Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 03:19
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Ορισμένοι καρκίνοι του στήθους μπορούν να υποχωρήσουν ή και να εξαφανισθούν μόνοι τους
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 27/11/2008 ώρα: 09:34
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Αναταραχή στον ιατρικό κόσμο δημιούργησε μια νέα νορβηγική έρευνα, η οποία αναφέρει ότι ορισμένοι όγκοι που εντοπίζονται στις μαστογραφίες, μπορεί να είχαν μόνοι τους εξαφανιστεί και να μην είχαν ποτέ γίνει αντιληπτοί αν δεν είχε μεσολαβήσει η εξέταση.

Όμως κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα του καρκίνου εξέφρασαν αμφιβολίες για τα ευρήματα και συνέστησαν στις γυναίκες να μην εγκαταλείψουν τους τακτικούς ελέγχους του στήθους τους με μαστογραφία, επειδή είναι μια τεχνική που σώζει ζωές, καθώς ανιχνεύει έγκαιρα τους όγκους.

Η έρευνα, υπό τον δρα Περ-Χένρικ Τσαλ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Όσλο, κάλυψε ένα δείγμα 120.000 γυναικών, ηλικίας 50 - 64 ετών, που έκαναν μαστογραφία ανά διετία επί έξι χρόνια, και το σύγκρινε με ένα άλλο δείγμα 110.000 γυναικών ίδιας ηλικίας, που έκαναν μόνο μια μαστογραφία στο τέλος της εξαετούς περιόδου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν περίμεναν να ανακαλύψουν διαφορές στα ποσοστά καρκίνου του στήθους, αλλά παρόλα αυτά βρήκαν 22% περισσότερους και πιο επιθετικούς όγκους στην πρώτη ομάδα με τις τακτικές μαστογραφίες.

Σύμφωνα με τους νορβηγούς ερευνητές, αυτό το εύρημα εγείρει την πιθανότητα ότι ορισμένοι καρκίνοι κάπως εξαφανίζονται μόνοι τους, με φυσικό τρόπο, αν και δεν υπάρχει βιολογικός λόγος που να εξηγεί κάτι τέτοιο, όπως παραδέχτηκε ο Τσαλ, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Archives of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. "Είμαστε οι πρώτοι που δημοσιοποιούμε μια τέτοια θεωρία", είπε ο Τσαλ. "Αυτό που λέμε, είναι ότι πολλοί καρκίνοι αυθόρμητα εξαφανίζονται ή υποχωρούν, επειδή δεν μπορούμε να τους βρούμε σε κατοπινούς ελέγχους. Δεν έχω βιολογική εξήγηση γι' αυτό".

Ο καρκίνος του στήθους είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο. Περίπου 465.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή την αιτία και 1,3 εκατ. νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται ετησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου. Οι μαστογραφίες, καθώς και η ψηλάφηση του στήθους, θεωρούνται καθιερωμένες μέθοδοι για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανού όγκου.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, στη Βρετανία κάθε τρία, ενώ στις ΗΠΑ η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου συνιστά οι γυναίκες να κάνουν κάθε χρόνο την εξέταση, μετά τα 40 τους χρόνια.

"Η ιδέα ότι κάπως ορισμένοι καρκίνοι φεύγουν από μόνοι τους εντελώς, είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να την υποστηρίξουμε", δήλωσε ο Έρικ Βίνερ, διευθυντής του Κέντρου Ογκολογίας Στήθους στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ντάνα-Φάρμπερ της Βοστώνης, μιλώντας εκ μέρους της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας.

Ο Μπομπ Σμιθ, διευθυντής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, δήλωσε ότι η νορβηγική ερευνητική ομάδα παρερμήνευσε τα στοιχεία και είπε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον ένας σημαντικός αριθμός καρκίνων αυτοθεραπεύεται. "Φαντάζομαι πως μερικοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί. Δεν είναι ασυνήθιστο, συμβαίνει κάθε μέρα μια έρευνα που δημοσιεύεται, να είναι λανθασμένη".

Από την πλευρά τους, ο νορβηγοί ερευνητές αναγνώρισαν ότι πολλοί άλλοι γιατροί θα δείξουν σκεπτικισμό για τη θεωρία τους, όμως ανέφεραν ότι υπάρχουν ήδη 32 δημοσιευμένες περιπτώσεις καρκίνου του στήθους που υποχώρησε μόνος του, αν και ο αριθμός αυτός παραδέχτηκαν ότι είναι μικρός για μια τόσο συνηθισμένη ασθένεια.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.