Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 13:48
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Ισορροπημένη Διατροφή
Η 'μέση-δακτυλίδι' βοηθά στη μακροζωία
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 14/11/2008 ώρα: 09:45
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Διεθνής έρευνα συνδέει το πάχος στη μέση με κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αν το παντελόνι δεν χωράει πια καλά και σας στενεύει στη μέση, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά όχι να πάτε στο ράφτη σας, αλλά να κάνετε δίαιτα, γιατί μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα διαπίστωσε ότι οι διαστάσεις της μέσης συνδέονται με προβλήματα υγείας και τον κίνδυνο πιο γρήγορου θανάτου, ακόμα κι αν ένα άτομο δεν ζυγίζει συνολικά τόσο, που να θεωρείται υπέρβαρο.

Η έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο που έγινε ποτέ, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του βρετανικού Imperial College του Λονδίνου και του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής και παρακολούθησε την υγεία περίπου 360.000 ατόμων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με μέση ηλικία 51 ετών.

Είχαν προηγηθεί μελέτες σε ζώα που συσχέτιζαν το πάχος στην περιοχή της κοιλιάς με περισσότερες αρνητικές συνέπειες για την υγεία σε σχέση με το πάχος σε άλλες περιοχές. Όσον αφορά τους ανθρώπους, παρά τις προϋπάρχουσες μελέτες, ήταν μέχρι τώρα αμφίβολο σε ποιο βαθμό το πάχος στην κοιλιά αποτελούσε παράγοντα κινδύνου ανεξάρτητο από το συνολικό βάρος του ατόμου.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε οριστικά και αδιαμφισβήτητα ότι όχι μόνο το συνολικό πάχος, αλλά και η κατανομή του στο σώμα και ιδίως στην κοιλιά παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία. Λεπτοί, κατά τα άλλα, άνθρωποι, με μεγάλο όμως πάχος στην κοιλιά, κινδυνεύουν όσο και οι υπέρβαροι.

Διαπιστώθηκε ότι σε άνδρες που η μέση τους έχει περιφέρεια πάνω από 120 εκατοστά και στις γυναίκες που έχει πάνω από 100 εκατοστά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι διπλάσιος σε σχέση με τους άνδρες που έχουν μέση κάτω από 80 εκατοστά και τις γυναίκες με μέση κάτω από 65 εκατοστά. Μια αύξηση κατά 5 εκατοστά της περιφέρειας της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναίκες.

 "Δεν υπάρχουν πολλοί ατομικοί παράγοντες που να μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου σε αυτό το βαθμό, πέρα από το κάπνισμα και το αλκοόλ", δήλωσε ο ερευνητής Έλιο Ρίμπολι του Imperial College London.

 Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι και η αναλογία μέσης-γοφών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν αναλογία διαστάσεων μέσης-γοφών της τάξης του 0,78 - 1,10 και κάθε αύξησή της κατά 0,1 αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά 34%. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν, αντίστοιχα, αναλογία μέσης-γοφών από 0,66 - 0,98 και κάθε αύξηση κατά 0,1 αυξάνει τον κίνδυνο κατά 24%.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist, εκτιμά ότι οι εναποθέσεις λίπους γύρω από τη μέση οδηγούν σε έκκριση αυξημένων επιπέδων ορμονών και άλλων πρωτεϊνών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να καθιερωθεί πλέον στην κοινή ιατρική πρακτική η μέτρηση των διαστάσεων της κοιλιάς και της αναλογίας μέσης-γοφών.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.