Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 02:36
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Οι Ευρωπαίοι και η Υγεία...
Επιμέλεια: Δ. Παντάζης - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ευρωβαρόμετρο   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/02/2008 ώρα: 10:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Μια έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (ιδιαίτερα στις «παλιές») για την έρευνα στην υγεία, καθώς και για την επιστήμη και την τεχνολογία.
Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι μεγαλύτερο και από το ενδιαφέρον για την διεθνή επικαιρότητα και τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστιθέμενη αξία που η υγεία και η ιατρική έρευνα μπορούν να φέρουν στην ζωή τους.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την επιστημονική και ιατρική επαγγελματική κοινότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ενήμερωση σχετικά με την επιστήμη και την έρευνα στην υγεία. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι εμπιστεύονται τους διεθνείς θεσμούς – συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. – περισσότερο από ότι τοπικές ή Εθνικές κυβερνητικές πηγές.

Τα κύρια ευρήματα αυτής της έρευνας, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωβαρόμετρο, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών (71%) ενδιαφέρονται για την έρευνα στην ιατρική και την υγεία, καθώς και για την επιστήμη και τεχνολογία (60%). Το περιβάλλον είναι η κύρια ανησυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτώμενων (84%). Επιπλέον οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την έρευνα στην υγεία από ότι για την διεθνή ειδησεογραφία (70%), τα οικονομικά και τα κοινωνικά συμβάντα (68%). Το ενδιαφέρον των πολιτών για την ιατρική έρευνα και την έρευνα στην υγεία αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας (76% σε ανθρώπους άνω των 55 ετών και άνω σε σύγκριση με το 61% σε πολίτες ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών).
• Αυτό που «τραβάει» την προσοχή των πολιτών είναι κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας (78%) και οι νέες ανακαλύψεις που αφορούν τις σημαντικότερες παθήσεις (60%). Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται επίσης να πληροφορηθούν για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να προφυλάσσονται από τις λοιμώξεις. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει σημαντικά ανάμεσα σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι προχωρημένης ηλικίας και σε εκείνους που υποφέρουν από χρόνιες και απειλητικές για την ζωή παθήσεις ή έχουν κοντινό τους πρόσωπο που πάσχει.
• Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (52%), ιδιαίτερα των παλιών κρατών μελών της Ε.Ε., είναι ενήμεροι ότι οι εξειδικευμένοι ερευνητές στις βιολογικές ή ιατρικές επιστήμες έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με Ευρωπαίους συναδέλφους τους σε ερευνητικές διαδικασίες και το 44% γνωρίζει για τον ρόλο της Ε.Ε. να συν-χρηματοδοτεί τέτοιες έρευνες.
• Όσο αφορά τις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης που οι Ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύονται για αυτά τα θέματα η έρευνα έδειξε ότι αυτοί δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό (53%), τους ερευνητές των πανεπιστήμων και των κυβερνητικών εργαστηρίων (47%), και ακολουθεί ο ειδικός τύπος (31%).
• Η τηλεόραση παραμένει το πιο σημαντικό κανάλι από το οποίο οι Ευρωπαίοι αντλούν την ενημέρωση τους σχετικά με την επιστήμη και την έρευνα (70%) και ακολουθούν οι εφημερίδες, το ράδιο, τα περιοδικά. Σημειώνεται ακόμη η αυξανόμενη τάση για χρήση του διαδικτύου (internet) σαν πηγή επιστημονικής ενημέρωσης (19%), ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Τέλος η έρευνα διεξήχθη σε 29 χώρες (τα 27 μέλη της Ε.Ε. καθώς και την Τουρκία και Κροατία), ενώ λήφθηκαν 29.000 συνεντέυξεις.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.