Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 17:46
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Οι αλλεργίες είναι οι ανώμαλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε αβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών. Η αλλεργία είναι ένας από τους βασικότερους λόγος  απουσίας των ανηλίκων από τα σχολεία και των ενηλίκων από το  χώρο εργασίας τους. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες.

Αλλεργίες
Εξωτικά φρούτα και εισαγόμενα φυτά τετραπλασίασαν τις αλλεργίες στην Ελλάδα
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 23/05/2008 ώρα: 10:48
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η κατανάλωση εξωτικών τροφίμων (φρούτων και λαχανικών) και η ανεξέλεγκτη εισαγωγή καλλωπιστικών φυτών ξένων προς το μεσογειακό κλίμα ευθύνονται για τον τετραπλασιασμό των αλλεργικών νοσημάτων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι ένας στους τρεις κατοίκους της Αττικής και των άλλων μεγάλων πόλεων να αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αλλεργία.
Όπως τονίστηκε στο 34ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, τα ακτινίδια, οι μπανάνες κι άλλα εξωτικά φρούτα που δεν ευδοκιμούσαν  στη  χώρα μας αποτελούν τους νέους αλλεργιογόνους παράγοντες που ευθύνονται πολύ συχνά για τροφικές αλλεργίες,  οι οποίες εκδηλώνονται με διαταραχές από το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και πιο σπάνια από πολλαπλά συστήματα (γενικευμένη αναφυλαξία).

Επίσης, η ευρεία εισαγωγή δέντρων  και άλλων φυτών για καλλωπιστικούς ή χρηστικούς σκοπούς,  όπως οι «ξενόφερτες» κυπαρισσίδες στους περίγυρους των πολυκατοικιών ή το ευρέως διαδεδομένο γκαζόν, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ή και περισσοτέρων αλλεργιογόνων, αφού ορισμένα από τα εισαγόμενα είδη είναι πιο  αλλεργιογόνα  από το φιλικό στον άνθρωπο μεσογειακό κυπαρίσσι.

«Οι περισσότεροι που καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα ή φυτεύουν στον κήπο  και τη βεράντα τους ένα εξωτικό καλλωπιστικό, δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αλλεργίας» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Χρήστος Ιατρού ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Καλλιόπη Κόντου- Φίλη διευκρινίζει ότι «η κατανάλωση εξωτικών τροφίμων και η εισαγωγή και καλλωπιστικών σε συνδυασμό με την αύξηση της περιβαλλοντολογικής  μόλυνσης μας έφεραν ως χώρα στην κατάσταση αυτή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών η κατάσταση στη χώρα μας θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς ακολουθούμε  την πορεία των ανεπτυγμένων κρατών, τα οποία αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν. Ανάλογη δραστηριότητα στη Νότια Γαλλία έχει ήδη οδηγήσει σε έξαρση αναπνευστικής αλλεργίας από τα εισαγόμενα κυπαρίσσια, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου το χρονικό διάστημα 1989- 1999 οι συγκεντρώσεις των γυρεοκόκκων των κυπαρισσίδων  εμφάνισαν αύξηση σε ποσοστό 250% ενώ διεύρυναν και την χρονική περίοδο κυκλοφορίας τους στην ατμόσφαιρα  κατά δύο επί πλέον μήνες.  

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι ειδικοί συστήνουν τον καλλωπισμό  σπιτιών και κήπων με μεσογειακά είδη φυτών, δέντρων ή λουλουδιών, τα οποία ως είδη προσαρμοσμένα στο ξηρό Μεσογειακό κλίμα, απαιτούν μικρή ποσότητα νερού.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.