Κυριακή 26 Μαΐου 2019 14:19
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Στο φως οι «πρωταθλητές» της υπερσυνταγογράφησης
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Naftemporiki.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/11/2010 ώρα: 13:28
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Στη διάθεση της διοίκησης του ΙΚΑ βρίσκεται η λίστα με τους «πρωταθλητές» γιατρούς και φαρμακοποιούς στην υπερσυνταγογράφηση, οι οποίοι κέρδιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βάρος του Ιδρύματος. Η λίστα έχει ήδη πάρει το δρόμο για τις εισαγγελικές αρχές.
Μεταξύ των ιατρών της λίστας, παθολόγοι, γενικοί χειρουργοί, νευρολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί που συνεργάζονται με το ΙΚΑ.

Πρωταθλητές» των «πρωταθλητών» στη λίστα που παρουσιάζει η εφημερίδα «Το Βήμα», οι παθολόγοι, οι οποίοι το χρονικό διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2010 έγραψαν συνταγές αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Ξεχωριστή λίστα έχει συνταχθεί για φαρμακοποιούς πολλοί εκ των οποίων συνεργάζονταν με τους εν λόγω ιατρούς, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει και τρίτη λίστα με ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών.

«Πρόκειται για την κομπίνα της δεκαετίας, που στήθηκε σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων» δήλωσε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης .

«Η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας», παρατήρησε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Βουλή, επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες -όπως είπε- φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν "όχι"».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε τα οφέλη που υπάρχουν από την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την εξοικονόμηση πόρων πολλών εκατομμυρίων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, που όπως είπε, θα είναι πολλαπλασιαστικά με την είσοδο στο σύστημα το γρηγορότερο και των άλλων ταμείων.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό γεγονός το πρώτο δείγμα, που δείχνει ότι μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% το κόστος.
«Εάν αυτά τα οποία σήμερα κάνουμε, είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα είχαμε τα ίδια ελλείμματα, δεν θα είχαμε τα ίδια χρέη, δεν θα είχαμε την ανάγκη να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, δεν θα είχαμε καν την ανάγκη ενός μνημονίου, για να μπορούμε να δανειστούμε χρήματα από τους εταίρους μας, επειδή δεν μας έδιναν, δεν μας εμπιστεύονταν οι διεθνείς αγορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τα λεφτά υπάρχουν, υπήρχαν, εδώ είναι η απόδειξη. Το ερώτημα ήταν πού πήγαιναν τα χρήματα. Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα πολύ βασικό παράδειγμα, για το πού πήγαιναν τα χρήματα -μια φαρμακευτική δαπάνη, ένα τεράστιο κόστος, που μετατρεπόταν σε χρέη, σε ελλείμματα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Λ.Κατσέλη: Τεράστια εξοικονόμηση πόρων
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι οι 20 ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για τεράστια εξοικονόμηση πόρων, με μια φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση μηνιαία δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.

Γ.Κουτρουμάνης: Μέχρι τώρα έχουν εξοικονομηθεί 750 εκατ. ευρώ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σημείωσε ότι με το νέο σύστημα καταργούνται οι ουρές για σφράγισμα βιβλιαρίων ή για θεώρηση συνταγών, ενώ αναφερόμενος στη σπατάλη του ΟΑΕΕ για φάρμακα, είπε ότι αυτή ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τα δώρα των συνταξιούχων, ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εξοικονομηθεί 750 εκατ. ευρώ και για το 2011 αναμένεται εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον.

Οι πιστοποιημένοι
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα περίπου 3.800 γιατροί από τις 4.200 (συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ) και περίπου 8.900 φαρμακεία από τα 11.500.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.