Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 11:03
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
«Πόλεμος» πρωτότυπων & γενόσημων φαρμάκων
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Financial Times   
Δημοσιεύθηκε: Στις 07/03/2008 ώρα: 09:45
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Υπάρχει η υποψία, εδώ και πολύ καιρό, ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν επώνυμα και πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, προσπαθούν να προβάλουν εμπόδια έτσι ώστε να καθυστερεί η είσοδος στην αγορά των φτηνών γενόσημων φαρμάκων, μετά την λήξη της πατέντας των επώνυμων «ομολόγων» τους.
Οι φήμες αυτές αναζωπυρώθηκαν όταν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η επιτροπή του εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Comission – FTC) «έκαναν επιδρομή» στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ερευνώντας αν πράγματι οι φαρμακευτικές εταιρείες συνωμοτούσαν μαζί προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο στην αγορά των φτηνών ανταγωνιστικών τους.

Πολλά φάρμακα, που ανήκουν σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αναμένονται να χάσουν την πατέντα τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως μας ενημερώνει το Economist (26 Ιανουαρίου – 1η Φεβρουαρίου), ή εταιρεία συμβούλων «Deloite» υπολογίζει ότι μέσα στο 2009 προϊόντα που πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους $55 δις, αναμένεται να χάσουν την πατέντα τους.

Ο καλλίτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, εκ μέρους των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, θα ήταν φυσικά η είσοδος στην αγορά νέων καινοτόμων φαρμάκων που θα καλύπτονται από πατέντα. Αυτό όμως στην σημερινή εποχή δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολο και όπως έχουμε επισημάνει και δείξει και στο παρελθόν η είσοδος νέων φαρμάκων στην αγορά έχει επιβραδυνθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη 20ετία.
Έτσι οι managers αυτών των εταιρειών, μας ενημερώνει το Economist, βασίζονται σε άλλες στρατηγικές, όπως ο διακανονισμός των αγωγών, που οι εταιρείες των γενόσημων κάνουν ενάντια στις μεγάλες ερευνητικές εταιρείες, ενώ πολλές φορές πληρώνουν τις εταιρείες γενοσήμων προϊόντων προκειμένου να καθυστερήσουν την είσοδο στην αγορά ενός γενόσημου φαρμάκου.

Για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε ότι το κόστος των φαρμάκων δεν είναι μια απλή απόφαση (όπως και τίποτα άλλο στον σύγχρονο κόσμο μας) που αφορά απλά τον περιορισμό. Από την μια πλευρά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν αυξήσεις στις δαπάνες φαρμάκων που δεν παρέχουν το αντίστοιχο όφελος, από την άλλη πλευρά όμως είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ανάπτυξη της έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά και αυριανά κυρίως προβλήματα υγείας. Η απαιτούμενη ισορροπία ίσως να μη μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση των κοινών κλασικών οικονομικών σκέψεων.

Οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί ρύθμισης «επέδραμαν» σε μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στοχεύοντας να διερευνήσουν αν αυτές «συνωμοτούν» για την διατήρηση των τιμών των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα μετά την λήξη της πατέντας.
Σύμφωνα με τους Financial Times εταιρείες όπως η Pfizer, η GlaxoSmithKline, η AstraZeneca και η Sanofi-Aventis ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο λανσάρισμα γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων το οποίο προκλήθηκε από δική τους παρέμβαση.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.