Σαββάτο 25 Μαΐου 2019 10:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Νομπέλ Ιατρικής σε Γιαμανάκα – Γκέρντον για βλαστοκύτταρα από ενήλικες
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Ert.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 10/10/2012 ώρα: 12:17
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο Ιάπωνας Σίνγια Γιαμανάκα και ο Βρετανός Τζον Γκέρντον βραβεύονται με το Νομπέλ Ιατρικής 2012 για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μιας τεχνικής, που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.
«Οι ανακαλύψεις τους έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα και οι οργανισμοί» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή Νομπέλ. Οι δύο ερευνητές βραβεύονται «για την ανακάλυψή τους ότι τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να αναπρογραμματισθούν για να γίνουν πολυδύναμα».

Το 1962, ο Βρετανός Τζον Γκέρντον, που γεννήθηκε το 1933, ανακάλυψε ότι ο κώδικας του DNA σε ένα κύτταρο ενήλικου βατράχου περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την μετατροπή του κυττάρου σε όλα τα είδη κυττάρων.

Το 2006, ο Ιάπωνας Σίνγια Γιαμακάνα, 50 ετών, ανακάλυψε ότι τα ενήλικα κύτταρα ποντικών μπορούν να αναπρογραμματιστούν για να γίνουν βλαστοκύτταρα. Ο ιάπωνας καθηγητής τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Lasker και φέτος με το Βραβείο Millennium Technology.

Στον ιατρικό κόσμο είναι γνωστό ότι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα είναι μεγάλης σημασίας στην έρευνα για τη θεραπεία πολύ σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, το θρησκευτικό, ηθικό και πολιτικό κόστος μοιάζει πολύ μεγάλο, καθώς οι συντηρητικότεροι κύκλοι θεωρούν ότι η αφαίρεση βλαστοκυττάρων από έμβρυα ισοδυναμεί με την θυσία μιας ζωής. Όταν ο 50χρονος, σήμερα, καθηγητής Γιαμανάκα, του Πανεπιστημίου του Κιότο, κατόρθωσε το 2006 να παράξει τα πρώτα αυτά βλαστοκύτταρα από ενήλικα κύτταρα, το επίτευγμα χαιρετίστηκε από το Βατικανό και από τους συντηρητικότερους ηγέτες του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, τα βλαστοκύτταρα αυτά προέρχονται από ενήλικα κύτταρα, τα οποία έχουν περάσει από κάποιο είδος «θεραπείας ανανέωσης», καθώς αυτά τα κύτταρα, όταν ενηλικιωθούν, έχουν πλέον συγκεκριμένη λειτουργία και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η θεραπεία του καθηγητή Γιαμανάκα και της ομάδας του, που αποτελείται από ένα κοκτέιλ γονιδίων, επέτρεψε την επιστροφή των ενήλικων κυττάρων στο στάδιο των αδιαφοροποίητων εμβρυικών κυττάρων, που δεν έχουν αποκτήσει ακόμη συγκεκριμένες λειτουργίες.

«Εάν η έρευνα για τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα είναι το μόνο μέσον για να βοηθήσουμε ασθενείς, τότε πιστεύω ότι οφείλουμε να το κάνουμε. Αλλά, ταυτόχρονα, κι αυτό είναι ένα φυσικό συναίσθημα, θέλω να αποφύγω τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων.
Αυτά τα έμβρυα δεν είναι σαν τα κύτταρα του δέρματος, για τον λόγο αυτόν κάνουμε αυτό που κάνουμε», είχε δηλώσει το 2006 ο καθηγητής Γιαμανάκα.

Παρά τις προόδους, που έχουν καταγραφεί και την επίλυση του ηθικού ζητήματος, ο καθηγητής Γιαμανάκα παραμένει επιφυλακτικός: «θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε την ικανότητα δημιουργίας της ζωής έτσι, άρα βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου ζητήματος ηθικής».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.