Σαββάτο 25 Μαΐου 2019 10:34
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Πρόταση για σύστημα προμηθειών υγείας
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/06/2010 ώρα: 14:58
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας μπορεί να μειώσει τις ιδιαίτερα ακριβές δαπάνες για αγορά υλικών. To υφιστάμενο άκρως συγκεντρωτικό σύστημα, όπως εκφράζεται μέσω της Επιτροπής προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ως αναχρονιστικό και ιδιαίτερα ακριβό σ’ ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, δεν λύνει το πρόβλημα.
Ένα νέο σύστημα προμηθειών υγείας μπορεί να στηθεί ταχύτατα καθώς τα συστατικά του στοιχεία υφίστανται. Λείπει μόνο η σύνδεσή τους.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Δ. Μάρδας. Όπως σημειώνει:

Στο χώρο των προμηθειών υγείας υπάρχουν έτοιμες λύσεις που αντανακλούν βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.

Αναλυτικότερα δίνεται συνοπτικά η ακόλουθη πρόταση για ένα σύγχρονο τέτοιο σύστημα με πέντε απλές κινήσεις:

1- Επιστροφή στα ΠεΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας). Τα ΠεΣΥ θα υλοποιούν τους διαγωνισμούς προμηθειών, με τον τρόπο που προβλεπόταν από τον σχετικό Νόμο της περιόδου του 2001 (νόμος 2889/2-3-2001). Αποτελούσαν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός πετυχημένου συστήματος προμηθειών ανά ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

2- Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) θα συντάσσει τις προδιαγραφές των προς προμήθεια προϊόντων μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης των προδιαγραφών, έτσι όπως αυτή είχε σχεδιαστεί το 2001, λύση που είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα της.

3- Η ΓΓΕ θα αναλάβει τη διαρκή επιμόρφωση όλων των υπαλλήλων που εμπλέκονται με προμήθειες υγείας. Το προσωπικό και επιμορφωτικό υλικό υπάρχει για τη συγκεκριμένη δουλειά και είναι έτοιμο.

4- Θα προστεθεί στο σύστημα ένα νέο σύστημα ενστάσεων. Η ΓΓΕ θα παίζει το ρόλο της αρχής, σύμφωνα με την υφιστάμενη δομή που ήδη λειτουργεί (υπάρχει μια 5μελής επιτροπή ενστάσεων)και η οποία θα επεκταθεί με περισσότερες επιτροπές ενστάσεων για εξοικονόμηση χρόνου.

5 - Με ένα πρόγραμμα logistics θα υπάρχει πλήρης γνώση των υφιστάμενων αποθεμάτων των αποθηκών ανά ΠεΣΥ και άμεση κάλυψη των αναγκών τω νοσοκομείων όλο το 24ωρο.

Το προτεινόμενο από την ηγεσία του Υπουργείου διπλογραφικό σύστημα βάζει μια τάξη στο σύνολο των προμηθειών υγείας, δεν οδηγεί όμως στην μείωση των τιμών. Η τελευταία μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός νέου συστήματος προμηθειών και μόνο
το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών ή ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν είναι πανάκεια. Σαφώς διευκολύνουν τη δουλειά κάθε φορέα. Δεν πρόκειται όμως να δώσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα προμηθειών τις κατάλληλες λύσεις αν δεν αλλάξει η όλη αντίληψη με θέμα την διοίκηση του συστήματος προμηθειών υγείας της χώρας.

Ολοκληρωμένη η πρόταση για νέα συστήματα προμηθειών του Δημοσίου υπάρχει στην ιστοσελίδα www.mardas.gr και στον τίτλο ‘προτάσεις για οικονομία -ανάπτυξη’.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.