Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 12:32
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Η άσκηση και η διατροφή καθυστερούν τον διαβήτη
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: BBC / ΑΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/10/2009 ώρα: 12:58
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση του σακχαρώδους διαβήτη για μια δεκαετία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο Lancet.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση υγείας 3.000 υπέρβαρων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε ένα τριετές πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, σε εκείνους που ακολουθούσαν ειδικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, σε όσους λάμβαναν τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίνη – φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 από τη δεκαετία του 1950- και σε εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (placebo). 

Αξιολογώντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν να εμφανίσουν διαβήτη τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ανήκαν στην πρώτη ομάδα απεκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι είχαν καταφέρει να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 7% συνδυάζοντας τη σωστή διατροφή με την μισάωρη γυμναστική πέντε μέρες την εβδομάδα, εμφάνισαν μειωμένο κατά 58% κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Για τους εθελοντές που λάμβαναν μετφορμίνη το ποσοστό του κινδύνου μειώθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο.

Επτά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, οι Αμερικανοί ερευνητές επανεξέτασαν την κατάσταση υγείας των εθελοντών. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει μετφορμίνη ή εικονικό φάρμακο – οι οποίοι είχαν ξεκινήσει να προσέχουν τη διατροφή τους και να γυμνάζονται- διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη στο ίδιο ποσοστό. Ωστόσο, η πιο σημαντική μείωση στα ποσοστά κινδύνου καταγράφηκε για τους εθελοντές που από την αρχή του προγράμματος συνδύαζαν την σωστή διατροφή με την άσκηση.

«H διαρκής και επί μακρόν παρέμβαση στον τρόπο ζωής φαίνεται ότι αποτελεί τον πιο δραστικό τρόπο για να μειώσουμε τον κίνδυνο για διαβήτη. Παράλληλα, όμως, χρειαζόμαστε και περισσότερο αποτελεσματικά φάρμακα για όλους εκείνους τους ανθρώπους που λόγω αδυναμίας χαρακτήρα δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής τους» γράφει σε συνοδευτικό άρθρο ο δρ. Annop Misra, διαβητολόγος από το Νέο Δελχί.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο επικεφαλής ερευνών στο Diabetes UK δρ. Iain Frame χαρακτηρίζει ως ενθαρρυντικά τα συμπεράσματα μελετών που αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η αλλαγή του τρόπου ζωής στην πρόληψη του διαβήτη σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να προλάβουμε τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η περαιτέρω επιστημονική έρευνα για τα μακροχρόνια οφέλη της σωστής διατροφής, της άσκησης και της θεραπείας με φάρμακα, όπου αυτή είναι αναγκαία, ενδεχομένως να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουμε όσους ανθρώπους έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, να αλλάξουν τον τρόπο της ζωή τους», αναφέρει ο δρ. Frame.

ΠΗΓΗ: BBC

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.