Κυριακή 27 Μαΐου 2018 04:18
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: PharmaLive   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/06/2008 ώρα: 09:33
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με το PharmaLive για πρώτη φορά φαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πολίτες λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα κανονικά, για χρόνια προβλήματα υγείας. Τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι αυτά που αφορούν την μείωση της αρτηριακής πίεσης (αντι-υπερτασικά) και της χοληστερόλης (υπολιπιδαιμικά).

Τόσο η πίεση όσο και η χοληστερόλη συνδέονται στενά με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Τα δεδομένα, που ελήφθησαν από την Medco Health Solutions Inc, μια εταιρεία που συνταγές για το 1/5 περίπου των Αμερικάνων. Οι ειδικοί λένε ότι τα δεδομένα αντανακλούν όχι μόνο την χειροτέρευση της υγείας των Αμερικανών πολιτών, αλλά και την πιο επιθετική θεραπευτική τακτική που ακολουθείτε από τον ιατρικό κόσμο. Για παράδειγμα περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες λαμβάνουν τώρα φάρμακα για την πίεση και την χοληστερόλη επειδή τα χρειάζονται, δηλώνει ο Dr. Daniel W. Jones, πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης για την Καρδιά (American Heart Association). Επιπρόσθετα υπάρχει η απηνής διαφημιστική προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιρειών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παράμετροι αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι γιατροί λένε ότι το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών που θα λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις μπορεί μόνο να αυξηθεί, «εκτός αν κάνουμε πράγματα για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την υγεία σε αυτή την χώρα» δήλωσε ο κος  Jones, ειδικός σε θέματα καρδιάς και κοσμήτορας στην ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου του Mississippi.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας, που δημοσίευσε το PharmaLive, οι Αμερικανοί πολίτες αγοράζουν, κατά κεφαλή, πολύ περισσότερα φάρμακα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα στοιχεία της Medco δείχνουν ότι το 51% των Αμερικανών πολιτών (ενήλικες και παιδιά) ελάμβαναν ένα ή περισσότερα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, σε σύγκριση με το 47% το 2001. Η πλειοψηφία αυτών των φαρμάκων λαμβάνονταν σε καθημερινή βάση, αν και μερικοί τα χρειάζονταν λιγότερο συχνά.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ερεύνησε τα συνταγογραφικά δεδομένα από το 2001 έως το 2007, που αφορούσαν ένα δείγμα 2,5 εκατομμυρίων πολιτών από νεογέννητα έως τους ηλικιωμένους. Η χρήση των φαρμάκων για χρόνια προβλήματα υγείας ήταν εμφανή σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, όπως:

Σχεδον τα 2/3 των γυναικών 20 ετών και πάνω

Ένα στα τέσσερα παιδιά και εφήβους

52% των ενήλικων ανδρών

3 στους 4 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα πάντα τα στοιχεία αυτά, το 28% των γυναικών και το 22% των ανδρών πήραν 5 ή και περισσότερα φάρμακα σε κανονική βάση. Για παράδειγμα η Karen Walker από το N.J, μας ενημερώνει το PharmaLive, έλαβε 18 φάρμακα ημερησίως για:

υψηλή αρτηριακή πίεση

διαβήτη

χρόνιο πόνο στην πλάτη

άσθμα και

επώδυνου μυϊκού συνδρόμου (ινομυαλγία – fibromyalgia)

«ο μόνος τρόπος που έχω για να διατηρήσω την υγεία μου ... είναι να χρησιμοποιώ ειδικά κουτιά για τα χάπια», που έχουν σαν στόχο να οργανώνουν τον τρόπο λήψης των δισκίων πρωί και βράδυ, δήλωσε η κα Walker, 57 ετών εργαζόμενη σαν νοσοκόμος σε κλινική. Ο 69χρονος σύζυγος της οργανώνει ανάλογα τα χάπια που λαμβάνει για τα προβλήματα υγείας που έχει: 4 χάπια για την αρθρίτιδα και την καρδιά, συν 2 φάρμακα σε μορφή εισπνοών (inhaler) για πνευμονολογικά προβλήματα.

Από που πηγάζουν όμως όλα αυτά τα προβλήματα υγείας; «ειλικρινά τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με την παχυσαρκία» δηλώνει ο Dr. Robert Epstein, ιατρικός διευθυντής στο Franklin Lakes στο N.J. που είναι ή έδρα της Medco.

Εμείς έχουμε να προσθέσουμε ότι παρακολουθούμε και πάλι τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας μας, όπου καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από όσα χρειαζόμαστε (σε ατομικό-προσωπικό επίπεδο) και όταν μετά βρεθούμε μπροστά στα προβλήματα που αυτού του είδους ή κατανάλωση προκάλεσε, συνεχίζουμε να υπερ-καταναλώνουμε φάρμακα αυτή την φορά. Το αποκορύφωμα της «λογικής του παραλόγου».

Το πρόβλημα δεν αφορά, δυστυχώς, μόνο την διατροφή και την έλλειψη άσκησης, αλλά και άλλες διαστάσεις των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Έτσι, όπως μας ενημερώνει ο κος Epstein, το μεγαλύτερο άλμα στην χρήση φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις αφορά την ηλικιακή ομάδα 22 έως 44 ετών, όπου η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αυξήθηκε κατά 20%.

Αυτή μάλιστα η αύξηση οφείλονταν για φάρμακα που αφορούν την κατάθλιψη, τον διαβήτη, το άσθμα, το σύνδρομο έλλειψης προσοχής και άλλες παθήσεις. Το δυσάρεστο είναι ότι η χρήση των αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε σημαντικά ανάμεσα στους έφηβους και τις εργαζόμενες γυναίκες. Οι γιατροί αποδίδουν αυτή την τάση στην αύξηση του στρες στην καθημερινή μας ζωή και στους οικογενειακούς γιατρούς, που νοιώθουν πλέον πιο άνετα στην συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών.

Επίσης ο Dr. Sidney Wolfe από την ομάδα «Public Citizen's Health Research Group», δήλωσε ότι η αύξηση στην χρήση φαρμάκων είναι αποτέλεσμα τόσο της διαφήμισης όσο και των γιατρών που αποφεύγουν να αφιερώσουν χρόνο στους ασθενείς για να πείσουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να χάσουν βάρος ή να πραγματοποιήσουν άλλες αλλαγές στην συμπεριφορά τους πριν τους συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο. Όμως το θέμα των αλλαγών δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά όλους μας.

Νομίζω ότι στην εποχή μας, που πολύ σωστά ονόμασε ο George Ritzer¹ (και όχι μόνο) εποχή της υπερκατανάλωσης  η McDonaldοποίηση έχει αγκαλιάσει όλες τις πλευρές της καθημερινής μας ζωής και διαβρώνει την υγεία μας. Τι είναι όμως  η McDonaldοποίηση; Ας δώσουμε τον λόγο και πάλι στον George Ritzer  για να μας απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. «Τα «εστιατόρια» τύπου fast-food έχουν γίνει, για μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού (ιδιαίτερα των εφήβων στην χώρα μας  - και όχι μόνο), η ορθολογική επιλογή σε μια κοινωνία που αξιολογεί θετικά την εξοικονόμηση χρόνου» και την απόδοση που είναι αποτέλεσμα μια παραγωγικής διαδικασίας εξαιρετικά συγκεκριμένης και γρήγορης.

Το δυσάρεστο αυτής της κατάστασης μεταφράζεται σε ασθένειες, που ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια έπλητταν μόνο τους ενήλικους, τώρα πλήττουν και τα παιδιά. Έτσι η Medco εκτιμάει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ παίρνουν σήμερα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου ΙΙ, για διαταραχές του ύπνου και γαστρεντερικά προβλήματα όπως η «καούρα» του στομάχου.

¹  Ο George Ritzer διδάσκει κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Maryland και είναι ένας από τους πλέον γνωστούς μελετητές, σε διεθνές επίπεδο, για το φαινόμενο της κατανάλωσης

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.