Σαββάτο 25 Μαΐου 2019 10:50
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Οι εκπομπές αερίων & το φαινόμενο του θερμοκηπίου - Δεδομένα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: European Commission’s Joint Research Centre - JRC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/08/2009 ώρα: 21:17
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Νέα δεδομένα που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας (European Commission’s Joint Research Centre - JRC) και την Ολανδική Εταιρεία Περιβαλλοντολογικής αξιολόγησης (Netherlands Environmental Assessment Agency - PBL), δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αυξηθεί κατά 15% μεταξύ των ετών 2000 και 2005.
Το ποσοστό είναι σημαντικότατο αν αναλογιστούμε ότι η αντίστοιχη αύξηση τα έτη 1990-1995 ήταν 3% και 6% μεταξύ των ετών 1995-2000.

Έτσι οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το γνωστό φαινόμενο ισοδυναμούσαν με 24 δισεκατομμύρια τόνους CO2 το 1970, 33 δισεκατομμύρια τόνους το 1990 και 41 δισεκατομμύρια τόνους το 2000. Με άλλα λόγια, και όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην αναφορά των αντίστοιχων οργανισμών, μετά την υπογραφή του πρωτόκολλου του Κιότο, το 1990, και έως το 2005 οι συνολικές εκπομπές αερίων ανήλθαν στα 560 δισεκατομμύρια τόνους.

Τα νέα δεδομένα περιέχονται στην βάση δεδομένων με την ονομασία «EDGAR v4.0» (Emission Database for Global Atmospheric Research - EDGAR). Στην βάση αυτή μπορεί κανείς να εντοπίσει δεδομένα που αφορούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε κάθε χώρα και συμπεριλαμβάνει όχι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και μια σειρά από άλλα αέρια όπως το Μεθάνιο (CH4), Οξείδιο του αζώτου (N2O), υδροφθοριοάνθρακες (HFCs), και άλλα.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι υψηλότερες στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βιομηχανοποιημένες, αν και οι εκπομπές αερίων κατά κεφαλή είναι υψηλότερες στις δεύτερες σε σύγκριση με τις πρώτες. 

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν και το διοξείδιο του άνθρακα παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στα χρόνια 2000-2005 (18%), δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνολικές εκπομπές των υπολοίπων αερίων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Έτσι θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα των δύο οργανισμών, οι εκπομπές που αφορούν το μεθάνιο αυξήθηκαν κατά 11% και του οξειδίου του αζώτου κατά 6% αντίστοιχα.

Ας ελπίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, δεν θα συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς και αδιάφοροι στα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν σε αυτό το πεδίο.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.