Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 22:18
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Καρκίνο του Μαστού;
Επιμέλεια: Δρ. Κοτσιφόπουλος Νικόλαος - Γεν. Χειρούργος / Μαστολόγος 
Πηγή: Διεθνής Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/11/2007 ώρα: 14:03
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο καρκίνος του μαστού κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των καρκίνων στην γυναίκα. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα στις οκτώ (12%) θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της.

Η συχνότητα του αυξάνει κάθε χρόνο καθιστώντας τον ένα πραγματικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας.
Στην Ελλάδα έχουμε 4.000-5.000 νέα κρούσματα ετησίως.

Ποιοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Απόλυτοι Παράγοντες
• Κληρονομικό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών στην οικογένεια (μητέρα – αδελφή – γιαγιά).
• Ιστορικό εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ενδομητρίου και μαστού στην ίδια γυναίκα.
Σχετικοί Παράγοντες
• Η εμφάνιση εμμήνου ρήσεως πριν την ηλικία των 12 ετών.
• Η εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 50 ετών.
• Aτυπη επιθηλιακή υπερπλασία.
• Η υπερβολική κατανάλωση  λιπών και αλκοόλ.
• Η παχυσαρκία.
• Πρώτος τοκετός μετά την ηλικία των 30 ετών

Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του Μαστού;aby
1) Αυτοξέταση μιά φορά τον μήνα.
2) Πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών (αναφοράς) και η δεύτερη στα 40 χρόνια. Από τα 40 έως τα 50 θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε ένα με ενάμιση χρόνο και μετά τα 50 κάθε χρόνο.
3) Γυναίκες που έχουν επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό, πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο στα 30 και εν συνεχεία να εξετάζονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος Ιατρού.
4) Σημαντική εξέταση είναι το υπερηχογράφημα, που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, όσες φορές θέλουμε (δεν έχει ακτινοβολία). Με την εξέταση αυτή μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό περίπου 80% (10-15% των καρκίνων δεν ανιχνεύεται στην μαστογραφία), να διαπιστώσουμε εάν ένα ογκίδιο είναι συμπαγές ή κυστικό, εάν υπάρχει διάταση των πόρων, εάν υπάρχει απόστημα και την ύπαρξη ινοκυστικής μαστοπάθειας. Σε καμμία περίπτωση η μία εξέταση δεν αντικαθιστά την άλλη, αλλά την συμπληρώνει σε συνδυασμό με την ψηλάφηση.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

    
Εικ.1                                                                                                          Εικ.2

Η αυτοεξέταση των μαστών είναι καλύτερα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να γίνεται κάθε μήνα από την 7η έως την 10η ημέρα από την έναρξη της περιόδου, και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μια σταθερή ημερομηνία πχ. κάθε 10 του μηνός,

Η εξέταση πρέπει να γίνεται με την γυναίκα ξαπλωμένη (εικ.1) ή καλύτερα μπροστά από τον καθρέφτη (εικ.2). Εάν θέλουμε να εξετάσουμε τον αριστερό μαστό, σηκώνουμε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι μας και με το δεξί χέρι (τρία μεσαία δάκτυλα) ψηλαφούμε τον μαστό από το κέντρο προς την περιφέρεια, κατά την φορά του ρολογιού (εικ.2). Το αντίθετο γίνεται για τον δεξιό μαστό.

Σημασία έχει να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη φορά και ειδικά εάν υπάρχει κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο, εκροή αιματηρού εκκρίμματος, εισολκή της θηλής, ασυμμετρία των δύο μαστών ή μεταβολή στην υφή του δέρματος

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;
Η διάγνωση επιτυγχάνεται με:
• Κλινική εξέταση (ψηλάφηση των μαστών και των μασχαλιαίων κοιλοτήτων).
• Μαστογραφία.
• Υπερηχογράφημα μαστού.
• Βιοψία με λεπτή βελόνα για κυτταρολογική εξέταση (FNA)
• Βιοψία για ιστολογική εξέταση (ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ή ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΜΜΟΤΟΜΟ)

Ολες οι παραπάνω εξετάσεις δίνουν απαντήσεις το αργότερο σε 48 ώρες, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον ειδικό Ιατρό να ενημερώσει την ασθενή του και να συζητήσουν μαζί την πρέπουσα θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ποιά η σημασία των μικροασβεστώσεων στην ανακάλυψη του καρκίνου του μαστού;
Οι μικροασβεστώσεις (μικροαποτιτανώσεις) είναι εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου, διαμέτρου <1mm, στον μαστό που ανακαλύπτονται στην μαστογραφία και οφείλουν την εμφάνιση τους σε πληθώρα καταστάσεων όπως στην μαστίτιδα, στην ινοκυστική μαστοπάθεια, στα ιναδενώματα, στις κύστεις κλπ.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να εμφανιστεί με την μορφή μικροασβεστώσεων, γιαυτό είναι πολύ σημαντικό ο Ιατρός να αναγνωρίζει ποιές από αυτές στην μαστογραφία είναι ύποπτες (ειδικά εάν δεν υπήρχαν σε προηγούμενη εξέταση) και να προχωρά άμεσα σε βιοψία.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η αρχική και βασική θεραπεία στον καρκίνο του μαστού είναι η χειρουργική. Επιτυγχάνεται ο τοπικός έλεγχος της νόσου. Με την επέμβαση αφαιρείται ο όγκος (με ογκεκτομή ή με μαστεκτομή) ο οποίος στέλνεται για ιστολογική εξέταση από τα αποτελέσματα της οποίας  παίρνουμε πληροφορίες για την πρόγνωση της ασθενούς και για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

Πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν μαστεκτομή;
Σήμερα γενικά αποφεύγονται οι μαστεκτομές και κερδίζουν έδαφος οι συντηρητικές επεμβάσεις.
Μαστεκτομές γενικά γίνονται:
- Σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλο όγκο σε μικρό στήθος, όταν είναι πολύ κοντά στην θηλή (απόσταση μικρότερη από 2 εκατοστά) ή όταν ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 4 εκατοστά.
- Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις γίνονται ευρειές ή περιορισμένες ογκεκτομές (τεταρτεκτομές)  με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης.

Ποιές είναι οι συμπληρωματικές θεραπειές;
Οι συμπληρωματικές θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και ο ορμονικός χειρισμός. Με αυτές επιτυγχάνεται ο συστηματικός έλεγχος της νόσου για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης τοπικών υποτροπών και μεταστάσεων στο μέλλον.
Ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο, την διαφοροποίηση του όγκου, την ύπαρξη ή όχι διηθημένων λεμφαδένων την ηλικία της ασθενούς και διαφόρων άλλων παραμέτρων θα αποφασισθεί  ποια μορφή θεραπείας θα ακολουθήσει η ασθενής.

Πότε πρέπει να γίνεται πλαστική αποκατάσταση;
Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που πρέπει να αντιμετωπίζεται από ομάδα ιατρών σημαντική θέση στην οποία έχει ο πλαστικός χειιρουργός. Η απόκτηση ενός καινούριου μαστού βελτιώνει την ψυχολογία της γυναίκας και τις σχέσεις της με το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στην θεραπεία της.

Η πλαστική χειρουργική διαθέτει πληθώρα τεχνικών (προθέσεις, δερματομυικά μοσχεύματα, αποκατάσταση θηλής κλπ.) που σκοπό έχουν να ξαναδώσουν στις γυναίκες ένα μαστό παραπλήσιο με αυτόν που είχαν.
Οι επεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν περίπου ένα χρόνο μετά το πέρας των θεραπειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτόχρονα με την μαστεκτομή γίνεται και άμεση αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης.

Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ
Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι κάθε γυναίκα πρέπει να αποβάλλει τον φόβο στο άκουσμα της λέξης καρκίνος του μαστού γιατί η έγκαιρη διάγνωση, με την πρόληψη,  οδηγεί σε μακροχρόνιες επιβιώσεις, γιατί όχι και σε ίαση, και από την άλλη η πλαστική χειρουργική βελτιώνει την εμφάνιση της κάνοντας τον καρκίνο μια μακρινή ανάμνηση.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.