Κυριακή 26 Μαΐου 2019 14:29
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
«Παρενέργειες» από τα φάρμακα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Naftemporiki.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/10/2012 ώρα: 15:12
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
«Τσουνάμι» ενστάσεων, απεργίες φαρμακαποθηκών και αναστολή παράλληλων εξαγωγών προκαλεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, την εφαρμογή του οποίου ζητεί άμεσα ο κ. Σαλμάς, παρά το γεγονός ότι όλη η αγορά αντιδρά, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές παρατυπίες.

Ειδικότερα, αυτό που σημειώνει η πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών είναι πως περί το 30% των φαρμάκων έχει τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου των τριών φθηνότερων σκευασμάτων της Ευρώπης, με βάση τις οποίες τιμολογούνται τα προϊόντα.

Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε φόβους ότι πολλά φάρμακα θα αποσυρθούν από την Ελλάδα ή ακόμη και εταιρείες απειλούν να φύγουν, αν πληγεί η δραστηριότητά τους στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, ως χώρα αναφοράς με τις νέες πολύ χαμηλότερες τιμές, θα επηρεάσει και τη διαμόρφωση των τιμών όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Μπλόκο» εξαγωγών
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΟΦ , ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων σχετιζόμενες με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών, προέβη χθες σε σύσταση προς όλους τους εμπλεκόμενους, για την προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, από σήμερα 23-10-2012.

Στη σχετική ανακοίνωση συστήνει, επίσης, την αναστολή αποθεματοποίησης και επιβάλλεται η διάθεση στην εγχώρια αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από όλους του συμμετέχοντες στη διακίνηση (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

Από την πλευρά τους, οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία και να μη λειτουργήσουν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή. Σημειώνεται πως και οι φαρμακευτικές απέστειλαν για έκτακτες περιπτώσεις φάρμακα με δελτία αποστολής μη τιμολογημένα, ενώ γενικά η αγορά δεν προχωρά σε νέες τιμολογήσεις. Οι δε συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες αποφασίζουν σήμερα τη στάση τους, αναμένοντας μέχρι την ύστατη στιγμή για πιθανές αλλαγές.

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από το υπουργείο να παράσχει εύλογο χρονικό διάστημα στις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να μπορέσουν να διαθέσουν τα αποθέματά τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν σε μία ημέρα το 15% του κεφαλαίου τους και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως οφείλει, για να προασπίσει τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Ο Σύλλογος των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, παράλληλα, θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν όλες οι ρυθμίσεις που με «παράνομο τρόπο θίγουν τα μέλη και καταργούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου».

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, οι ενστάσεις των εταιρειών είναι καταγεγραμμένες και σε γνώση του ΕΟΦ, ο οποίος μπορεί να εισηγηθεί άμεσα τις διορθώσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ - gsakkas@naftemporiki.gr

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.