Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 06:40
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Εξελίξεις στην θεραπεία του Διαβήτη
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Scientific American   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/03/2008 ώρα: 10:03
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι διαβητικοί ονειρεύονται εδώ και χρόνια μια θεραπεία ελεύθερη από την διαδικασία των ενέσεων και για δεκαετίες η μεταμόσχευση αποτελούσε την ελπίδα αυτής της κατηγορίας των ασθενών.
Από το 1974 μέχρι σήμερα όμως, μόνο 750 ασθενείς, με διαβήτη τύπου Ι, υποβλήθηκαν σε αυτή την θεραπευτική μέθοδο και μόνο μερικοί από αυτούς ανεξαρτητοποιήθηκαν από την ινσουλίνη πέραν των 4 ετών. Η έλλειψη μοσχευμάτων και οι δυσκολίες που προκαλεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν μειώσει τις επιδιώξεις να καταστεί αυτή η θεραπευτική μέθοδος αποτελεσματική, μας ενημερώνει το Scientific American.

Έτσι οι ερευνητές είχαν αρχίσει να «παραμερίζουν» αυτά τα θέματα διαμορφώνοντας τρόπους μεταμόσχευσης με μοσχεύματα που προέρχονται από χοίρους οι οποίοι είναι ικανοί να παράγουν ινσουλίνη όμοια με την ανθρώπινη ινσουλίνη. Για να προφυλάξουν το μόσχευμα από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι επιστήμονες ενθυλάκωσαν το μόσχευμα μέσα σε βιοσυμβατή ημιδιαπερατή μεμβράνη ή οποία προστάτευε το μόσχευμα από το ανοσοποιητικό, αλλά ταυτόχρονα δεν επέτρεπε στα θρεπτικά συστατικά του αίματος να φθάσουν και να θρέψουν το μόσχευμα.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθούν τα β-κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, μπορεί να είναι αυτός της χρησιμοποίησης των βλαστοκυττάρων, που προέρχονται από ενήλικα ή έμβρυο. Αν μάλιστα αυτά προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή τότε δεν θα υπάρχει κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για απόρριψη του μοσχεύματος. Αυτό όμως δεν αντισταθμίζει τα προβλήματα που μπορούν να προσφέρουν τα βλαστοκύτταρα τα οποία αποτρέπουν την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενός μηχανισμού μέσω του οποίου το σώμα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη.

Έτσι θεραπεία για τον διαβήτη φαίνεται ακόμη μακρινή, Νέες διαδικασίες, όπως αυτή που «ενθαρρύνει» τα κύτταρα της σπλήνας να μετασχηματίζονται σε β-κύτταρα είναι ελπιδοφόρες. Επίσης οι συνεχείς πρόοδοι στον τομέα των βλαστοκυττάρων, όπως αυτή που αφορά ττην μετατροπή των κυττάρων του δέματος του ενήλικα σε βλαστοκύτταρα, όπως αναφέρθηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature,  είναι επίσης σημαντική και ελπιδοφόρα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.