Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 02:52
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Οι στατίνες και η ποιότητα του ύπνου
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Medscape   
Δημοσιεύθηκε: Στις 20/03/2008 ώρα: 10:11
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το Medscape, η Αμερικάνικη Ένωση για την καρδιά σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον χρόνο που μας πέρασε και δημοσιέυτηκε τον Νοέμβριο του 2007 (Abstract 3725) ανακοίνωσε ότι η σιμβστατίνη, αλλά όχι η πραβαστατίνη μπορεί να ευθύνεται για μείωση της ποιότητας του ύπνου.
Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν από τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε και εμφανίζει την συγκεκριμένη στατίνη να διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου των ασθενών που την ελάμβαναν. «Οι χρήστες της σιμβαστατίνης παρουσίασαν υποκειμενικά σημαντικά χειρότερες διαταραχές του ύπνου σε σχέση με το placebo ή την πραβαστατίνη, παρόλο την συγκρίσιμη διαβάθμιση στις βασικές γραμμές όσο αφορά τον ύπνο», δήλωσε  η Beatrice Golomb, MD, από την ιατρική πανεπιστημιακή σχολή του πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνιας.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά και επίκαιρα είπε η Δρ. Golomb, αφού ένας μεγάλος αριθμός ασθενών στρέφεται προς την σιμβαστατίνη μετά την λήξη της πατέντας του φαρμάκου. Αυτό δε σημαίνει ότι όποιος ασεθνής λαμβάνει το φάρμακο έχει και διαταραχές του ύπνου. Αν όμως παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, «τότε ίσως είναι ενδεδειγμένο να σκεφτεί ο ασθενής να αλλάξει θεραπεία και να στραφεί σε μια άλλη στατίνη». Θα πρέπει στο σημείο αυτό να δηλώσουμε ότι στην μελέτη δεν διευκρινίζεται ούτε η ακριβής φύση των προβλημάτων του ύπνου, ούτε και ο μηχανισμός που μπορεί να ευθύνεται για αυτά.

Από τότε που χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες στατίνες, διάφορες αναφορές έχουν γίνει σχετικά με διαταραχές του ύπνου και αϋπνία, δήλωσε η Δρ. Golomb. Πιο πρόσφατα αναφέρθηκαν εφιάλτες σαν ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από χρήση στατινών και ένας αριθμός κλινικών μελετών, σχετικά με στατίνες έχει αναφέρει την αϋπνία σαν ανεπιθύμητη ενέργεια.

Πάντως σύμφωνα με όσα γράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο του Medescape δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις, πέρα από την συγκεκριμένη μελέτη για διαταραχές του ύπνου είτε από τις υδρόφιλες στατίνες είτε από τις λιπόφιλες, που διαπερνούν και ευκολότερα τον αίματο-εγκεφαλικό φραγμό.

Η μελέτη αυτή, στην οποία αναφερθήκαμε μέχρι τώρα και ονομάζεται University of California, San Diego (UCSD) Statin Study, ήταν διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη και αξιολογούσε τις μη καρδιακές επιδράσεις των στατινών στους ασθενείς. Στην μελέτη οι ομάδες των ασθενών ελάμβαναν πραβαστατίνη 40 mg ή σιμβαστατίνη  20 mg ή placebo και παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες.

Στην μελέτη συμμετείχαν 1.016 άνδρες, ηλικίας άνω των 20 ετών και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.