Σαββάτο 25 Μαΐου 2019 10:38
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Πραγματικότητα η απαγόρευση καπνίσματος
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 01/07/2009 ώρα: 11:08
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου υπουργών με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών από την έκθεση στον καπνό έως το 2012 υιοθέτησε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέχρι σήμερα δέκα χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν νομοθετικές διατάξεις γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος. Τις αυστηρότερες διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα δημόσια μεταφορικά μέσα και στους χώρους εργασίας. Όπως είναι γνωστό, αύριο τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με την πρόταση σύστασης , τα κράτη μέλη καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε τρεις βασικούς τομείς:
- Να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν νομοθετικές διατάξεις για την πλήρη προστασία των πολιτών από την έκθεσή στον καπνό σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας και στα δημόσια μεταφορικά μέσα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της σύμβασης-πλαισίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος (Framework Convention on Tobacco control - FCTC), εντός τριών ετών από την έκδοση της σύστασης.

- Να ενισχύσουν τις νομοθετικές διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος με συνοδευτικά μέτρα, όπως προστασία των παιδιών, ενθάρρυνση της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος και εικονογραφικές προειδοποιήσεις στις συσκευασίες προϊόντων καπνού.

- Να ενισχύσουν τη συνεργασία σε κοινοτικό επίπεδο με τη συγκρότηση δικτύου των εθνικών σημείων επαφής για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος γίνονται όλο και ευνοϊκότερα δεκτές από την κοινή γνώμη με το 84% των ευρωπαίων πολιτών να τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 77% των πολιτών στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια και το 61% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και παμπ.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η αρμόδια για θέματα υγείας επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι κάθε ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να προστατεύεται πλήρως από τον καπνό. Την προσπάθεια μας αυτή υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος του κοινού και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη ώστε να τη φέρουμε σε αίσιο πέρας.»
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.