Κυριακή 26 Μαΐου 2019 14:09
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Διεθνής πρωτοπορία με διπλή ρομποτική επέμβαση σε παιδί
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Cosmos Επικοινωνία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/12/2009 ώρα: 13:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σε παιδί (ένα 11χρονο αγόρι) διεθνώς διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον χειρουργό Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του!

Παράλληλα ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης, με την επιστημονική του ομάδα και παιδοχειρουργούς του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών πραγματοποίησε μια δεύτερη (σε 8χρονο κοριτσάκι) πρωτοποριακή επέμβαση Ρομποτικής Χειρουργικής σε παιδί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι δυο αυτές απόλυτα επιτυχημένες ρομποτικές επεμβάσεις αποδεικνύουν το πολύ υψηλό επίπεδο της ιατρικής στη χώρα μας που πρωτοπορεί σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς.

Για την πρώτη επέμβαση του 11χρονου Παναγιώτη, ο χειρουργός Δρ.Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Βαλιούλης χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα da Vinci για να αφαιρέσουν τον σπλήνα του εντεκάχρονου, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του με καθημερινή καταστροφή τους στον σπλήνα.

Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής σε παιδί διεθνώς. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές επιπλοκές.

Η περίπτωση του Παναγιώτη αποτέλεσε πρόκληση για τη χειρουργική ομάδα, όχι μόνο λόγω του μικρού σωματότυπου του παιδιού, αλλά και εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του σπλήνα.

Η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σχεδίασε βήμα προς βήμα την πρωτοποριακή διπλή επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπλήνα με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα μετά από την επέμβαση και μέσα σε λίγες ημέρες επέστρεψε σπίτι και την οικογένειά του.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ένα μόλις οκτώ χρονών κοριτσάκι τη Φανούλα, η οποία υποβλήθηκε σε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης στο σπλήνα. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Μουσάτος αντί να πραγματοποιήσουν ανοικτή επέμβαση, η οποία θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, με τα φυσικά επακόλουθα τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μακρόχρονη νοσηλεία, υπέβαλαν τη Φανούλα σε ρομποτική επέμβαση.

Ο ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός βοήθησε τελικά στην ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και με διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα, που χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χειρισμών μπόρεσε τελικά να διαχωριστεί από την παθολογική κύστη. Η κύστη αφαιρέθηκε πλήρως χωρίς καμία απώλεια αίματος. Η ασθενής αποχώρησε χαρούμενη από το νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα. 

«Η χειρουργική άλλαξε για πάντα», δήλωσε μετά τις δυο απόλυτα επιτυχημένες επεμβάσεις ο Δρ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής. «Η μοναδική στερεοσκοπική απεικόνιση που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική, η απόλυτη ακρίβεια και ευελιξία των ρομποτικών εργαλείων καθώς και η μεγάλη άνεση χειρισμών σε στενούς χώρους της κοιλιάς, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναίμακτα τις πιο δύσκολες επεμβάσεις ακόμη και στους πιο μικρούς ασθενείς. Η κλινική μας έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στη Ρομποτική Χειρουργική, τόσο σε παχύσαρκους αρρώστους 192 κιλών όσο και σε παιδιά 22 κιλών, με απόλυτη ασφάλεια».

Παρά το γεγονός ότι η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η εφαρμογή του σε παιδοχειρουργικής ασθενείς ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβρη στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.