Κυριακή 26 Μαΐου 2019 14:37
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Συνέδριο του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ΑΕ με θέμα την πρώιμη διάγνωση όγκων
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 27/10/2009 ώρα: 14:41
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης των όγκων καθώς και ακριβούς εκτίμησης της έκτασής τους (σταδιοποίηση όγκου), προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη και επωφελέστερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, δίνουν οι νέες τεχνικές και μέθοδοι Ιατρικής Απεικόνισης που, σε συνδυασμό με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, συνθέτουν τον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Ογκολογικής Απεικόνισης.
Η αξονική και μαγνητική τομογραφία, οι νεότερου τύπου τεχνικές ψηφιακής ακτινογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας, υπερηχοτομογραφίας και Πυρηνικής Ιατρικής καθώς και οι καινούριες επαναστατικές μέθοδοι “μοριακής απεικόνισης”, όπως η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), αποτελούν πλέον απαραίτητα εργαλεία στα χέρια των ογκολόγων ιατρών.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ογκολογικής Απεικόνισης», που διοργάνωσε το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ στο «Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών» με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το φάσμα των νοσοκομείων και των υπηρεσιών Υγείας της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ογκολόγος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΓΕΙΑ, κ.Πάρις Κοσμίδης, «Χάρη στις νέες χειρουργικές τεχνικές, τα καινούρια και αποτελεσματικότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τις στοχευμένες θεραπείες και τις μεγάλης ακρίβειας μεθόδους ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής, είναι πλέον πιο αξιόπιστη η εκτίμηση του αποτελέσματος των διαφόρων θεραπειών και η καθοδήγηση ελάχιστα επεμβατικών πράξεων για διάγνωση ή συμπληρωματική ανακουφιστική θεραπεία των όγκων».  Παράλληλα, συνέχισε « βελτιώθηκε σημαντικά η δυνατότητα πρωιμότερης διάγνωσης αρκετών τύπων καρκίνου».

Αναφερόμενος στη σημαντικότητα της εξέτασης PET στο νεοπλασματικό ασθενή,  ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ακτινολόγος- ραδιολόγος  και Συντονιστής του τομέα Απεικόνισης του ΥΓΕΙΑ, κ. Ιωάννης Ανδρέου, σημείωσε ότι «Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο αρχικής σταδιοποίησης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τον τρόπο εκτίμησης του αποτελέσματος της θεραπείας σε ασθενείς με λέμφωμα αλλά και άλλους όγκους. Η μαγνητική τομογραφία προσφέρει, πλέον, σε πολύ υψηλό ποσοστό, αξιόπιστη εκτίμηση της τοπικής έκτασης του καρκίνου του προστάτη, προκειμένου να εφαρμοστεί η επωφελέστερη για τον ασθενή θεραπεία».

«Η διευρυνόμενη χρήση της ετήσιας προληπτικής μαστογραφίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, βελτίωσε από μόνη της τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού τουλάχιστον κατά 20%» συμπλήρωσε ο Αναπλ. Διευθυντής Τμημάτων Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας και PET/CT του ΥΓΕΙΑ, κ. Αρκάδιος Ρουσάκης, και επισήμανε ότι «η μαγνητική μαστογραφία αποτελεί πλέον ένα ώριμο εργαλείο συμπληρωματικής εξέτασης του μαστού, που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών».

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο εξελιγμένες τεχνικές Ογκολογικής Απεικόνισης δεν αρκούν από μόνες τους για να βελτιώσουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο. Απαιτείται παράλληλα η αξιόπιστη εφαρμογή τους από εξειδικευμένους -στο αντικείμενο- Ακτινολόγους και Πυρηνικούς ιατρούς, η ορθολογική χρήση τους από τους Χειρουργούς, Ογκολόγους και Ακτινοθεραπευτές και, τέλος, η αντικειμενική αποτίμηση της χρησιμότητάς τους σε βάθος χρόνου.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.