβολίου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Περισσότερα...

Κλιματικές αλλαγές και λοιμώξεις 
 
«Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι ένας καινούργιος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά και στη συνέχεια στην εξάπλωση νοσημάτων σε χώρες που δεν προϋπήρχαν ή όπου είχαν εξαλειφθεί» τόνισε. Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Στο Γ.Ν.Α.Γ.Γεννηματας Μυρτώ Αστρίτη.

Περισσότερα...

Ασκηση και υγεία εγκεφάλου 
 
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το νευρικό σύστημα, μας ενημερώνουν ότι στον εγκέφαλο του ενήλικα δημιουργούνται συνεχώς νέοι νευρώνες. Αυτά τα νέα κύτταρα δημιουργούνται σε καθημερινή βάση και αφορούν κύρια τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της μάθησης και της μνήμης.

Περισσότερα...

Η αλλαγή ώρας και τα καρδιακά επεισόδια 
 
Φαίνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι νομικές της προεκτάσεις, ακόμα και για απλά θέματα, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά μας, συνδέονται με την δημόσια υγεία.

Περισσότερα...

Τα νοσοκομεία "τεστάρουν" την ετοιμότητά τους με αφορμή τη νέα γρίπη 
 
Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή, αν χρειαστεί, τόσο να ανιχνεύσει όσο και να θεραπεύσει πιθανό κρούσμα του ιού της νέας γρίπης, επισήμανε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτης Ευσταθίου, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, με αφορμή ενημερωτικές συσκέψεις που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της Βόρειας Ελλάδας, τους προέδρους των Επιτροπών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της 3ης και 4ης Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και στη συνέχεια με τους διοικητές των δύο ΥΠΕ.

Περισσότερα...

Κανόνες για τον προσδιορισμό του ιού της "νέας γρίπης" 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά κανονισμών για το πώς θα προσδιορίζεται η νέα μορφή γρίπης των χοίρων στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.

Περισσότερα...

Relenza - Tamiflu: Απαγόρευση εξαγωγών 
 
Απαγόρευση Εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης των αντι-ιικών φαρμάκων RELENZA (zanamivir) της GlaxoSmithKline α.ε.β.ε & TAMIFLU (oseltamivir) της Roche (Hellas) Α.Ε.

Περισσότερα...

Η γρίπη των χοίρων. Τι πρέπει να ξέρουμέ; 
 
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων , έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περισσότερα...

Εκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την Γρίπη των χοίρων. 
 
Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν εκτάκτως πιθανότατα την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική προεδρία της Ενωσης.

Περισσότερα...

Νέο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ 
 
Ένα νέο φάρμακο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, το οποίο παρασκεύασαν βρετανοί ερευνητές, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς.

Περισσότερα...

Απαγόρευση διάθεσης Οργάνων Μέτρησης που περιέχουν Υδράργυρο 
 
Θερμόμετρα πυρετού και σφυγμομανόμετρα) Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2007/51/ΕΚ απαγορεύεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η διάθεση στην αγορά οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο.

Περισσότερα...

Η καρδιοπάθεια "χτυπά" τους Έλληνες 
 
Τα ποσοστά των Ελλήνων που είναι εκτεθειμένοι στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι υψηλά. Συγκεκριμένα το 51% των ανδρών και το 39% των γυναικών δήλωσαν ότι καπνίζουν, το 37% των ανδρών και το 24% των γυναικών ήταν υπερτασικοί και το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών είχαν υψηλή χοληστερίνη.

Περισσότερα...

Η νοσταλγία διώχνει τη μοναξιά, σύμφωνα με νέα έρευνα  
 
Καθώς οι μέρες μικραίνουν και γίνονται πιο κρύες, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ένα αίσθημα και μια επιθυμία για το παρελθόν που είναι γνωστά ως νοσταλγία.

Περισσότερα...

Πρωτοποριακή επέμβαση μεταμόσχευσης οργάνου ... 
 
Η Κλάουντια Καστίγιο, μια 30χρονη Κολομβιανή, υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση τον Ιούνιο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης και σήμερα χαίρει άκρας υγείας, σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Περισσότερα...

Τα μικρόβια υπάρχουν παντού - τρόποι αντιμετώπισης  
 
Τα κιγκλιδώματα των κρεβατιών, τα τραπεζάκια-δίσκοι, τα μπράτσα της πολυθρόνας, τα πλήκτρα κλήσης των νοσηλευτών και άλλες επιφάνειες, που βρίσκονται στα δωμάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, «μπορούν να λειτουργήσουν ως "δεξαμενές" μικροβίων αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης και εμφάνισης λοιμώξεων».

Περισσότερα...

Ο ιός της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος κυρίως στις ευπαθείς ομάδες 
 
Οσοι εμφανίζουν συχνά συμπτώματα γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα, αλλά ο εμβολιασμός μπορεί να το αποτρέψει, ανακοίνωσε η Ενωση Γερμανών Παθολόγων.

Περισσότερα...

Αυστραλία: Θέλουν να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους  
 
Ο κορυφαίος Αυστραλός επιστήμονας σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), καθηγητής Μάϊκολ Τσάπμαν ζητά να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία στην Αυστραλία για να μπορούν τα ζευγάρια να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους.

Περισσότερα...

Ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων ο ύπνος. 
 
Ασπίδα εναντίον των πρώιμων συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί η αύξηση κατά μία ώρα του ύπνου τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA).

Περισσότερα...

Η υπνική άπνοια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου 
 
Τον τρόπο με τον οποίο η υπνική άπνοια, μια συχνή διαταραχή της αναπνοής, ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Γέιλ.

Περισσότερα...

Έρευνα συνδέει τη μόλυνση του νερού με τη μειωμένη ανδρική γονιμότητα 
 
Μια νέα επιστημονική έρευνα προσκομίζει καινούρια στοιχεία σχετικά με το πώς μια ομάδα χημικών ουσιών, που μπλοκάρουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και μπορούν να βρεθούν στα ποτάμια, αποτελούν εν δυνάμει πηγή κινδύνων για τη γονιμότητα των ψαριών, των ζώων και των ανθρώπων.

Περισσότερα...

Η καθαρή ατμόσφαιρα προσθέτει μήνες ζωής 
 
Πέντε ολόκληρους μήνες ζωής “κέρδισαν” οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων των Η.Π.Α. ως αποτέλεσμα της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή τους.

Περισσότερα...

Ακόμα κι ένα μόνο κύτταρο έχει τη δική του μνήμη διάρκειας ενός λεπτού 
 
Η μνήμη έχει εδώ και καιρό θεωρηθεί αποκλειστικά λειτουργία των συνδεόμενων εγκεφαλικών κυττάρων.

Περισσότερα...

Τα γονίδια καθορίζουν την κοινωνικότητα  
 
Αν κάποιος άνθρωπος περιβάλλεται από φίλους ή μένει στο κοινωνικό περιθώριο, αν τρελλαίνεται για πάρτι ή προτιμά τη μοναξιά, αν αποτελεί επίκεντρο της προσοχής των γύρω του ή όχι, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα γονίδιά του, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον έλληνα καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Νίκο Χρηστάκη, όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και ο "Γκάρντιαν".

Περισσότερα...

Ευρωπαϊκό σήμα κινδύνου για βλάβες στην ακοή από το δυνατό παίξιμο των MP3s 
 
Τα MP3s και τα ΜP4s κάνουν θραύση στη νεολαία, όμως μια επιστημονική επιτροπή της ΕΕ, που ασχολείται με τον εντοπισμό νέων κινδύνων για την υγεία, κυρίως από τις νέες τεχνολογίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Περισσότερα...

Για πρώτη φορά δοκιμάζεται η θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων με τη χρήση υπερήχων 
 
Οι υπέρηχοι εδώ και δεκαετίες έχουν χρησιμοποιηθεί για το "σκανάρισμα" του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος για διάφορες παθήσεις ή για την παρακολούθηση της πορείας του εμβρύου.

Περισσότερα...

Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης των εφήβων  
 
Η παρακολούθηση της τηλεόρασης ή των βιντεοπαιγνιδιών με τις ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη έναν έφηβο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από τη συνεχή επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περισσότερα...

Το Καρδιαγγειακό Σύστημα - Η Καρδιά... 
 
Το καρδιαγγειακό μας σύστημα αποτελείται από: • Την καρδιά, που λειτουργεί σαν αντλία, και τα αγγεία του αίματος που αποτελούν τις «σωληνώσεις» μέσα από τις οποίες κινείτε το αίμα. • Από το λεμφικό σύστημα, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα συμπληρωματικό δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούν τα υγρά του σώματος να περνούν από τους διάμεσους χώρους στο αίμα. Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες.

Περισσότερα...

Τρέξιμο για περισσότερα χρόνια ζωής 
 
Σε όπλο κατά των επιπτώσεων της γήρανσης αναδεικνύεται το τρέξιμο, καθώς σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων οι άνθρωποι που ακολουθούν σε τακτική βάση αυτή τη μορφή σωματικής άσκησης διατρέχουν μειωμένο έως και στο μισό κίνδυνο να πεθάνουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Περισσότερα...

Έρευνα - "κλειδί" για τη θεραπεία του καρκίνου 
 
Ομάδα ενζύμων έχει ανακαλυφθεί ότι είναι μια από τις αιτίες που καλοήθεις όγκοι μπορούν να μεταβληθούν σε καρκινογόνους δολοφόνους, σε πρόσφατη έρευνα. Η εν λόγω έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας με επικεφαλής τον ομογενή καθηγητή Τόνι Τιγάνη.

Περισσότερα...

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από φυματίωση, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές 
 
Πολλές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία σαράντα χρόνια δείχνουν ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθεί ο ασθενής από φυματίωση, σύμφωνα με μια ανάλυση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας PLoS Medicine.

Περισσότερα...

Αύξηση μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο 
 
Θεαματική αύξηση στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2008 το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Περισσότερα...

Νέες εξελίξεις στη θεραπεία της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας 
 
Οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΧΜΛ) παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με αφορμή σχετική επιστημονική συνάντηση που έγινε στις 5 Ιουλίου 2008 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος.

Περισσότερα...

Η παχυσαρκία «βλάπτει» το σπέρμα 
 
Η αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έγκειται στο γεγονός ότι οι άνδρες με περιττά κιλά ενδεχομένως έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τους όρχεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία και να καταστρέφεται το σπέρμα.

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη  
 
Δύο σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη θα έχουν σύντομα οι γιατροί στα χέρια τους.

Περισσότερα...

Σουηδία: Έρευνα για το σεξ στα 70  
 
Όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 70 ετών απολαμβάνουν καλό και συχνότερο σεξ υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα η οποία αναμένεται να δώσει πολλές ελπίδες σε πολλά ηλικιωμένα άτομα.

Περισσότερα...

Το μενού μας δεν χωράει μεταλλαγμένα  
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής και συγκεκριμένα της δημοσιογράφου Τάνιας Γεωργιοπούλου, οι πολίτες θεωρούν ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και προτιμούν να πληρώσουν ακριβότερα προκειμένου να προμηθευτούν «καθαρά τρόφιμα»

Περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» κατά του καρκίνου 
 
Αν υιοθετήσουμε μερικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 12%. Αυτό υποστηρίζει μεγάλη επιδημιολογική μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Δημήτρη Τριχόπουλο.

Περισσότερα...

Επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. 
 
Επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού δημιουργεί ανακάλυψη Έλληνα επιστήμονα, η οποία έχει μπει σε κλινική εφαρμογή και θα απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες από την προφυλακτική χημειοθεραπεία!!!

Περισσότερα...

Ρομποτική χειρουργική και η χειρουργική γυναικολογίας  
 
Επιτυχημένη δυναμική είσοδο και στον τομέα της χειρουργικής γυναικολογίας έχει κάνει και στη χώρα μας η Ρομποτική Χειρουργική.

Περισσότερα...

Θεαματική αύξηση των πλαστικών επεμβάσεων 
 
Μπορεί οι Βρετανοί να έχουν αρχίσει να νοιώθουν έντονα στο πετσί τους τ’ αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι ωστόσο έτοιμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό για να καλλωπιστούν, καταφεύγοντας σε μία αισθητική επέμβαση, αποκαλύπτει έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Περισσότερα...

Οι πωλήσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων 
 
Σύμφωνα με το «Reuters Health» - Μάιος 15, 2008 – οι πωλήσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων αναμένεται να φτάσουν τα $80 δις μέχρι το 2012, παρουσιάζοντας διψήφιους ρυθμούς αύξησης.

Περισσότερα...

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ 
 
Σύμφωνα με το PharmaLive για πρώτη φορά φαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πολίτες λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα κανονικά, για χρόνια προβλήματα υγείας. Τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι αυτά που αφορούν την μείωση της αρτηριακής πίεσης (αντι-υπερτασικά) και της χοληστερόλης (υπολιπιδαιμικά).

Περισσότερα...

Η διαφήμιση των φαρμάκων στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. 
 
Όπως μας ενημερώνει το Reuters Health, μια επιτροπή ειδικών εξωτερικών συνεργατών από το FDA των ΗΠΑ (είναι ο κορυφαίος οργανισμός ελέγχου φαρμάκων – αντίστοιχος του δικού μας ΕΟΦ), δήλωσε ότι οι διαφημίσεις προς το καταναλωτικό κοινό και ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους, θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή ώστε να εντοπιστούν οι αλλαγές που αυτές οι διαφημίσεις μπορεί να προκαλέσουν στην συμπεριφορά των καταναλωτών.

Περισσότερα...

Η απώλεια της ακοής μπορεί να είναι επιπλοκή του διαβήτη 
 
Η απώλεια της ακοής ενδέχεται να είναι μια από τις επιπλοκές του διαβήτη και δεν γίνεται συχνά αντιληπτό ότι προέρχεται από τη συγκεκριμένη πάθηση, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η απώλεια ακοής είναι δύο φορές συχνότερη σε διαβητικούς.

Περισσότερα...

Ο θυρεοειδής «καθρέπτης» της καρδιάς; 
 
Έως και 69% αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για γυναίκες με λιγότερο δραστήριο θυρεοειδή σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι γυναίκες που έχουν λιγότερο δραστήριο θυρεοειδή αδένα, φαίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή άλλες παθήσεις της καρδιάς. Αυτό υποστηρίζει έρευνα Νορβηγών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Archives of Internal Medicine”.

Περισσότερα...

Πιο έξυπνα τα παιδιά που παραμιλούν 
 
Έρευνα του πανεπιστημίου George Mason δείχνει ότι σχεδόν 8 στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας που παραμιλούν ενώ παίζουν έχουν ίδιες ή και καλύτερες επιδόσεις σε τεστ δεξιοτήτων από τα «σιωπηλά» παιδιά.

Περισσότερα...

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης 
 
Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης αποτελεί μια κατάσταση στην οποία παρουσιάζονται μια γκάμα συμπτωμάτων ανάμεσα στα οποία το πιο χαρακτηριστικό είναι μεγάλη μυϊκή κόπωση που παρατηρείται μετά από άσκηση.

Περισσότερα...

Η κακή υγεία αυξάνει τον κίνδυνο της αδράνειας 
 
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του INSEE, οι εργαζόμενοι διατρέχουν τον κίνδυνο να «αδρανοποιηθούν» επαγγελματικά και οικονομικά αν παραδεχτούν ότι έχουν προβλήματα υγείας.

Περισσότερα...

Ουροποιογεννητικό σύστημα 
 
Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές (ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας ,κ .α ) που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος , βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Περισσότερα...

Ο ρόλος της πρόληψης στήν υγεία. 
 
Τα εμβόλια δεν αποτελούν τους δημιουργούς χρήματος που οι φαρμακευτικές εταιρείες επιθυμούν, αλλά αυτά έχουν μεταβάλλει την υγεία των ΗΠΑ, μας ενημερώνει το περιοδικό Scientific American.

Περισσότερα...

Ο ρόλος της κατάθλιψης στην επιβίωση από καρδιακό επεισόδιο 
 
Όπως μας ενημερώνει το πρακτορείο Reuters το περιοδικό American Journal of Cardiology, δημοσίευσε μελέτη στην οποία φαίνεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, λόγω καρδιακού επεισοδίου, και είναι κλινικά κατασταλμένοι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν βραχυχρόνια, αλλά αυτός ο κίνδυνος βαθμιαία μειώνεται μέσα στον χρόνο.

Περισσότερα...

Βιονικά μάτια για τους τυφλούς 
 
«Βιονικά μάτια» τοποθέτησαν χειρουργοί σε δύο άνδρες, που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την όρασή τους.

Περισσότερα...

O ΟΗΕ για τη διεθνή διατροφική κρίση 
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και οι επικεφαλής των 27 υπηρεσιών και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζουν στη Βέρνη για να επεξεργαστούν το σχέδιό τους για την καταπολέμηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

Περισσότερα...

Καταγγελία για προσπάθεια παραπλάνησης των γιατρών. 
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο πρώην πρόεδρος και εκτελεστικός Δ/ντης της εταιρείας βιοτεχνολογίας InterMune, Dr. W. Scott Harkonen, κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε μια παράνομη δραστηριότητα Μάρκετινγκ για το φάρμακο Actimmune.

Περισσότερα...

Το μήκος του τραχήλου της μήτρας και οι Καισαρικές τομές 
 
Οι γιατροί που χρησιμοποιούν την ηλικία, το βάρος και άλλους παράγοντες για να προβλέψουν εάν μια έγκυος γυναίκα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε καισαρική τομή προκειμένου να γεννήσει, έχουν τώρα και ένα νέο δείκτη: το μήκος του τραχήλου της μήτρας, όπως δήλωσαν ερευνητές τις προηγούμενες μέρες.

Περισσότερα...

Μητρικά αντισώματα μπορεί να συμβάλλουν στον αυτισμό 
 
Εκτός από γενετικούς, μεταβολικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, μητρικά αντισώματα που περνούν τον πλακούντα και επιτίθενται ενάντια σε ιστούς του εγκεφάλου του εμβρύου, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξή του, ευθύνονται για την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Περισσότερα...

Το βάρος των ασθενειών στην Ευρώπη 
 
Σύμφωνα με στοιχεία της EFPIA (Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Ευρώπης) οι επιπτώσεις των ασθενειών στην Ευρώπη έχουν ως ακολούθως:

Περισσότερα...

Οι στατίνες και η ποιότητα του ύπνου 
 
Όπως μας ενημερώνει το Medscape, η Αμερικάνικη Ένωση για την καρδιά σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον χρόνο που μας πέρασε και δημοσιέυτηκε τον Νοέμβριο του 2007 (Abstract 3725) ανακοίνωσε ότι η σιμβστατίνη, αλλά όχι η πραβαστατίνη μπορεί να ευθύνεται για μείωση της ποιότητας του ύπνου.

Περισσότερα...

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η καρδιακή ανεπάρκεια 
 
Επιστημονικοί ερευνητές από τις ΗΠΑ εφάρμοσαν θεραπευτικές αγωγές σε περισσότερους από 1000 ασθενείς και παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν ορισμένους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Περισσότερα...

«Πόλεμος» πρωτότυπων & γενόσημων φαρμάκων 
 
Υπάρχει η υποψία, εδώ και πολύ καιρό, ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν επώνυμα και πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, προσπαθούν να προβάλουν εμπόδια έτσι ώστε να καθυστερεί η είσοδος στην αγορά των φτηνών γενόσημων φαρμάκων, μετά την λήξη της πατέντας των επώνυμων «ομολόγων» τους.

Περισσότερα...

Η διατροφη ισως βοηθάει την δράση ορισμενων αντικαρκινικων φαρμάκων 
 
Όπως μας ενημερώνει το έγκυρο BBC, έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιου του Manchester και δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, αφήνει να εννοηθεί ότι οι διατροφικές μας συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο δρουν φάρμακα που μπλοκάρουν τα γονίδια.

Περισσότερα...

Η απόδοση του ΕΣΥ στην Βρετανία 
 
Η Ένωση φορολογουμένων στην Βρετανία (TaxPayers' Alliance), που κάνει καμπάνια για χαμηλότερους φόρους, συνέκρινε δεδομένα που πήρε από τον ΠΟΥ για 5 Ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα συνέκρινε τα δεδομένα από την Ολλανδία, την Ισπανία, την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία.

Περισσότερα...

Τρόφιμα και Φάρμακα... 
 
Αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε σωστά τα φάρμακα με τα σωστά τρόφιμα θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και μειώσουμε το κόστος θεραπείας, μας ενημερώνει το BBC.

Περισσότερα...

Διαλύοντας την ομίχλη γύρω από την αναισθησία 
 
Μαθαίνοντας γιατί τα υπάρχοντα αναισθητικά είναι τόσο ισχυρά, και μερικές φορές επικίνδυνα, θα μας οδηγήσει σε μια νέα γενιά ασφαλέστερων φαρμάκων για την αναισθησία, μας λέει ο Beverley A. Orser, καθηγητής αναισθησιολογίας και φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, σε άρθρο του στο Scientific American.

Περισσότερα...

Κινήσεις ιδιωτών για την περίθαλψη 
 
Η κίνηση του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να αγοράσει και να παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης του ΕΣΥ διερευνάται από πολλές πλευρές.

Περισσότερα...

Η αξία της ιατρικής εξέλιξης 
 
Η ιστορία του 20ου αιώνα αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις στην επιστημονική γνώση και οι εφαρμογές τους στον τομέα της υγείας έχουν βελτιώσει δραματικά την ποιότητα και το «μήκος» της ανθρώπινης ζωής.

Περισσότερα...

Η "εμπειρία" της Αγγλίας για το ΕΣΥ 
 
Η Αγγλία είναι μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που εφήρμοσαν Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν σημαντική εμπειρία, σχετικά με το θέμα αυτό που είναι «φλέγον» για όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτά λοιπόν που γίνονται στην Αγγλία και αφορούν το αντίστοιχο ΕΣΥ της χώρας αυτής, αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντική γνώση και εμπειρία για όλους μας.

Περισσότερα...

Η αναγέννηση των νευρώνων 
 
Ποτέ από το 1940, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αναπτυχθούν, οι επιστήμονες δεν είχαν προσπαθήσει να επινοήσουν τρόπους που να βοηθήσουν τα κύτταρα να ξεπεράσουν τις περιοχές στις οποίες είχε προκληθεί βλάβη και ως εκ τούτου να νικήσουν την παράλυση, την αποσύνθεση των οργάνων και άλλα προβλήματα που συνδέονταν με κακώσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ).

Περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Διακρατική αποζημίωση για κόστη υγείας 
 
Το πρόβλημα της αποζημίωσης του κόστους υγείας εκείνων των ασθενών που αναζητούν φροντίδα υγείας σε άλλες χώρες, εκτός από την δική τους, πρόκειται να κάνει ένα βήμα μπροστά, προς την λύση του.

Περισσότερα...

Οι Ευρωπαίοι και η Υγεία... 
 
Μια έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (ιδιαίτερα στις «παλιές») για την έρευνα στην υγεία, καθώς και για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Περισσότερα...

Το μέλλον της θεραπευτικής... 
 
Ορισμένες συνθήκες, που καθιστούν τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους σε ασθένειες, είναι σε άνθιση παγκόσμια. Το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων που θα είναι πάνω από 60 χρόνων, και οι οποίοι το 2000 ανέρχονταν σε 650 εκατομμύρια, θα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και θα έχουν ανέλθει στα 1.2 δις.

Περισσότερα...Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.