Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 13:36
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεανικού διαβήτη
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 23/07/2008 ώρα: 09:23
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Αυξημένο έως και επτά φορές κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 στην εφηβική ηλικία εμφανίζουν τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που ήταν παχύσαρκες και είχαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε 269 νέους, εκ των οποίων οι 79 είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 πριν συμπληρώσουν το 20ο έτος της ηλικίας τους. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes, Care όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, το 30% των διαβητικών παιδιών και μόλις το 6% των μη διαβητικών εθελοντών είχαν μητέρες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έπασχαν κι αυτές από την ίδια πάθηση. Σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό –στο 57% των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη και στο 27% των παιδιών που δεν είχαν την πάθηση- διαπιστώθηκε ότι οι μητέρες τους ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης των εγκύων ευθύνεται για το 47% των περιπτώσεων παιδιών που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 στην εφηβική ηλικία. Μάλιστα, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη, καθώς εμφανίζουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την πάθηση στην εφηβική ηλικία συγκριτικά με όσα γεννιούνται από μητέρες που ήταν παχύσαρκες όταν κυοφορούσαν, τα οποία διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

 «Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 εάν εκτεθούν στον διαβήτη όσο είναι έμβρυα στη μήτρα», δηλώνει η δρ. Dana Dabelea από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Συμπληρώνει, επίσης, ότι η παχυσαρκία στη μέλλουσα μητέρα αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας στο παιδί, που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 απαιτείται μακροχρόνια αλλαγή του τρόπου ζωής, στοχεύοντας παράλληλα με την παιδική παχυσαρκία και στην αντιμετώπιση του φαινομένου των εγκύων γυναικών με προβλήματα παχυσαρκίας και διαβήτη», συμπεραίνουν οι ερευνητές. 
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.