Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 11:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Νέες εξελίξεις στη θεραπεία της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/07/2008 ώρα: 09:25
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΧΜΛ) παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με αφορμή σχετική επιστημονική συνάντηση που έγινε στις 5 Ιουλίου 2008 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος.
Η ΧΜΛ, μία από τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας, είναι μια αιματολογική κακοήθεια, κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, εξαιτίας της ύπαρξης μιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας, γνωστής και ως χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας. Το χρωμόσωμα αυτό εντοπίζεται σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με ΧΜΛ (95%-100%) και οδηγεί στην παραγωγή μιας υβριδικής, παθολογικής κινάσης της τυσορίνης, μιας εξειδικευμένης πρωτεΐνης, η οποία διαταράσσει το φυσιολογικό ρυθμό παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων και όχι μόνο. Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΜΛ είναι ένα ή δύο περιστατικά ανά 100.000 άτομα ετησίως, ενώ στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1200 ασθενείς με ΧΜΛ. 

Η εισαγωγή του imatinib το 2001, μίας από του στόματος θεραπείας που στοχεύει εκλεκτικά στην καθοριστική παθογενετική βλάβη της ΧΜΛ, ήταν μια πραγματική επανάσταση για ασθενείς με θετική για το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+) ΧΜΛ, μειώνοντας σημαντικά την θνησιμότητα. Τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με imatinib αγγίζει το 95%, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας. Πρόσφατα δεδομένα της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας, επιβεβαιώνουν τη ραγδαία μείωση της θνησιμότητας, αναδεικνύοντας μια μείωση της τάξεως του 75%, από το 2001 έως το 2006.

«Παρά την επανάσταση που έφερε το imatinib στην θεραπεία της ΧΜΛ, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που αναπτύσσουν αντίσταση ή ανεπιθύμητες ενέργειες στη θεραπεία. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται καινούργιες θεραπευτικές λύσεις, έτσι ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στα αρχικά στάδια της νόσου» τόνισε ο Καθηγητής Ιωάννης Κλωνιζάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. 

Αυτό το θεραπευτικό κενό έρχονται να καλύψουν θεραπείες νέας γενιάς  όπως το dasatinib,  που κυκλοφορεί από το 2007, και το nilotinib, που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών μελετών σε ασθενείς με ΧΜΛ που είχαν προηγουμένως αναπτύξει αντίσταση ή ανεπιθύμητες ενέργειες στο imatinib, το nilotinib, χορηγούμενο από του στόματος δις ημερησίως, προσφέρει υψηλή, άμεση και με διάρκεια ανταπόκριση. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών σε αρχικά στάδια της νόσου πέτυχε πλήρη αιματολογική ανταπόκριση (δηλ. ομαλοποίηση της γενικής αίματος), ενώ το 57% και 41% των ασθενών πέτυχαν μέγιστη και πλήρη κυτταρογενετική ανταπόκριση αντίστοιχα, μείωση δηλαδή του αριθμού των κυττάρων Ph+, στοιχείο που θεωρείται παραδοσιακά ως ένδειξη αποτελεσματικότητας μιας συγκεκριμένης θεραπείας. Επίσης, το nilotinib επιδεικνύει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και σημαντική μείωση ανεπιθύμητων ενεργειών, εξασφαλίζοντας μία πολύ καλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς που δεν μπορούν να έχουν κλινικό όφελος από το imatinib λόγω πραγματικής αντίστασης ή πραγματικής δυσανεξίας. Το nilotinib έρχεται να συμπληρώσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΧΜΛ, προσφέροντας μία ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική επιλογή για αυτούς τους ασθενείς» σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Επικ. Καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιματολογική Κλινική, Γεν. Νοσοκομείο «Λαϊκό».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.