Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 12:45
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Ενημερωθείτε για την καλύτερη "φάση" σας... Η πρόληψη είναι καλύτερη απο την θεραπεία!!!
 


Εγκυμοσύνη
Οι εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Επιμέλεια: Δρ Βασίλειος Α. Αθανασίου - Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος 
Πηγή: www.reproduction.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/01/2010 ώρα: 12:54
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, 1 στα 7 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας, δηλαδή μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Πέρα από τις προκαταλήψεις και τους προβληματισμούς του σύγχρονου ζευγαριού, η υπογονιμότητα προσεγγίζεται πλέον ολιστικά, ενώ μόνο μεμονωμένες πολύ περίπλοκες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Για παράδειγμα τα προβλήματα στις σάλπιγγες, συχνά εμπλέκονται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35%, αφού είναι δυνατό να επηρεαστεί η λειτουργία τους και να υποστούν βλάβη λόγω ενδομητρίωσης, συμφύσεων, λοιμώξεων και δημιουργίας κυστών.

Πώς δύναται η σύγχρονη γυναικολογία να βοηθήσει μια γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη λειτουργία των σαλπίγγων της;
Σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σαλπιγγική βλάβη, μέσω της σύγχρονης χειρουργικής λαπαροσκόπησης παρέχονται λύσεις με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει την εφαρμογή θεραπείας στις παθολογικές σάλπιγγες, χάρη στη βελτιωμένη οπτικοποίηση και στο χειρισμό ευαίσθητων οργάνων, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Πλέον της αποτελεσματικής θεραπείας οποιασδήποτε σαλπιγγικής παθογένειας, μας δίνεται η δυνατότητα αποκατάστασης της  λειτουργικότητας ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα υφίσταται στο κωδωνικό στόμιο ή στο απώτερο σημείο της σάλπιγγας.

Είναι δυνατόν μια γυναίκα που έχει βλάβη στις σάλπιγγες της να αποκτήσει παιδί με φυσιολογικές επαφές μετά από τη λαπαροσκόπηση;
Και βέβαια αυτό είναι εφικτό, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής εξαρτάται κύρια από την έκταση της ζημίας της σάλπιγγας και γενικότερα την κατάσταση της πυέλου. Ειδικότερα, όταν το πρόβλημα εστιάζεται στο κωδωνικό στόμιο ή στο απώτερο σημείο της σάλπιγγας μπορεί να επιτευχθεί αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Συνήθως το χρονικό περιθώριο που δίνουμε για επίτευξη κύησης μετά από ανάλογη επέμβαση κυμαίνεται από 6 μήνες μέχρι και ένα έτος. Θα πρέπει όμως σε αυτή τη περίπτωση να λάβουμε υπόψη μας και άλλους σημαντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόβλημα της υπογονιμότητας, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ποιότητα του σπέρματος. Σε περίπτωση που και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι αρνητικοί, η μόνη λύση τεκνοποίησης είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποια είναι η πλέον διαδεδομένη τεχνική για ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης;
Οι επιστημονικές εξελίξεις πλέον, προσφέρουν στο κάθε ζευγάρι πληθώρα λύσεων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πριν όμως το ζευγάρι υποβληθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία, καλό είναι να συμβουλευθεί εξειδικευμένους επαγγελματίες καθώς καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η σωστή και εμπεριστατωμένη διάγνωση του αιτίου της υπογονιμότητας.  Ανάλογα με το αίτιο [ανδρικός ή γυναικείος παράγοντας, συνδυασμός ή ανεξήγητη υπογονιμότητα] κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και διαμορφώνεται από κοινού η στρατηγική αντιμετώπισης του εκάστοτε προβλήματος. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, είναι απαραίτητο ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο κατάλληλος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα.

Ποια τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης προτιμάται στην υπογονιμότητα σαλπιγγικής αιτιολογίας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχει προβλήματα σαλπιγγικής αιτιολογίας οι παράμετροι του σπέρματος είναι φυσιολογικοί οπότε ακολουθείται η κλασσική Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF). Όταν συνυπάρχει όμως και ανδρικός παράγοντας η λύση είναι η μικρο-γονιμοποίηση (ICSI). Και στις δύο περιπτώσεις και ειδικότερα όταν η σύζυγος είναι μικρής ηλικίας (κάτω των 35 ετών) τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά  αφού, διεθνώς, αποδίδουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.