Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 17:38
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Οι αλλεργίες είναι οι ανώμαλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε αβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών. Η αλλεργία είναι ένας από τους βασικότερους λόγος  απουσίας των ανηλίκων από τα σχολεία και των ενηλίκων από το  χώρο εργασίας τους. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες.

Αλλεργίες
Στρες και Άσθμα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Karolinsca University Hospital   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/11/2009 ώρα: 11:19
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από άσθμα και άλλες αλλεργικές παθήσεις παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό κόσμο, μας ενημερώνει ένα από τα πλέον έγκυρα και «διάσημα» πανεπιστημιακά νοσοκομειακά ιδρύματα, το Karolinsca University Hospital της Στοκχόλμης.
Είναι απαραίτητο λοιπόν, να κατανοήσουμε τις παραμέτρους που επηρεάζουν, είτε αρνητικά, είτε θετικά την νόσο και γι’ αυτό χρειάζεται μια πολύ-επιστημονική (πολύπλευρη) προσέγγιση του θέματος, γιατί πιστεύουμε, ότι το περιβάλλον και οι παράμετροι της ζωής επηρεάζουν την νόσο με πολλούς τρόπους, δηλώνει ο ψυχολόγος Mats Lekander, από το Karolinska Institute.

Εκτός από το να εξετάσουμε τις ανοσολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε φοιτητές που πάσχουν από άσθμα, σε συνδυασμό με το άγχος που προκαλείται κατά την διάρκεια των εξετάσεων αποφοίτησης, εμείς επίσης ερευνήσαμε και τις αλλαγές στα συμπτώματα λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την εμπειρία των ατόμων, όσο και των αντικειμενικών μετρήσεων που προέρχονται τα επιστημονικά εργαστήρια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, από ζώα, που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και δείχνει πώς το «ξαφνικό» άγχος έχει μικρότερη επίδραση στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το χρόνιο άγχος δημιουργεί συχνά πιο έντονες κατασταλτικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να συμβάλλει σε λάθος ρυθμίσεις αυτού του συστήματος.

Η Caroline Olgart Höglund ερευνά το άσθμα και ιδιαίτερα πως το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά κατά την διάρκεια που οι αεραγωγοί φλεγμαίνουν. Η έρευνα στρέφεται κυρίως σε μια σειρά πολυπεπτιδίων που ονομάζονται «neurotrofines». Ο  τομέας ενδιαφέροντος του Mats Lekanders ευρίσκεται στο πως ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα μπορούν να επιδράσουν και να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός επίσης έχει κάνει μελέτες σχετικά με το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Τώρα λοιπόν, πολλές σύγχρονες έρευνες μας δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του στρες και του άσθματος, αλλά και των αλλεργιών. Οι μελέτες στις οποίες αναφέρεται το Karolinsca University Hospital, έγιναν σε υγιείς και αλλεργικούς φοιτητές της ιατρικής.

Οι ερευνητές μελέτησαν την συμπεριφορά των φοιτητών όταν βρίσκονται κάτω από στρες. Συγκεκριμένα όταν οι φοιτητές πρέπει να κάνουν τις προ-κλινικές τους εξετάσεις βρίσκονται κάτω από στρες, αφού αυτές είναι πολύ σημαντικές στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση. Μετά χρησιμοποιώντας μια σειρά από ανοσοποιητικές παραμέτρους προσπάθησαν να εντοπίσουν πως το στρες επιδρά στο ανοσοποιητικό. Ερεύνησαν ακόμα και την συμπεριφορά των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος, των κυττοκινών αλλά και των μεταβολών στην λειτουργία των πνευμόνων κατά την διάρκεια του στρες.

Επίσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ερεύνησαν το άμεσο στρες (emergent) και το χρόνιο στρες. Το πρώτο έχει σχέση περισσότερο με την εγρήγορση και την «πίεση» που νοιώθουμε όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις, ενώ το δεύτερο, όπως λέει και η ονομασία του είναι χρόνιο και συνεχές. Έτσι λοιπόν η ερευνητική ομάδα των επιστημόνων δηλώνουν ότι, θεωρούν πως το στρες που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και το απορυθμίζει. Μια λάθος ρύθμιση όμως του ανοσοποιητικού, θα μπορούσε να επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών τύπων αντιδράσεων του ανοσοποιητικού. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργεί μια μειονεκτική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στην περίπτωση των ανθρώπων εκείνων που έχουν αλλεργίες μας λέει ο Mats Lekander.

Εμείς από την πλευρά μας, κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες που ήδη έχουν γίνει και δείχνουν την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ άγχους και στρες από την μια πλευρά και του ανοσοποιητικού συστήματος από την άλλη. Επειδή μάλιστα ο έλεγχος του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορεί ν αποτελεί παρά «σπασμωδική» αντίδραση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, ευχόμαστε οι άνθρωποι να κατορθώσουν να ελέγξουν το άγχος τους. Θεωρούμε ότι αυτή είναι πιο σταθερή και μακροχρόνια λύση.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.