Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 06:18
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Διαβήτης-παχυσαρκία: Η «δίδυμη» επιδημία
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Real.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/04/2011 ώρα: 09:14
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Έντονο προβληματισμό προκαλεί τα τελευταία χρόνια η συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη, την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως δίδυμη επιδημία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι o διαβήτης τύπου 2, δεν αφορά πια μόνον τους ενήλικες, καθότι συσχετίζεται στενά με την παχυσαρκία, αλλά εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις νεαρότερες ηλικίες ακόμα και στην παιδική.

«Το παιδί, που θα εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 είναι κατά κανόνα παχύσαρκο σε αντίθεση με το παιδί με διαβήτη τύπου 1 που χάνει βάρος, έχει έντονη καταβολή, πολυδιψία, πολυουρία τα κλασσικά δηλαδή συμπτώματα» επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η ενδοκρινολόγος Μαρία Σώμαλη.

Οι Έλληνες «πρωταθλητές» στη παχυσαρκία
Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας στη Ευρώπη σε ενήλικες και παιδιά καθώς το ποσοστό των παχύσαρκων φτάνει στο 30% ενώ εάν σε αυτούς προστεθούν και οι υπέρβαροι το ποσοστό των ατόμων που έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού φτάνει στο 60%.

Στη χώρα μας ,όπως ανέφερε η κ Σώμαλη, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα πάσχουν από διαβήτη εκ των οποίων οι 900.000 έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι υπόλοιποι διαβήτη τύπου 1. Η πρόληψη κρίνεται παραπάνω από αναγκαία και ξεκινάει από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν ένα παιδί γεννηθεί υπέρβαρο ή λιποβαρές έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη στην ενήλικο ζωή. Ειδικά τα υπέρβαρα παιδιά, που γεννιούνται από μητέρες, που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης και δεν αντιμετωπίστηκε, ο κίνδυνος να εμφανίσουν διαβήτη είναι αυξημένος. Όμως και η μητέρα μπορεί να συνεχίσει να έχει διαβήτη και μετά τον τοκετό ή να εμφανίσει αργότερα σε κάποια στιγμή της ζωής της, εάν δεν χάσει βάρος και δεν προσέχει τη διατροφή της.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα έμβρυα, που μεγαλώνουν σε ενδομήτριο περιβάλλον με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης γεννιούνται υπέρβαρα και αναπτύσσουν διαβήτη στην παιδική ή στην ενήλικη ζωή. Και ενώ μέχρι πρόσφατα ο προληπτικός έλεγχος στις εγκύους για διαβήτη γινόταν την 24η βδομάδα της κύησης, τώρα συστήνεται σε παχύσαρκες γυναίκες ή σε όσες έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη, η καμπύλη γλυκόζης να γίνεται κατά την πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα και να παραπέμπεται στον ενδοκρινολόγο εφόσον είναι παθολογική, γιατί όσο πιο έγκαιρη είναι η παρέμβαση τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση της εγκυμοσύνης για τη μητέρα και το παιδί.

Στις γυναίκες αυτές συστήνεται άσκηση, διατροφή, απώλεια βάρους και να μην πάρουν περισσότερα από 7 κιλά κατά τη διάρκεια της κύησης. Εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα τότε συστήνεται και ινσουλινοθεραπεία. Για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, που επιθυμούν εγκυμοσύνη πρέπει να την προγραμματίσουν, ώστε 6 μήνες πριν από τη σύλληψη να έχουν άριστο γλυκαιμικό έλεγχο.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει από τους επιστήμονες για τις περιπτώσεις, που ένα άτομο εμφανίζει προ-διαβήτη, που είναι η διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης στο όριο μεταξύ ανώτερου φυσιολογικού και παθολογικού, μεταξύ δηλαδή 110 και 126 mg%.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.