Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 20:51
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
H χειρουργική παχυσαρκίας και ο ...καρκίνος
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 25/06/2009 ώρα: 12:32
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για την παχυσαρκία ενδεχομένως μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, αλλά όχι και στους άνδρες. Μελέτη Σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Lancet Oncology, δείχνει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους εγχειρήσεις εμφανίζουν 42% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο.

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσος, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και για το 14% των αντίστοιχων θανάτων στους άνδρες.

Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sahlegrenska στο Γκέτεμποργκ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 4.000 παχύσαρκους ανθρώπους. Από αυτούς, οι 2.010 είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ενώ οι υπόλοιποι 2.037 είτε είχαν λάβει άλλου είδους θεραπεία είτε δεν ακολουθούσαν καμία θεραπεία. Η μελέτη διήρκησε περισσότερο από 10.9 χρόνια.

Οι εθελοντές που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση έχασαν κατά μέσο όρο 19.9kg. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχασαν 1.3kg. Μεταξύ των γυναικών, οι 79 που είχαν κάνει εγχείρηση και οι 130 που δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση εμφάνισαν καρκίνο. Ο αριθμός των ανδρών που εκδήλωσαν τη νόσο δεν φάνηκε να διαφοροποείται μεταξύ των δυο ομάδων (38 περιπτώσεις για την ομάδα που είχε κάνει εγχείρηση και 39 για την ομάδα που δεν είχε υποβληθεί σε χειρουργείο).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ευεργετικές επιδράσεις που φάνηκε να έχουν οι εγχειρήσεις παχυσαρκίας στις γυναίκες σχετίζονται με πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, παραμένει ακόμη μυστήριο το πως αυτές οι επεμβάσεις συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο δρ. Andrew Renehan από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ θεωρεί ως περισσότερη πιθανή εξήγηση το γεγονός ότι οι επεμβάσεις για την παχυσαρκία επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών στις γυναίκες. Είναι γνωστό ότι αρκετές μορφές καρκίνου συνδέονται με τις γυναικείες ορμόνες και ιδιαίτερα με τα οιστρογόνα. Ενδεχομένως να υπάρχουν οφέλη και για τους άνδρες, τα οποία όμως θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να εκδηλωθούν, αναφέρει ο ειδικός.

Με την άποψη του δρ. Renehan συμφωνεί και ο δρ. Ian Campbell από το ίδρυμα Weight Concern. «Στους παχύσαρκους άνδρες, οι πιο κοινές μορφές καρκίνου δεν σχετίζονται με τις ορμόνες και για αυτό τον λόγο η μείωση του βάρους δεν φάνηκε να επηρεάζει άμεσα το ποσοστό κινδύνου. Τα συμπεράσματα της μελέτης, όμως, ενδεχομένως να εξηγούνται από το γεγονός ότι στους άνδρες ο καρκίνος εκδηλώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.