Στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για το θέμα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, οι επιδημιολόγοι εξέφρασαν την εκτίμηση, ότι η επιδημία, αναμένεται να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η χώρα μας βρίσκεται σε φάση υψηλής δραστηριότητας ,της εποχικής γρίπης, με σημαντικό αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων. Παρόμοια εικόνα εποχικής γρίπης με αυξημένο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Αγγλία, Ιρλανδία κ.τ.λ.)
Το πρόβλήμα είναι ότι φέτος, υπήρξε συσσώρευση των περιστατικών γρίπης ,σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με
πέρυσι. Ως εκ τούτου παρατηρήθηκαν αναλογικά υψηλότερα ποσοστά σοβαρής νόσου και θανάτων ανά εβδομάδα.
Ήδη ο αριθμός των νεκρών, έχει φτάσει τα 99 άτομα,με τέσσερα νέα θύματα, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές .Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο φετινός αριθμός των θυμάτων, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, από τους νεκρούς της πανδημίας, που δεν ξεπέρασαν τους 149.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κορύφωση της πανδημίας , οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ,δεν ξεπέρασαν τους 70 ενώ μέχρι σήμερα περισσότερα από 125 άτομα έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με πρόσφατη τηλεφωνική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το εκτιμώμενο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για το γενικό πληθυσμό στις αρχές Φεβρουαρίου ,ήταν μόνο 5,9% ενώ αυξήθηκε σε 8.5% μερικές βδομάδες αργότερα και έφτασε το 20.4% σε άτομα με χρόνια νοσήματα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ξεπερνούν το 50%. Εξίσου χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρατηρήθηκαν και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη έγκαιρης επίσκεψης στο γιατρό , σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων ή ακόμα και με ήπια συμπτώματα σε άτομα υψηλού κινδύνου, ώστε να χορηγηθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία ,που περιλαμβάνει αντι-ιικά φάρμακα.
Παράλληλα εφιστούν την προσοχή στα μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή), η οποία περιλαμβάνει και την οικειοθελή απομόνωση κατ’ οίκον για τα περιστατικά με συμπτώματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της νόσου.