Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 04:16
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Νέα θεραπεία για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/12/2009 ώρα: 15:15
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Στην πλήρη ίαση μιας μορφής καρκίνου του αίματος, της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, στοχεύουν οι επιστήμονες και ελπίζουν ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου. Πριν από 10 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία κατάφεραν να νικήσουν αυτή τη μορφή καρκίνου με το Glivec, το πρώτο στην ιστορία αντικαρκινικό φάρμακο. Τότε όλοι είχαν κάνει λόγο για ίαση του καρκίνου.
Όμως με τα χρόνια φάνηκε ότι ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό ασθενών με αυτή τη μορφή λευχαιμίας δεν ανταποκρίνονταν εξ αρχής ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη θεραπεία. Οι επιστήμονες δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες και σήμερα δηλώνουν ότι το Tasigna, η πιο εξελιγμένη μορφή του Glivec μπορεί να καλύψει τα κενά που άφησε το Glivec και αφορούν στην ίαση της μυελογενούς λευχαιμίας.

Όπως ανακοινώθηκε στο 51ο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής εταιρείας, ερευνητές διαπίστωσαν μετά από μεγάλη κλινική μελέτη φάσης 3 (σε ασθενείς), ότι το νεότερο φάρμακο ξεπέρασε το παλαιότερο σε όλες τις παραμέτρους αποτελεσματικότητας και συνέβαλε σημαντικά ακόμη και στην πρόληψη εξέλιξης της νόσου στον πρώτο χρόνο θεραπείας.
Για να θεραπευθεί ένας ασθενής με χρόνια μυελογενή λευχαιμία, ο οργανισμός του θα πρέπει να σταματήσει να παράγει λευκά καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι επιτυγχάνει το Tasigna. Στην αρχή της θεραπείας, για κάθε 1.000 κύτταρα που μετρήθηκαν (με εξέταση αίματος) σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, παρέμεινε μόλις ένα στην πρωτεΐνη αυτή, μετά από 12 μήνες χορήγησης του φαρμάκου.

Εξαιρετικά χαρακτήρισε τα ποσοστά ανταπόκρισης των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με μυελογενή λευχαιμία στο φάρμακο δεύτερης γενιάς ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορίνο κ. Τ. Σάλιο ο οποίος εκτίμησε ότι το Tasigna έχει θέση και στις περιπτώσεις αυτές όπου το Glivec αποτυγχάνει με τον καιρό.

Από την ίδια μελέτη φάνηκε ότι το νεότερο φάρμακο, που έχει παρασκευασθεί από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία που επινόησε και το Glivec, έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Χορηγείται στους ασθενείς σε μορφή χαπιού δυο φορές την ημέρα με άδειο στομάχι, καθώς η πρόσληψη τροφής ενδέχεται να αυξήσει το επίπεδο του φαρμάκου στο αίμα.

Το νεότερο φάρμακο δεν ήρθε να αντικαταστήσει το Glivec σε ασθενείς που ανταποκρίνονται καλά στην παλαιότερη θεραπεία και δεν εμφανίζουν παρενέργειες τόνισαν οι επιστήμονες, που εξήγησαν ότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νόσος, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να αναχαιτιστεί από το νεότερο Tasigna.

Η πρόοδος που συντελείται σε θεραπευτικό επίπεδο γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου του αίματος δίνει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για τη στοχευμένη θεραπεία που πρέπει να επινοηθεί και για τη ίαση άλλων μορφών καρκίνου τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας κ. Τ. Χιουζ. Το Tasigna δοκιμάζεται ήδη για τη θεραπεία των στρωματικών όγκων που εντοπίζονται κυρίως στο θώρακα και την κοιλιά μετά από μεταστάσεις, χωρίς προς το παρόν να έχουν προκύψει επαρκή δεδομένα για την πιθανή αποτελεσματικότητα του.

Έως σήμερα, χρησιμοποιείται ως δεύτερης γραμμής θεραπεία για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, ενώ η παρασκευάστρια εταιρία θα υποβάλει σύντομα στις αρμόδιες αρχές διεθνώς, αιτήσεις για την έγκριση του, ως φάρμακο πρώτης γραμμής γι αυτή τη μορφή λευχαιμίας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.