Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 12:51
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Προσδιορίστηκαν τα γονίδια για τον διαβήτη τύπου 2.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 28/01/2008 ώρα: 21:33
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι ερευνητές του McGill University Health Centre προσδιόρισαν 4 γονίδια, τα οποία αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης στους ανθρώπους του διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και επικεφαλής αυτής ήταν ο Dr Rob Sladek, ενδοκρινολόγος και οι γιατροί Dr Constantin Polychronakos και Dr Philippe Froguel. Ο Sladek και οι συνάδελφοί του μελέτησαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τα γονίδια εκείνα τα οποία προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαβήτη στους ανθρώπους.

Μετά από σύγκριση εκατοντάδων χιλιάδων τμημάτων DNA ατόμων με διαβήτη και ατόμων χωρίς διαβήτη, η ομάδα ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν διαβήτη μοιράζονταν κοινές παραλλαγές των χρωμοσωμάτων 8, 10 και 11.

Από τα 4 γονίδια που προσδιορίστηκαν, τα δύο είχαν να κάνουν με τα κύτταρα έκκρισης  ινσουλίνης και το ένα έχει να κάνει με την μεταφορά ψευδαργύρου, ενός σημαντικού μεταλλικού στοιχείου που απαιτείται για την παραγωγή ινσουλίνης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την παρατήρηση των γονιδίων ήταν πολύ επιτυχημένη και τα ευρήματα των παρατηρήσεων αποτελούν απόδειξη ότι μπορεί να αποκαλυφθεί ο γενετικός συσχετισμός που υπάρχει και σε άλλες παθήσεις, αλλά και ότι μπορεί να κατανοηθεί το πολύπλοκο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη που εμφανίζεται στους ανθρώπους και οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή στην κακή δράση της ινσουλίνης που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο να προσδιοριστεί ο πληθυσμός των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 170 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ αυτό το νούμερο συνεχώς αυξάνεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκτιμά ότι περίπου 300 εκατομμύρια διαβητικοί θα υπάρχουν έως το 2025. Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τον διαβήτη ανήλθε στα $15 δις το 2005. Τα φάρμακα για τον διαβήτη που λαμβάνονται από το στόμα αποτέλεσαν την σημαντικότερη κατηγορία αντι-διαβητικών φαρμάκων με πωλήσεις $8.2 δις.

Οι συνολικές πωλήσεις των «ινσουλινούχων» προϊόντων αυξήθηκαν κατά 16.5% και οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις ανήλθαν στα $6.8 δις το 2004.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.