Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 20:25
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Ο καρκίνος Νο 1 αιτία θανάτου στον κόσμο μέχρι το 2010.
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/12/2008 ώρα: 09:32
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Παρά την αφθονία επιστημονικών ερευνών και νέων φαρμάκων, το πρόβλημα του καρκίνου επιδεινώνεται παγκοσμίως, εν μέρει επειδή στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί το κάπνισμα και στις ανεπτυγμένες έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας.

Έτσι, ο καρκίνος μέχρι το 2010 θα έχει πάρει τη θέση που έχουν σήμερα οι καρδιοπάθειες ως η Νο 1 αιτία θανάτων διεθνώς, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Το 2008 οι διαγνώσεις νέων περιστατικών καρκίνου, όλων των μορφών, αναμένεται να φθάσουν τα 12,4 εκατ., ενώ οι θάνατοι από καρκίνο τα 7,6 εκατ. Τα περιστατικά διπλασιάσθηκαν κατά την τελευταία 30ετία του 20ού αιώνα και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιασθεί ξανά μεταξύ 2000 και 2020 και θα τριπλασιασθεί σχεδόν μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας.

Το 2030 η εκτίμηση είναι ότι 26,4 εκατ. άτομα θα διαγνωσθούν με καρκίνο και 17 εκατ. άτομα θα πεθάνουν από την ασθένεια. Στο μεταξύ, μέχρι το 2010 ο καρκίνος θα έχει ξεπεράσει τις καρδιοπάθειες ως η κυριότερη θανατηφόρα ασθένεια του πλανήτη. Περίπου ένας στους οκτώ θανάτους σήμερα οφείλεται στον καρκίνο. Οι θάνατοι από καρκίνο διεθνώς ξεπερνούν τους συνολικούς θανάτους από AIDS, ελονοσία και φυματίωση.

Στους άνδρες, η συχνότερη μορφή καρκίνου (τόσο σε νέα διαγνωσθέντα περιστατικά όσο και σε θανάτους) είναι ο καρκίνος του πνεύμονος, ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες ο καρκίνος του στήθους. Μεταξύ των δύο φύλων, περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο και πεθαίνουν από αυτόν.

 Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ο καρκίνος θεωρείτο κυρίως πρόβλημα των δυτικών βιομηχανοποιημένων χωρών, αλλά πλέον το πρόβλημα πλήττει ανεξαιρέτως φτωχά και μέσου εισοδήματος κράτη. Από την άλλη, έχει αναφερθεί πρόοδος κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εν μέρει λόγω περιορισμού του καπνίσματος.
 
Έτσι, οι Αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν, τον περασμένο μήνα, ότι οι διαγνώσεις νέων καρκίνων μειώθηκαν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και ότι οι προηγούμενες μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο επιταχύνονται. Η ελπιδοφόρα αυτή τάση αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: τακτικοί έλεγχοι για μαστογραφία, μείωση καπνίσματος, καλύτερα θεραπευτικά σχήματα κ.α.

Πέρα από το κόψιμο του τσιγάρου, άλλοι παράγοντες που εξαρτώνται από τη θέληση του καθενός και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, περιλαμβάνουν την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την μικρότερη έκθεση στον ήλιο, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τη μείωση της παχυσαρκίας κ.α.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.