Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 03:56
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν λιγότερο
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 13/04/2010 ώρα: 11:09
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 46.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών και της οποίας ηγούνταν ο καθηγητής Philip Hannaford από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, οι γυναίκες που λαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή από καρδιοπάθειες. Αυτά τα ευρήματα δημοσίευσε το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και αναδημοσίευσε με άρθρο του το BBC.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Philip Hannaford: «εμείς γνωρίζαμε για κάποιο διάστημα ότι οι γυναίκες που έκαναν χρήση του χαπιού παρουσίαζαν μικρή αύξηση του κινδύνου ασθένειας, αλλά αυτό φαίνονταν να παρέρχεται». «Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ποια είναι πραγματικά τα μακροχρόνια αποτελέσματα από την λήψη του χαπιού».
«Η μελέτη παρακολούθησε μια μεγάλη ομάδα γυναικών για 39 χρόνια και έδειξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάμεσα στις γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια μικρή μείωση του κινδύνου της τάξης του 12%»

Δήλωσε ακόμα ο καθηγητής ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακή προσβολή ή άλλες ασθένειας της καρδιάς και πρόσθεσε: «υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από την χρήση του χαπιού που όμως μπορείς να ελαχιστοποιήσεις αποφεύγοντας το κάπνισμα, ελέγχοντας την πίεση σου και λαμβάνοντας μέρος σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου».

Συνεχίζοντας ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «αυτό που εμείς γνωρίζουμε τώρα είναι ότι από την στιγμή που θα διακοπεί η λήψη του χαπιού οι κίνδυνοι αυτοί εξαφανίζονται και ότι μακροχρόνια δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αντίθετα υπάρχει μικρό όφελος».

Τέλος αυτός δήλωσε ότι η έρευνα έγινε χρησιμοποιώντας χάπι της «πρώτης γενιάς», αλλά πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αφορούν και τα νεότερα χάπια που υπάγονται στις νέες γενιές αντισυλληπτικών.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να εκφράσει ολοκληρωμένη άποψη αν δεν δει ολόκληρη την μελέτη και την μεθοδολογία της. Πιστεύουμε όμως ότι είναι ανάγκη να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί και να αναζητούμε πολύ ισχυρά δεδομένα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κάνουμε χρήση δραστικών ουσιών που δεν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Να θυμίσουμε ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά από πολλά χρόνια και αφού υπήρχε τεράστιος όγκος μελετών σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας στις γυναίκες.

Η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχει η ανάγκη:
1. Για μεγαλύτερες και περισσότερο «πολύ-παραμετρικές» μελέτες όσο αφορά την χρήση παρόμοιων φαρμακευτικών προϊόντων και
2. Για την ανάγκη κατανόησης ότι τα φάρμακα είναι εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ανάλογα με την κάθε περίπτωση, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε μέσα από τις γενικεύσεις, είτε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε ασθενείς που δεν χρειάζονται μια συγκεκριμένη θεραπεία, είτε να την στερήσουμε από εκείνους που την έχουν ανάγκη και απαιτείται να την κάνουν.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.