Κυριακή 26 Μαΐου 2019 14:24
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Τα νοσοκομεία θα στέλνουν τον λογαριασμό στις πρεσβείες
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: TaNea.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/04/2012 ώρα: 11:22
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών θα απαιτεί το υπουργείο Υγείας τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παράνομων μεταναστών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο σταυροδρόμι της ανέχειας, λίγα βήματα από την Ομόνοια, η Πολυκλινική Αθηνών περιθάλπει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Πολλοί φτάνουν εκεί με παραπεμπτικά από ιατρεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αλλοι, οι πιο απελπισμένοι, σωριάζονται στο πεζοδρόμιο περιμένοντας να τους μαζέψει κάποιος νοσηλευτής.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Ιανουάριο νοσηλεύτηκαν εκεί επτά παράνομοι μετανάστες χρεώνοντας το νοσοκομείο με 4.377 ευρώ.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ. Αυτές τις ημέρες ο μόνος μετανάστης που φιλοξενείται στην Πολυκλινική είναι ο 23χρονος Μουτζαφάρ Χασάν. Η αίτησή του για πολιτικό άσυλο έχει στοιχειώσει εδώ και έξι χρόνια στην αναμονή. Ως κάτοχος της ροζ κάρτας, μέχρι να αποφασιστεί η παραμονή ή η απέλασή του έχει βάσει του νόμου δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη. Εκλεισε δύο εβδομάδες σε έναν θάλαμο μαζί με ακόμα τρεις ασθενείς. Μας μιλά με δυσκολία όταν τον επισκεπτόμαστε. Πριν νοσήσει δούλευε μπογιατζής. Ηρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 14 ετών, μαζί με τον αδελφό του. Τώρα εκείνος βρίσκεται στην Πάτρα. Επί ένα μήνα ο Χασάν υπέφερε από υψηλό πυρετό, αλλά οι γιατροί σε άλλα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ότι έπασχε από βαριά ενδοκαρδίτιδα, σπάνιο περιστατικό. Παρόμοιά του υπάρχουν μόνο δέκα στην παγκόσμια βιβλιογραφία σύμφωνα με τον Πέτρο Αυγερινό, διευθυντή της Παθολογικής κλινικής. «Συνήθως δεχόμαστε εδώ νέους ανθρώπους. Αρκετοί από αυτούς πάσχουν από νοσήματα που σπάνια συναντάμε πλέον στη χώρα μας. Είχαμε έναν Αφγανό με ρευματικό πυρετό, άλλους με φυματίωση ή ελονοσία», λέει ο κ. Αυγερινός.

Ο διοικητής της Πολυκλινικής Παντελής Αμούργης αναφέρει πως το 30% των ασθενών που εξετάζονται σε αυτό το νοσοκομείο είναι αλλοδαποί (νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες). Το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου κίνησης, τα νοσήλια των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στοίχισαν 41.495 ευρώ στην Πολυκλινική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος νοσηλείας των παράνομων μεταναστών στα νοσοκομεία όλης της χώρας αγγίζει ετησίως τα 150 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαιώνουν και διοικητές μεγάλων νοσοκομείων, που παραδέχονται ότι περίπου δύο στους δέκα ασθενείς που δέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αλλοδαποί - κυρίως παράνομοι. Συχνά οι παράνομοι μετανάστες καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα πληρώσουν τα νοσήλια. Οι περισσότεροι βέβαια μόλις αναρρώσουν εξαφανίζονται. Αλλοι πληρώνουν με δόσεις.
Οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας έχουν λάβει αυστηρές εντολές για άμεση ενημέρωση των πρεσβειών σχετικά με τα περιστατικά ανασφάλιστων μεταναστών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος. «Θα απαιτήσουμε το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πιο οργανωμένη βάση», τονίζει ο γενικός γραμματέας και παραδέχεται πως παρότι αυτή θα έπρεπε να είναι η προβλεπόμενη διαδικασία, οι αιτήσεις προς τις πρεσβείες αποτελούσαν εξαίρεση.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας ομολογούν ότι οι πιθανότητες να καλυφθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί στο ΕΣΥ είναι μικρές, η ανακοίνωση ωστόσο των περιστατικών στις πρεσβείες και συνεπώς η τήρηση σχετικών αρχείων αποτελούν ακόμη ένα διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας. Μέχρι στιγμής η συνεργασία νοσοκομείων - πρεσβειών δεν αποδίδει ούτε για δευτερεύοντα ζητήματα. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 ξοδεύτηκαν 31.632 ευρώ για την περίθαλψη μεταναστών κατόχων ροζ κάρτας στην Πολυκλινική Αθηνών. Το ποσό είναι μεγάλο γιατί εκείνο το διάστημα δεχόταν τη φροντίδα των γιατρών ένας Πακιστανός με φυματίωση. Η κοινωνική λειτουργός του νοσοκομείου είχε επικοινωνήσει με την πρεσβεία της χώρας προέλευσης του ασθενούς, αλλά οι αρμόδιοι είχαν αρνηθεί να βοηθήσουν, ακόμη και να στείλουν διερμηνέα. Τελικά κατέθεσε τα χαρτιά του για πολιτικό άσυλο με τη βοήθεια κάποιου συλλόγου μεταναστών, εξασφάλισε δωρεάν περίθαλψη και σώθηκε. «Είχε έρθει ετοιμοθάνατος. Εφυγε περπατώντας», λέει γι' αυτόν το προσωπικό του νοσοκομείου.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 2004. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τις υγειονομικές περιφέρειες ξεσκονίζει το σχέδιο που είχε εκπονηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεγάλα νοσοκομεία, όπως στην Αθήνα ο Ευαγγελισμός, το Τζάνειο, το Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη το Παπανικολάου και το Παπαγεωργίου, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την περίθαλψη μεταναστών με μεταδιδόμενα νοσήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σισμανόγλειου, όπου σύμφωνα με τη διοικητή Ολγα Οικονόμου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μπορεί να τροποποιηθεί και να λειτουργήσουν απομονωμένα εξεταστήρια.
Προσθέτει επίσης ότι το προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, γεγονός που αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημικής γρίπης το 2009.

Αντίστοιχα εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Πολυκλινική Αθηνών υπάρχει ειδικός θάλαμος για λοιμώδη νοσήματα. Τα 15 περιστατικά φυματίωσης των προηγούμενων οκτώ ετών είχαν φιλοξενηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο χειρουργικό τμήμα. Με το εξιτήριο (ύστερα από δύο - τρεις μήνες) οι μετανάστες μπορούσαν να παίρνουν δωρεάν αντιβιοτικά από το Σωτηρία. Ο νέος θάλαμος στην Πολυκλινική έχει δύο κρεβάτια, δικό του μπάνιο, φρεσκοβαμμένους τοίχους και ατσαλάκωτα σεντόνια στα δυο κρεβάτια. Ακόμη όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.