Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 05:41
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Διαβήτης
Η διαχείριση του Διαβήτη τύπου ΙΙ
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Economist   
Δημοσιεύθηκε: Στις 31/03/2008 ώρα: 10:06
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο Διαβήτης, όπως είναι σε όλους πλέον γνωστό, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου μας και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες «ανικανότητας».
Από την εποχή του Elliot Joslin, ενός πρωτοπόρου ερευνητή από τις ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τον θάνατο του, το 1962, ισχυρίζονταν ότι ο έλεγχος των επιπέδων του ζάχαρου στο αίμα αποτελούσε το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, μέχρι και σήμερα γίνονται συνεχείς επιστημονικές προσπάθειες προκειμένου να γίνει αποτελεσματική διαχείριση του Διαβήτη τύπου ΙΙ και να αποφευχθούν οι επιπλοκές που η νόσος προκαλεί.

Η θεραπευτική προσέγγιση που είχε εφαρμόσει ο πρωτοπόρος ερευνητής, η οποία συνίστατο στην χορήγηση ινσουλίνης, άσκησης και δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, είχε δείξει σημαντικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Στους ασθενείς που αυτός κουράριζε στην κλινική της Βοστόνης, όπως μας ενημερώνει το περιοδικό Economist (Φεβρουάριος 16-22, 2008).
Οι μελέτες που ακολούθησαν δικαίωσαν, όπως είναι γνωστό, τις απόψεις του Elliot Joslin και προχώρησαν ακόμα παραπέρα.
Για παράδειγμα αποκαλύφτηκε ότι τα επίπεδα μίας γλυκοσιομένης αιμοσφαιρίνης, της A1C συνδέονται στενά με τον Διαβήτη ΙΙ. Στους υγιείς άνθρωπος τα επίπεδα αυτής της αιμοσφαιρίνης είναι της τάξης του 4-6%. Επίπεδα πάνω από το 9,5% θεωρούνται άκρως επικίνδυνα. Οι έρευνες επίσης έδειξαν ότι οι ασθενείς που μετά από θεραπεία μείωναν τα επίπεδα της  A1C στο 7% παρουσίαζαν λιγότερα καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά σε σύγκριση με εκείνους που τα επίπεδά τους ήταν στο 8% περίπου.

Όπως μας ενημερώνει το περιοδικό Economist (Φεβρουάριος 16-22, 2008), το Εθνικό Ινστιτούτο για την καρδιά, τον πνεύμονα και το αίμα των ΗΠΑ (National heart, Lung and Blood Institute – NHLBI) οργάνωσε μια μελέτη με την ονομασία ACCORD. Σύμφωνα με αυτή την μελέτη 10.000 διαβητικοί, που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα ασθενών παρεκολουθήτο για το πως ανταποκρίνονταν ο διαβήτης σε ένα θεραπευτικό μίγμα από φάρμακα, άσκηση και δίαιτα, που είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελέγχονται αντίστοιχα η χοληστερόλη, η πίεση του αίματος και το γλουκόσιο. Η τρίτη ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες. Σε μια από αυτές τις ομάδες ο στόχος ήταν να μειώσουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1C στο 7%. Η 2η ομάδα είχε όμως ένα πιο φιλόδοξο στόχο και αυτός ήταν να μειωθούν τα επίπεδα της συγκεκριμένης αιμοσφαιρίνης στο 6%.

Τα παράδοξα αυτής της μελέτης ήταν ότι ενώ η ομάδα του 6% ανταποκρίθηκε καλλίτερα σε ότι αφορά τους καρδιακούς κινδύνους σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολούθησαν θεραπεία μείωσης της A1C , αυτοί όμως παρουσίασαν περισσότερα θανάσιμα καρδιακά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν επίπεδα της εν λόγω αιμοσφαιρίνης 7%. Το παράδοξο αυτό δεν έχει ακόμη βρει την εξηγήσει του, αλλά το NHLBI θα μελετήσει και διερευνήσει όλες τις πιθανές εκδοχές που βασίζονται στην αλληλεξάρτηση των διαφορετικών παραμέτρων που έχουν επίδραση στην πορεία της νόσου.

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα αυτού του γεγονότος είναι ότι, αφ’ ενός στην ιατρική έρευνα δεν μπορούν να εξάγονται εύκολα «ευθύγραμμα» συμπεράσματα και αφ’ ετέρου ότι η επιμονή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο Διαβήτης τύπου ΙΙ να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες που ευθύνονται για την νόσο.

Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης είναι μια ασθένεια του Δυτικού κόσμου, του κόσμου της ευμάρειας και της διαιτητικής καταναλωτικής συμπεριφοράς που παρατηρείται στα «αναπτυγμένα» κράτη. Να θυμηθούμε  το πρόβλημα της Μεγάλης Βρετανίας με την παιδική παχυσαρκία και τον διαβήτη που ανάγκασε την χώρα αυτή να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαιτητικής συμπεριφοράς των παιδιών (είχαμε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο).

Η Anna Di Renzo και οι συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Σικάγο μελέτησαν 82 γονίδια που συνδέονται με τον ενεργειακό μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού σε 52 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο, μας ενημερώνει το περιοδικό Economist (Φεβρουάριος 16-22, 2008).

Αυτοί, όπως μας ενημερώνει το έγκυρο περιοδικό, βρήκαν ευρύτατα διαδεδομένες σχέσεις μεταξύ ορισμένων παραλλαγών αυτών των γονιδίων και του κρύου κλίματος. Για λόγους που δεν ακόμη καθαροί, μερικές από αυτές τις «γενετικές ποικιλίες» μειώνουν τους κινδύνους για μεταβολικές παθήσεις, ενώ κάποιες άλλες αυξάνουν αυτούς τους κινδύνους. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο να εξηγηθεί γιατί ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Φαίνεται ότι ο δρόμος για την πλήρη διαλεύκανση των μυστικών που κρύβει αυτή η νόσος είναι ακόμα μακρύς. Μέχρι τότε είναι καλό να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη (σωστή διατροφή, άσκηση, μάχη ενάντια στην παχυσαρκία).
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.