Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 08:50
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Βιονικά μάτια για τους τυφλούς
Πηγή: Καθημερινή   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/04/2008 ώρα: 10:58
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
«Βιονικά μάτια» τοποθέτησαν χειρουργοί σε δύο άνδρες, που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την όρασή τους.
Πρόκειται για τους πρώτους ασθενείς που υποβάλλονται στην πειραματική επέμβαση, στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο Μούρφιλντς στη Βρετανία. Και οι δύο ασθενείς ήταν τυφλοί, ενώ τώρα θα μπορούν να κινούνται μόνοι και να αναγνωρίζουν αντικείμενα, ενώ αν οι δύο πειραματικές επεμβάσεις αποδειχθούν επιτυχείς, οι «βιονικοί» αμφιβληστροειδείς, που κοστίζουν περί τα 25.000 ευρώ, θα εγκριθούν για γενική χρήση.

Ο δύο ασθενείς έπασχαν από κληρονομική εκφυλιστική οφθαλμική πάθηση, που επηρεάζει κάθε χρόνο πάνω από 25.000 Βρετανούς. Η επέμβαση είχε στόχο την τοποθέτηση μικροσκοπικής μεταλλικής πλακέτας, με ηλεκτρόδια στην επιφάνειά της, στον αμφιβληστροειδή φακό στο πίσω μέρος του ματιού. Μικρή βιντεοκάμερα, τοποθετημένη σε ζευγάρι γυαλιά, προβάλλει εικόνες στα ηλεκτρόδια, που συνδέονται μέσω του οπτικού νεύρου, με τον εγκέφαλο. Ο ασθενής φορά μικρή κεντρική μονάδα στη ζώνη του, που παρέχει ενέργεια στην κάμερα και επεξεργάζεται τις εικόνες. Αν και η καινοτόμος συσκευή δεν αναπαράγει τη φυσική όραση, επιτρέπει στον ασθενή να «δει» περιγράμματα και απλές εικόνες. «Οι άνθρωποι αυτοί ήταν τυφλοί και χρειάζονταν μπαστούνι ή σκύλο-οδηγό για να κυκλοφορήσουν. Φιλοδοξούμε να τους προσφέρουμε έστω και μέτρια όραση, κυρίως για να μπορούν να κινούνται ανεξάρτητοι», λέει το μέλος της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου Μούρφιλντς, δρ Λίντον Λακρούζ. «Οι ασθενείς που δέχθηκαν τη συσκευή θα λαμβάνουν αρκετές οπτικές πληροφορίες, ώστε να είναι ικανοί να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν πρόσωπα», λέει ο Γκρεγκ Κονσεντάι, αντιπρόσωπος της συσκευής στην Ευρώπη.

Η 64χρονη Λίντα Μόρφουτ, που ζει στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, είχε τυφλωθεί εντελώς. Το 2004, όμως, δέχθηκε να υποβληθεί στην πειραματική επέμβαση. «Σήμερα μπορώ να παίξω μπάσκετ με τον εγγονό μου και να απολαύσω τη χορευτική επίδειξη της εγγονής μου», λέει ενθουσιασμένη η κ. Μόρφουτ.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2018 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.