Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 13:46
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Stat Bank   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/06/2009 ώρα: 10:16
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση στην χώρα μας δεν αφορά όλη την αγορά ή όλα τα τμήματα της αγοράς. Έτσι και σύμφωνα με τα στοιχεία της STAT BANK, τα οποία δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντέχει και αναπτύσσεται.
Τα στοιχεία, που βασίζονται στους ισολογισμούς των 170 ισχυρότερων (βάση πωλήσεων) επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου, δείχνουν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 8,49 δις ευρώ το 2007 στα 9,35 δις ευρώ το 2008, δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 10,15%. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Φαρμακευτική αγορά είναι η μοναδίκή ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές που παρουσιάζει τόσο ανοδικές τάσεις. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ η αύξηση της αγοράς είναι από πενιχρή έως και πολύ πενιχρή.

Χαρακτηριστικά του κλάδου στην Ελλάδα
Αυτό που χαρακτηρίζει τον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα είναι αρχικά ο υπερ-συγκεντρωτισμός των «δυνάμεων». Έτσι οι 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 11,8% του συνολικού δείγματος, αποσπούν το 80% των συνολικών κερδών.

Στον κλάδο επίσης επικρατούν καθαρά οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ οι Ελληνικές βιομηχανίες καλύπτουν το 12% της φαρμακευτικής δαπάνης, κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων, που υλοποιούνται στον κλάδο.

Η εταιρεία PFIZER (προέλευση ΗΠΑ) είχε το 2008, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της STAT BANK, έσοδα ύψους €423,6 εκατομμυρίων, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα €21,8 εκατομμύρια.
Η δεύτερη σε μέγεθος φαρμακευτική επιχείρηση στην Ελλάδα, η Sanofi-Aventis (προέλευση Γαλλία) είχε έσοδα €400 εκατομμυρίων, ενώ τα κέρδη της αντίστοιχα ανήλθαν στα €61,2 εκατομμύρια, πραγματοποιώντας μια αύξηση της τάξης των 13,1%. 

Τέλος και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Ελληνικό δημόσιο οφείλει στις επιχειρήσεις πάνω από 5 δις ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων γίνεται με όλο και δυσμενέστερους όρους, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.