Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 22:07
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Η "εμπειρία" της Αγγλίας για το ΕΣΥ
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/02/2008 ώρα: 00:26
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η Αγγλία είναι μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που εφήρμοσαν Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν σημαντική εμπειρία, σχετικά με το θέμα αυτό που είναι «φλέγον» για όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτά λοιπόν που γίνονται στην Αγγλία και αφορούν το αντίστοιχο ΕΣΥ της χώρας αυτής, αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντική γνώση και εμπειρία για όλους μας.
Μια έρευνα λοιπόν που έγινε στην Αγγλία το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι τα τρία τέταρτα των προϊσταμένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πιστεύουν ότι η περίθαλψη της υγείας των ασθενών θα περάσει κρίση λόγω των προβλημάτων ταμειακών ροών (εισροής χρήματος) που παρουσιάζει το σύστημα.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το έλλειμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα φτάσει στα 620 εκατομμύρια λίρες και η Βασιλική Σχολή Νοσοκόμων εκτιμά ότι 400 θέσεις εργασίας για νοσοκόμους και νοσοκόμες θα χαθούν.

Το Υπουργείο Υγείας όμως, αναφέρει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει περισσότερα χρήματα από ποτέ. Η Βασιλική Σχολή Νοσοκόμων, από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 1 δις λίρες.

Νωρίτερα, τις προηγούμενες εβδομάδες, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν τον Γενικό Γραμματέα Υγείας να προετοιμαστεί για περικοπές στις δαπάνες.

Τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι πιθανό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δει μια αύξηση μικρότερη του 4% μετά το 2007-2008, συγκρινόμενη με την αύξηση του 7% που απολαμβάνει από το 1999.

Παρ’ όλες τις αυξήσεις στις χρηματοδοτήσεις, που γίνονται χρόνο με τον χρόνο, οι διαχειριστές των χρηματοδοτήσεων αυτών για την υγεία, δήλωσαν στο περιοδικό Health Service Journal ότι κατέληξαν στην λήψη μέτρων «απελπισίας» με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων.

Αρκετοί έριξαν το φταίξιμο στα προβλήματα ταμειακών ροών, τα οποία προέκυψαν εξ΄ αιτίας του τρόπου που χειρίστηκε το θέμα αυτό η κυβέρνηση.

Ακυρώθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις
Επτά στους δέκα είπαν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα, αν δεν υπήρχαν οι «μη ελαστικοί κυβερνητικοί στόχοι».

Παράλληλα, το 99% δήλωσε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με βάση τις συμβάσεις των συμβούλων και των γιατρών, είχαν καθοριστικά αποτελέσματα, καθώς δεν κοστολογήθηκαν σωστά.

Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι έκανε περικοπές στο προσωπικό, ενώ ένα 75% είπε ότι πάγωσε τις προσλήψεις.
Το Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι η βελτίωση της χρηματοοικονομικής διοίκησης δεν είχε σχέση με «συμβιβασμούς» που αφορούσαν την υγεία και την  περίθαλψή των ασθενών.

Παράλληλα, κάποιος ομιλητής είπε ότι οι δαπάνες ξεπέρασαν το σύνολο των διαθέσιμων αποθεμάτων κατά ένα τέταρτο και ότι δημιουργήθηκαν ομάδες με σκοπό την εξισορρόπηση των βιβλίων και τόνισε ότι «Υπάρχουν περισσότερα χρήματα από ποτέ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όλες οι αλλαγές που γίνονται στο Σύστημα έχουν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής για την Δημόσια Πολιτική, της Βασιλικής Σχολής Νοσοκόμων, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να υποφέρουν οι ασθενείς και παράλληλα, να χάνονται θέσεις εργασίας νοσοκόμων, λόγω των περικοπών. Συγχρόνως, ώθησε την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα επιλύσουν το πρόβλημα.

Συμπλήρωσε ότι: «Τον Οκτώβριο του 2005 η Βασιλική Σχολή Νοσοκόμων προέβλεψε ότι τα ελλείμματα του ΕΣΥ θα άγγιζαν το 1 δις λίρες και ότι 3000 θέσεις εργασίας θα χάνονταν. Αυτές οι προβλέψεις απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά τώρα βλέπουμε μια κατάσταση που συνεχώς χειροτερεύει. Έχουμε σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την σταθερότητα των οικονομικών θεμάτων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα μετά τις νέες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η Επιλογή από τους Ασθενείς και η Πληρωμή με βάση τα Αποτελέσματα. Αλλά το Υπουργείο Υγείας απέρριψε τις προβλέψεις της Βασιλικής Σχολής Νοσοκόμων ως κακές».

Ο Dr Gill Morgan, υπεύθυνος για το ΕΣΥ, είπε ότι η έρευνα του Health Service Journal δίνει μια ακατέργαστη εικόνα της συνολικής κατάστασης.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.