Κυριακή 26 Μαΐου 2019 14:58
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Η αξιοκρατία στον χώρο της δημόσιας υγείας
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 07/04/2010 ώρα: 15:40
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας στην χώρα μας είναι γνωστά. Πρόσφατα, για παράδειγμα, μιλώντας για την οικονομία είχα δηλώσει ότι η στρατηγική των κάθε φορά «κρατούντων» είναι να επιλέγουν τα στελέχη του δημόσιου τομέα από την δεξαμενή των «ημετέρων» και όχι από την Εθνική δεξαμενή των ικανότερων.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η πρακτική συνεχίζει να αποτελεί την βασική στρατηγική και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία φυσικά αλλά δηλώνει στα λόγια (ανοικτή διακυβέρνηση, κλπ). Όλα αυτά μάλιστα, συμβαίνουν εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης τα αίτια της οποίας βρίσκονται κυρίως στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος.

Αφορμή για να γράψω τα παραπάνω έλαβα από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις 21 Μαρτίου 2010, ή οποία στην σελίδα 46 και στην στήλη «Ρεπορτάζ», έχει άρθρο με τίτλο:
«Διοικητές με ένσημα στο κόμμα» και υπότιτλο «το μεγαλύτερο προσόν στα βιογραφικά των στελεχών που επελέγησαν στις διοικήσεις, ήταν η στενή σχέση με το ΠΑΣΟΚ».
Στο κείμενο που ακολουθεί και υπογράφει η Βασιλική Σιούτη αναφέρεται: «Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η επιλογή στελεχών μέσω της περίφημης διαδικασίας με τα βιογραφικά» και συνεχίζει: «…το μεγάλο πλεονέκτημα όσων επελέγησαν είναι η στενή σχέση τους με το κυβερνών κόμμα».

Για του λόγου μάλιστα το αληθές η αρθρογράφος αναφέρει τους διοικητές που διορίστηκαν σε μερικά από τα πλέον γνωστά νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, τα οποία και σας παραθέτουμε ακολούθως:

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι αυτό που η αρθρογράφος της εφημερίδας αναφέρει παρακάτω σύμφωνα με το οποίο οι επιλογές έγιναν χωρίς να ανακοινωθούν ούτε τα κριτήρια, βάση των οποίων επιλέχτηκαν οι διοικητές, ούτε τα άτομα που αποφάσισαν ποιοι θα διοριστούν διοικητές. Επιπλέον η υπουργός Υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου (από το «νέο» ΠΑΣΟΚ) «αρνήθηκε να δώσει στην δημοσιότητα τα βιογραφικά τους, όπως είχε γίνει με τους γραμματείς», συμπληρώνει η αρθρογράφος της εφημερίδας.

Για να καταλάβουμε την υπευθυνότητα των «κρατούντων» θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην διοίκηση των νοσοκομείων οφείλονται, σύμφωνα με τα λεγόμενα συνεργατών του πρωθυπουργού, στο γεγονός ότι, «Έπρεπε να επιλεγούν οι καλύτεροι μάνατζερ, καθώς το πρόβλημα με τα χρέη των νοσοκομείων είναι πολύ σοβαρό».

Σε εποχή οξείας και παρατεταμένης (καθώς δείχνουν τα πράγματα) κρίσης, σε ένα ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ζωής, τον τομέα της υγείας, την στιγμή που οι «κρατούντες» ζητούν την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, προχωρούν σε διορισμούς που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με διαφάνεια, ούτε με αξιοκρατία. Συνεχίζει δηλαδή να κυριαρχεί και στη «νέα» κυβέρνηση της χώρας, η γνωστή και παλιά άποψη της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας με τους ημέτερους.

Για να κατανοήσουμε ακόμα καλλίτερα το πρόβλημα σε αυτό το τόσο ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, τα Ελληνικά νοσοκομεία, θα παραθέσω αυτούσιο το σχόλιο που η αρθρογράφος της εφημερίδας κάνει:
Την εποχή που υπουργός Υγείας ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος «… είχαν κατατεθεί βιογραφικά ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Την αξιολόγηση έκανε επιτροπή που είχε ιδρυθεί βάσει νόμου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν δικαίωμα ένστασης και προσφυγής στη Δικαιοσύνη, κάτι που δεν υπάρχει τώρα». Συνεργάτης του Αλ. Παπαδόπουλου, κατά την εφημερίδα, θυμάται ότι κάποιοι είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και είχαν δικαιωθεί και συνεχίζει (ο συνεργάτης του πρώην υπουργού): «Δεν λέω ότι είχαμε πετύχει απόλυτα και ότι όλοι ήταν άριστοι. Ένα 30% ήταν πολύ καλό, ένα 30% ικανοποιητικό και οι υπόλοιποι..» και καταλήγει: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλούς μάνατζερ στον τομέα της Υγείας, με καλές σπουδές και εμπειρία». Ακριβώς για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση, μέσω της αρμοδίας υπουργού, αποφάσισε να λύσει τουλάχιστο τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνώντος κόμματος και να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό κομματικό παιχνίδι παρά να αποταθεί στην Εθνική δεξαμενή των ικανοτέρων για να καλύψει τις διοικητικές θέσεις των νοσοκομείων.

Για να μην μας «σερβίρουν» λοιπόν μετά, ότι για τα χάλια των νοσοκομείων ευθύνονται αποκλειστικά τα «πιράνχας», οι «κακές» φαρμακευτικές εταιρείες και όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους, ας κάνουν τουλάχιστον (οι κρατούντες) τα στοιχειώδη. Δηλαδή να δημοσιεύσουν τα βιογραφικά των νέων διοικητών για να δούμε με τι εμπειρία και τι γνώσεις εκλήθησαν να συμβάλουν στην λύση ενός πράγματι κολοσσιαίου προβλήματος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει, ότι μπορεί να είναι αξιόπιστη όχι μόνο απέναντι στις «αγορές» και τους τραπεζίτες, αλλά και στον Ελληνικό λαό γενικότερα.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.