Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 19:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Οι αλλεργίες είναι οι ανώμαλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε αβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών. Η αλλεργία είναι ένας από τους βασικότερους λόγος  απουσίας των ανηλίκων από τα σχολεία και των ενηλίκων από το  χώρο εργασίας τους. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες.

Αλλεργίες
«Μεταλλαγμένη» αγελάδα παράγει υποαλλεργικό γάλα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Ert.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 05/10/2012 ώρα: 12:42
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, η οποία παράγει άφθονο σε πρωτεΐνες γάλα, που είναι υποαλλεργικό. Περίπου το 2% έως 3% των νεογέννητων μωρών εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και είναι αυτά, τα οποία πρωτίστως αφορά το νέο γάλα.
Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου AgResearch και του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Γουαϊκάτο, με επικεφαλής τον δρα Γκετζ Λέιμπλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τροποποίησαν το DNA της αγελάδας έτσι, ώστε παράγει γάλα χωρίς μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την β-λακτοσφαιρίνη. Η τελευταία πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις σ’ ορισμένους ανθρώπους και σ’ αυτήν οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό από τις βρεφικές αλλεργίες στο γάλα. Η εν λόγω αινιγματική ουσία -για την οποία δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί με βεβαιότητα ποιός είναι ο ρόλος που παίζει στον οργανισμό- υπάρχει στο αγελαδινό, αλλά όχι στο ανθρώπινο γάλα.

Η αγελάδα με την ονομασία «Ντέζι» («Μαργαρίτα», στα ελληνικά) και με την κατάλληλη τροποποίηση στο γενετικό κώδικά της δεν έχει ακόμα γεννήσει και δεν έχει παράγει γάλα με φυσιολογικό τρόπο, αλλά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ορμόνες για να επιταχύνουν την παραγωγή του γάλατός της. Όλα τα δείγματα γάλατος που ελήφθησαν από το ζώο, δεν περιείχαν καθόλου την αλλεργιογόνα β-λακτοσφαιρίνη. Οι νεοζηλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνική τους (η λεγόμενη «παρεμβολή RNA», που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ζώο της κτηνοτροφίας) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον για τη γενετική τροποποίηση μεγάλου αριθμού ζώων.

Ο καθηγητής Κιθ Κάμπελ του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που κλωνοποίησε το πρόβατο «Ντόλι», δήλωσε ότι το μεγάλο ερώτημα, που πρέπει πλέον να απαντηθεί, είναι πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η γενετική τροποποίηση. Όπως είπε, οι νεοζηλανδοί επιστήμονες θα πρέπει να αποδείξουν ότι η έλλειψη της αλλεργιογόνας ουσίας από το γάλα του ζώου διαρκεί όσο ζει η αγελάδα και, επιπλέον, ότι μεταφέρεται και στους απογόνους της.

«Η τεχνική δεν φαίνεται να ενέχει κανένα κίνδυνο. Αν ήταν τοξική, το ζώο θα είχε πεθάνει», δήλωσε ο καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μπρους Γουάιτλο.

Όμως, οργανώσεις κατά των μεταλλαγμένων εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικές, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η τροποποιημένη νεοζηλανδική αγελάδα γεννήθηκε χωρίς ουρά - κάτι που πάντως οι νεοζηλανδοί ερευνητές θεώρησαν άσχετο με την παρεμβολή στο DNA της. Εκπρόσωπος της οργάνωσης GM Freeze τόνισε ότι «πριν η όλη έρευνα προχωρήσει κι άλλο, πρέπει (σ.σ. οι ερευνητές) να σιγουρευτούν ποιά ήταν η αιτία για το γενετικό ελάττωμα του (θηλυκού) μοσχαριού, καθώς μπορεί να υπάρχει σχέση με τη γενετική τροποποίηση». Όπως είπε, η κατανόηση του ρόλου των γονιδίων και το πώς αλληλεπιδρούν είναι ακόμα πολύ ελλιπής.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.