Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 05:10
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Το διαβητικό πόδι
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Scientific American   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/02/2008 ώρα: 12:14
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Από τα 20 εκατομμύρια αμερικάνους, μας ενημερώνει το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, που πάσχουν από διαβήτη, ένα εκατομμύριο θα πεθάνει πιθανά από τα... πόδια του.
Το έλκος του ποδιού στους διαβητικούς, το ονομαζόμενο και «διαβητικό πόδι» και οι επιπλοκές που το συνοδεύουν αποτελούν μια αναμενόμενη αιτία θανάτου που συγκρίνεται με εκείνη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Περίπου το μισό όλων των διαγνωσμένων θα επιζήσουν για 5 χρόνια.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι γιατροί ίσως γνωρίζουν μια ασφαλή ιατρική διαδικασία για να προλαμβάνουν αυτά τα έλκη. Αλλά το FDA των ΗΠΑ πρέπει ακόμη να εγκρίνει αυτή την θεραπεία. Ο Διαβήτης προκαλεί αυτά τα έλκη στα πόδια διότι προκαλείται βλάβη στα νεύρα. Η βλάβη των κινητικών νεύρων παραμορφώνει το πόδι, δημιουργώντας σημεία πίεσης που είναι ευάλωτα στο να υποστούν βλάβη κατά το βάδισμα και στην συνέχεια η ζημιά στα αισθητικά νεύρα δεν επιτρέπει να αισθάνονται τίποτα οι πάσχοντες. «Αυτοί έχουν απολέσει το δώρο του πόνου» εξηγεί ο David Armstrong, χειρούργος και ειδικός ποδίατρος  στο πανεπιστήμιο Rosalind Franklin του Σικάγου, μας ενημερώνει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι ασθενείς να συνεχίζουν να περπατούν και στο τέλος το δέρμα «διαβρώνεται» και δημιουργείται η πληγή, το έλκος. Το έλκος το οποίο δεν θα αντιμετωπιστεί θεραπευτικά κινδυνεύει να δημιουργήσει γάγγραινα και να οδηγήσει τελικά σε ακρωτηριασμό.

Οι γιατροί συστήνουν συνήθως ειδικά παπούτσια ή προσθήκες παπουτσιών, αλλά οι ασθενείς πολλές φορές τα αγνοούν ακριβώς γιατί αυτοί δεν αισθάνονται ότι ενοχλούνται.

Έτσι Sol Balkin, ένας ειδικός ποδίατρος, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ενέσιμη σιλικόνη. Την ιδέα την πήρε, όπως μας ενημερώνει το περιοδικό, από μια διάλεξη που είχε παρακολουθήσει για την χρήση της σιλικόνης στην προσπάθεια αύξησης του μεγέθους του στήθους. Τι θα συνέβαινε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μικρή ποσότητα σιλικόνης στο σημείο του ποδιού που έπασχε, έτσι ώστε να αντικαταστήσει το λίπος του πέλματος και να κατορθώσει, με τον τρόπο αυτό, να αναδιανείμει την πίεση, δημιουργώντας ένας είδος υποκατάστατου του μαλακού ιστού; Ο Balkin δοκίμασε την ιδέα του σε μερικούς πρόθυμους ασθενείς και διαπίστωσε ότι λειτουργούσε αποτελεσματικά.

Φαίνεται όμως ότι ή έγκριση ενός προϊόντος σιλικόνης που θα μπορούσε να βγει στην αγορά, προσέκρουσε και προσκρούει, σε οικονομικές, αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες περί εγκρίσεως φαρμάκων, στο FDA. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και ο Balkin, που είναι σήμερα 82 ετών, λεει ότι έχει ένα ευχάριστο προαίσθημα ότι τόσο τα νομικά (έγκρισης), όσο και τα οικονομικά εμπόδια θα ξεπεραστούν και ένα προϊόν που θα μπορεί να αντιμετωπίσει το «διαβητικό πόδι» αποτελεσματικά θα έλθει στην αγορά σύντομα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.