Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 18:31
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Οι αλλεργίες είναι οι ανώμαλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε αβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών. Η αλλεργία είναι ένας από τους βασικότερους λόγος  απουσίας των ανηλίκων από τα σχολεία και των ενηλίκων από το  χώρο εργασίας τους. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες.

Αλλεργίες
Αντιμετώπιση του άσθματος...
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 07/01/2008 ώρα: 11:40
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια των αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αέρα εντός και εκτός των πνευμόνων. Χαρακτηρίζεται από δύσπνοιες, υπερβολική παραγωγή βλέννας και βήχα.
Παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα τα οποία έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή εκζέματος, αν και μερικές φορές παρουσιάζεται και αυθόρμητα.

Τα συμπτώματα του άσθματος προκαλούνται συνήθως από την εισπνοή αλλεργιογόνων, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν και μετά από την σωματική άσκηση, από μολύνσεις ή από αλλεργίες σε φάρμακα. Ένα ασθματικό επεισόδιο μπορεί να έχει διάφορες διακυμάνσεις όσον αφορά την σοβαρότητά του, από μια απλή δύσπνοια μέχρι και επεισόδια που μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή, κατά την διάρκεια των οποίων οι ασθενείς δεν μπορούν να αναπνεύσουν καθόλου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπάρχουν παγκοσμίως 180 εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από άσθμα, ενώ η θνησιμότητα το 2004 ξεπέρασε τα 180,000 άτομα. Το ετήσιο συνολικό κόστος της περίθαλψης του άσθματος υπερβαίνει τα $13 δις μόνο στις ΗΠΑ.
Η πλειοψηφία των θεραπειών που υπάρχουν σήμερα για το άσθμα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, οι προσπάθειες για την θεραπεία της ασθένειας αυτής, επικεντρώνεται σήμερα στην δημιουργία συγχωνευμένων θεραπειών, δηλαδή σε συνδυασμούς των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων, οι οποίες φαίνεται να είναι ανώτερες των μονοθεραπειών.

Μια σημαντική περιοχή ενδιαφέροντος είναι η μείωση της χρήσης των κορτικοστεροειδών μέσω της συνδυασμένης χρήσης άλλων φαρμάκων και ομάδων φαρμάκων, που παρουσιάζουν καλύτερο προφίλ ανεκτικότητας από τους ασθενείς. Αν μια νέα θεραπεία μπορεί να παρουσιάσει την ίδια αποτελεσματικότητα με εκείνη που παρουσίαζαν οι παλαιότερες θεραπείες, αλλά έχει χαμηλό προφίλ τοξικότητας, τότε η ζήτηση από την αγορά αυτών των νέων θεραπειών θα μειώσει τα αρχικά υψηλά κόστη, και τότε θα δημιουργηθούν νέες και βελτιωμένες θεραπευτικές οδηγίες.

Οι υπάρχουσες θεραπείες για το άσθμα κατηγοριοποιούνται ως εξής: στις προληπτικές θεραπείες και στις θεραπείες διάσωσης. Οι εκτιμώμενες συνολικές πωλήσεις όλων των θεραπειών για το άσθμα το 2005 ξεπέρασαν τα $3.5 δις.

Προληπτικές θεραπείες
Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, τα οποία θεωρούνται ως η Χρυσή Τυπική προληπτική θεραπεία, δρουν τοπικά για την μείωση της φλεγμονής στο βρογχικό δέντρο.
Τα φάρμακα Beclomethasone (Beclovent; GlaxoSmithKline), budesonide (Pulmicort; AstraZeneca) και fluticasone (Flovent; GlaxoSmithKline) είναι οι ηγέτες της αγοράς σε αυτόν τον τομέα.

Τα κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, όπως είναι το methylprednisolone (Medrol; Pfizer) για παράδειγμα, χορηγούνται συνήθως στις περιπτώσεις που οι εισπνεόμενες θεραπείες αποτυγχάνουν. Λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με την χρόνια χορήγηση των κορτικοστεροειδών, φάρμακα όπως είναι οι αναστολείς των λευκοτριενίων προστίθενται συστηματικά στις θεραπείες του άσθματος με στόχο την μείωση των χορηγούμενων δόσεων κορτικοστεροειδών.

Αυτά τα φάρμακα, όπως είναι το montelukast (Singulair; Merck) και το zafirlukast (Accolate; Astra-Zeneca) λειτουργούν με τις ίδιες βασικές αρχές που λειτουργούν και τα κορτικοστεροειδή, αφού στοχεύουν στην καταπολέμηση των φλεγμονωδών διαδικασιών που εμπλέκονται στην ασθένεια. Οι β-ανταγωνιστές, όπως είναι το formoterol (Foradil; Novartis) και το salmeterol (Serevent; GlaxoSmithKline) χαλαρώνουν τους μύες εντός των βρογχικών τοιχωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα με άλλες προληπτικές θεραπείες.

Επιπρόσθετα, αυτά τα φάρμακα μπορούν να φανούν χρήσιμα στις περιπτώσεις άσθματος που οφείλονται στην σωματική άσκηση.

Θεραπείες διάσωσης
Οι θεραπείες διάσωσης του άσθματος έχουν σχεδιαστεί για να θεραπεύουν τις οξείες επιθέσεις της νόσου, αντί να προλαμβάνουν την επανεμφάνισή της. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει κυρίως βραχυπρόθεσμους β-ανταγωνιστές, όπως είναι το salbutamol (Ventolin; GlaxoSmithKline και Proventil; Schering-Plough), οι οποίοι δρουν ραγδαία στην αποσυμφόρηση των αεραγωγών και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των επιθέσεων από το άσθμα.

Το φάρμακο  ipratropium bromide (Atrovent; Boehringer Ingelheim), αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το salbutamol, χρησιμοποιείται συστηματικά σε περιπτώσεις θεραπειών διάσωσης.
Αυτό το αντι-χοληνεργικό φάρμακο δρα έτσι ώστε να μειώσει τους βρογχοσπασμούς και την παραγωγή βλέννας στους ασθενείς και μπορεί να μειώσει την απαιτούμενη δόση β-ανταγωνιστών. Άλλα φάρμακα, όπως είναι το nedocromil [Tilade; Aventis] και το methylxanthine theophylline [Theo-Dur; AstraZeneca] χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τους β-ανταγωνιστές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την θεραπεία των επιθέσεων από το ’άσθμα.

Τον  Ιούνιο του 2003, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το omalizumab (Xolair; Novartis) για την θεραπεία του άσθματος. Το omalizumab είναι ένα ανασυνδυαζόμενο εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο δεσμεύει την ανοσοσφαιρίνη Ε στα κύτταρα των ιστών και στα βεσεόφιλα.

Αυτή η διαδικασία εμποδίζει την απελευθέρωση των φλεγμονωδών μεσολαβητών από αυτά τα κύτταρα, τα οποία με την σειρά τους μειώνουν την διόγκωση στους βρόγχους. Το omalizumab μπορεί να μειώσει την χορηγούμενη δόση κορτικοστεροειδών.

Το οmalizumab παρουσίασε στις κλινικές δοκιμές σημαντικά κλινικά οφέλη και χαμηλό προφίλ τοξικότητας, αλλά στις έρευνες που έγιναν μετά την εισαγωγή του στην αγορά δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα με βάση το κόστος του. Το ετήσιο κόστος για μια θεραπεία omalizumab ανέρχεται στα $12,000 με $15,000, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήδη υπάρχουσα θεραπεία.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.