Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 05:07
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 



Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Το Αλκοόλ και η υγεία μας.
Επιμέλεια: Μαρία Κουφάκη (MSc) - Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος 
Πηγή: http://www.dietmet.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 02/01/2008 ώρα: 15:58
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα... Πληθώρα ερευνών έχουν παρουσιάσει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως η εμφάνιση καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών και γαστρεντερικών παθήσεων.
Από την άλλη πλευρά, στατιστικά στοιχεία έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα κόκκινου κρασιού μας προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και από τον καρκίνο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πρόσφατες έρευνες παρουσίασαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες και από άνδρες, μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκων απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με τον ανδρικό ελληνικό πληθυσμό. Τέλος, η κατανάλωση κρασιού είναι πολύ ποιο αυξημένη στη χώρα μας αναλογικά με την κατανάλωση μπύρας ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών.

Αλκοόλ: Βασικά Στοιχεία
1.Το αλκοόλ παρασκευάζεται από τη ζύμωση των φρούτων και των δημητριακών και μας προσδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο.Κάποια αλκοολούχα ποτά μας παρέχουν ίχνη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, αλλά όχι σε σημαντικές ποσότητες.
2.Η πρόσληψη αλκοόλ υπολογίζεται με τα ισοδύναμα του: 1 ισοδύναμο μας παρέχει 8-10 γραμμάρια αλκοόλ (σύμφωνα με τα βρετανικά δεδομένα)
1 ισοδύναμο αλκοόλ= 1 μεζούρα οινοπνευματώδους ποτού: ουίσκι, βότκα, τζιν, μπακάρντι, ρούμι, σαμπούκα κτλ. (25 ml )
1 μικρό ποτήρι κρασί λευκό ή κόκκινο (125 ml )
1 μικρό ποτήρι γλυκό κρασί πόρτο ή επιδορπίου (50ml )
1 μικρό ποτήρι μπύρα (250 ml )
3. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συμβουλεύει να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 ισοδύναμα για τις γυναίκες και 3-4 ισοδύναμα για τους άνδρες καθημερινά, για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων  (καρδιαγγειακά νοσημάτα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση) και καρκίνου.

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε αλκοόλ στο σώμα μας;
Μετά την κατάποση του οινοπνευματώδους ποτού, ένα ποσοστό του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι και μεταφέρεται σε όλο το σώμα μας μέσω του αίματος. Εάν το αλκοόλ καταναλωθεί μαζί με το φαγητό, η απορρόφηση του από το σώμα μας γίνεται με ποιο αργό ρυθμό. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μας, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχουμε να προβούμε σε κατάσταση μέθης όπου υπάρχει απώλεια συντονισμού και λειτουργίας των αισθήσεων μας και της κρίσης μας.
Αφού έχει απορροφηθεί, το αλκοόλ μεταβολίζεται, δηλαδή χρησιμοποιείται, από το συκώτι για να παράγει ενέργεια.

Ο βαθμός που μεταβολίζουμε το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το γένος, το σωματικό βάρος και το μέγεθος του ήπατος. Σε γενικές γραμμές 1 ισοδύναμο αλκοόλ μεταβολίζεται κάθε 1 ώρα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μια ελληνική μεζούρα αλκοόλ, η οποία ενδεχομένως θα είναι λίγο παραπάνω από 25 ml μεταβολίζεται από το σώμα μας κάθε 2 ώρες!
Τα συμπτώματα τοξικότητας από το αλκοόλ εμφανίζονται όταν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μας ξεπεράσουν 100 ml ανά 100 ml αίματος ( δηλαδή περίπου στα 6 ισοδύναμα αλκοόλ )

Ποιες είναι οι ομάδες ατόμων ειδικότερα να προσέξουν την κατανάλωση αλκοόλ στη διατροφή τους;

1. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ / ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Η κατάχρηση οινοπνεύματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σχετίζεται με την παρουσίαση εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου το οποίο περιλαμβάνει: προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου, μικροκεφαλία, διανοητική καθυστέρηση,ανωμαλίες συμπεριφοράς, όπως και αποβολή του εμβρύου.Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μερικών από των παραπάνω αποτελεσμάτων και για αυτό για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα είναι ωφέλιμο να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ να μην υπερβαίνουν το 1 ποτό την εβδομάδα.
Όσον αφορά τον θηλασμό, οι θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ πριν θηλάσουν ή ιδανικά να το αποκλείσουν καθ΄ολη τη διάρκεια του θηλασμού.
2. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ασθένειας. Ειδικότερα κρίνεται απαραίτητο να μην καταναλώνεται αλκοόλ με άδειο στομάχι καθότι ενδέχεται να παρουσιαστεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο ( χαμηλό σάκχαρο ) σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.