Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 12:47
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Η μεσογειακή διατροφή «νικά» τον διαβήτη;
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτερείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/06/2008 ώρα: 09:34
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής αναδεικνύει μελέτη Ισπανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ναβάρα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση φρούτα, λαχανικά αλλά και ελαιόλαδο διατρέχουν έως και 83% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η ομάδα των Ισπανών ερευνητών έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια 13.380 πρώην φοιτητές. Από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 38 χρόνια, κανένας δεν είχε ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.

Επιχειρώντας να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών, οι ερευνητές ζήτησαν από τους πρώην φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε στη συχνότητα κατανάλωσης λιπαρών και ελαίων, στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και στον τρόπο παρασκευής των φαγητών. Κάθε μια από τις απαντήσεις των εθελοντών βαθμολογούνταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστίθεται ένας βαθμός όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν φρούτα, ψάρια και ελαιόλαδο, είχαν περικόψει την πρόσληψη ζωικού λίπους ή έπιναν αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες.

Ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκέντρωναν, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη ομάδα ανήκαν όσοι είχαν συγκεντρώσει περισσότερους από επτά βαθμούς, στη δεύτερη εκείνοι που είχαν από τρεις έως επτά βαθμούς ενώ στην τρίτη όσοι είχαν λιγότερους από τρεις βαθμούς.

Εξετάζοντας ποιοι από τους εθελοντές εμφάνισαν διαβήτη τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής – ανήκαν δηλαδή στην πρώτη ομάδα- είχαν 83% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, ανήκαν δηλαδή στην τρίτη ομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους εθελοντές που ανήκαν στην δεύτερη ομάδα ήταν 59%. 

«Μόνο 40 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Χρειάζεται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ακριβής ρόλος της μεσογειακής διατροφής», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης Martinez-Gonzalez.

Βρετανοί επιστήμονες, ωστόσο, κάνουν λόγο για την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι εθελοντές ανήκαν σε ηλικιακή ομάδα που δεν εκδηλώνεται συχνά διαβήτης τύπου 2. «Μια άλλη αδυναμία της έρευνας είναι η μορφή του ερωτηματολογίου και οι απαντήσεις των εθελοντών, οι οποίες εξαρτώνταν περισσότερο από την ειλικρίνεια και τη μνήμη των συμμετεχόντων. Ωστόσο, έχει ήδη αποδειχτεί ότι ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται άμεσα με παχυσαρκία και εμφανίζεται συχνότερα σε υπέρβαρους ανθρώπους», επισημαίνει ο δρ. Iain Fraim από το Diabetes UK.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.