Σαββάτο 23 Ιουνίου 2018 13:28
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Οι πιο κουρασμένοι της Ευρώπης
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 14/06/2009 ώρα: 12:40
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η συζήτηση περί κούρασης απασχόλησε επί δεκαήμερον τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων και τα ΜΜΕ. Πολύτιμη προσφορά στο «διάλογο» έρχεται να δώσει μια ευρωπαϊκή έρευνα. Ναι, λοιπόν, είμαστε ο πιο... κουρασμένος λαός της Ευρώπης των «27»! Και εξαιτίας της έντασης και των ρυθμών της δουλειάς είμαστε εξαντλημένοι και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τις οικιακές εργασίες.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι, ενώ δεν μπορούμε λόγω κούρασης να ανταποκριθούμε στις οικογενειακές υποχρεώσεις, οι περισσότεροι δεν μπορούμε ούτε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας λόγω αυτών των οικογενειακών ευθυνών. Φαύλος κύκλος, δηλαδή.
Με άλλα λόγια; Ως Ελληνες και κατάκοποι φτάνουμε στο σπίτι μας, αλλά ούτε και να δουλέψουμε σωστά γίνεται, εξαιτίας της έγνοιας που έχουμε από τα προβλήματα και την αναστάτωση που μας προκαλούν σύζυγος, παιδιά, συγγενείς, γονείς, πεθερικά κ.λπ.

Τα στοιχεία της δεύτερης ετήσιας Ερευνας για την Ποιότητα της Ζωής, που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, είναι αποκαλυπτικά. Και άκρως ενδιαφέροντα καθώς καταδεικνύουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής όλων των ευρωπαίων πολιτών, ιδίως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, που η «εξέλιξη» των εργασιακών συνθηκών θεωρείται από κάποιους ως επιβεβλημένη.

Οι Ελληνες, λοιπόν, δουλεύουν λιγότερο μόνο εάν συγκριθούν με τους Τούρκους (54,9 ώρες την εβδομάδα), τους κατοίκους της ΠΓΔΜ (45,2) και τους Πολωνούς (45 ώρες). Περνάμε, δηλαδή, 44,6 ώρες την εβδομάδα στη δουλειά, όταν ελάχιστοι άλλοι Ευρωπαίοι καταναλώνουν τόσες ώρες για να βγάλουν τα προς το ζην. Ούτε καν στα κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, που αποτελούν τα νεότερα μέλη της Ε.Ε. και, πολλά απ' αυτά, δεν διαθέτουν ακόμα το θετικό για τους εργαζόμενους ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

«Αραχτοί» οι Βόρειοι
1. Για παράδειγμα, πέραν των Αυστριακών που δουλεύουν 43,5 ώρες τη βδομάδα, οι Τσέχοι εμφανίζονται να εργάζονται 43,3 ώρες, οι Λετονοί 43,2, οι Κύπριοι και οι Σλοβάκοι 42,4 και οι Μαλτέζοι 42,3.
2. Οι βόρειοι λαοί συνεχίζουν να τηρούν την... παράδοση και να περνούν τις πιο λίγες ώρες στη δουλειά. Οι Ολλανδοί εργάζονται λιγότερο απ' όλους τους Ευρωπαίους (38,1 ώρες την εβδομάδα) και ακολουθούν οι Δανοί (39,3), οι Νορβηγοί (39,4) και οι Σουηδοί (39,8). Όλοι οι υπόλοιποι εταίροι μας «χτυπούν κάρτα» για πάνω από 40 ώρες, κάθε πενθήμερο.
3. Οι Ελληνες μπορεί να κατέχουν την τέταρτη θέση όσον αφορά τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, εμφανίζονται, όμως, μαζί με τους Κροάτες, ως οι πιο κουρασμένοι για να καταπιαστούν με τις οικιακές εργασίες: Το 72% δηλώνουν ότι είναι «πολύ κουρασμένοι» για κάτι τέτοιο λόγω των σκληρών συνθηκών που επικρατούν στη δουλειά τους.
4. Την πεντάδα των πιο «κουρασμένων λαών» συμπληρώνουν οι Κύπριοι (69%), οι Ρουμάνοι (65%), οι Σκοπιανοί (64%), με τους Τούρκους και τους Βούλγαρους να μοιράζονται την 5η θέση (63%). Αντιθέτως, οι Ιταλοί, οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Δανοί αναδεικνύονται ως οι πιο «ξεκούραστοι» και, άρα, φαίνεται ότι έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με τα οικιακά.
5. Οι Ελληνες επίσης συμπεριλαμβάνονται και στην πεντάδα των λαών που εξαιτίας της έντασης της δουλειάς τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις (κοινωνικές επισκέψεις, φροντίδα των παιδιών κ.λπ.). Κατέχουν την 5η θέση, με το 46% να δηλώνει ότι αδυνατεί να χωρέσει στο πρόγραμμά του όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Ανάλογη αδυναμία έχουν και οι Κροάτες (52%), οι Σκοπιανοί (50%), οι Τούρκοι (49%) οι Λιθουανοί (47%).
6. Οι πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους είναι οι Νορβηγοί, ίσως επειδή έχουν βάλει σε καλύτερη τάξη τα οικογενειακά τους. Αντιθέτως οι Έλληνες εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων σε ποσοστό 20% αδυνατούν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους. Πιο αφηρημένοι οι Τούρκοι (32%), οι Κροάτες (23%) και οι Λιθουανοί (22%).

Σύνδρομο Μπερνάουτ
• «Οταν διαταράσσεται η εναρμόνιση της εργασίας με την προσωπική ζωή δημιουργείται πρόβλημα φυσικής και ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, αίσθηση ενοχών λόγω της αδυναμίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, αυξημένα επίπεδα άγχους, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά και, χρόνο με το χρόνο, μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (Μπερνάουτ)», υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ιωάννης Νικολάου. «Η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος για την απώλεια της δουλειάς, συνεχίζει ο ίδιος, εμφανίζονται πιο συχνά στις νότιες χώρες, γι' αυτό και υπάρχουν αυτές οι διαφορές με τα κράτη του Βορρά, όπου το κοινωνικό κράτος είναι πιο ανεπτυγμένο».
• «Η εργαζόμενη μητέρα καλείται και πάλι να πληρώσει τις όποιες αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες από την οικονομική κρίση», τονίζει η εργατολόγος Κωνσταντίνα Κονιδάρη. «Εκείνη θα κληθεί να καλύψει τη συνεχώς μεγαλύτερη απουσία του άνδρα από το σπίτι. Εκείνη και τα παιδιά θα επωμιστούν τις συνέπειες όταν ο χρόνος εργασίας του άνδρα-πατέρα υπερβαίνει τον νόμιμο και τον ανεκτό».

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.