Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 22:08
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Το πράσινο τσάι και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 01/02/2010 ώρα: 00:31
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
H άποψη των ειδικών από το πανεπιστήμιο της Taiwan είναι, οτι το πράσινο τσάι μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο των πνευμόνων. Αυτό το στηρίζουν σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι, καπνιστές και μη καπνιστές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστο μια κούπα πράσινο τσάι την ημέρα.
Η προστασία φάνηκε να είναι μεγαλύτερη σε εκείνα τα άτομα που ήταν φορείς συγκεκριμένων γονιδίων. Φυσικά όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτό δεν σημαίνει ότι οι βλαβερές συνέπειες του καπνού ισοσκελίζονται από το πράσινο τσάι.

Όπως είναι γνωστό το πράσινο τσάι καταναλώνεται σε σημαντικές ποσότητες σε ορισμένες χώρες της Ασίας στις οποίες παρατηρούνται πολύ λιγότερα περιστατικά καρκίνου των πνευμόνων. Αυτό το γεγονός έκανε τους ερευνητές να συνδέσουν τις δύο αυτές παραμέτρους. Επίσης οι μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από το πράσινο τσάι περιέχει πολύ-φαινόλες οι οποίες έχουν την ικανότητα να σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τα αποτελέσματα φυσικά των ερευνών σε ανθρώπους, όπως μας ενημερώνει το BBC, είναι μικτά. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει την προστατευτική ικανότητα που έχει το πράσινο τσάι, ενώ υπάρχουν άλλες οι οποίες έχουν αποτύχει να εντοπίσουν κάποια σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καρκίνου των πνευμόνων.

Τον Ιούλιο του 2009 η ερευνητική ομάδα «Cochrane» από την Οξφόρδη δημοσίευσε μια ανασκόπηση από 51 μελέτες για το πράσινο τσάι, στις οποίες συμμετείχαν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι, το πράσινο τσάι είναι ασφαλές ρόφημα, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, αλλά τα συμπεράσματα είναι αντικρουόμενα όσο αφορά την δυνατότητα που το πράσινο τσάι έχει να προλαμβάνει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η δική μας άποψη είναι ότι το μέτρο πρέπει να αποτελεί τον κύριο οδηγό των ενεργειών μας όσο αφορά την κατανάλωση αφεψημάτων γενικότερα. Είναι γνωστό ότι πολλά από τα αφεψήματα περιέχουν σημαντικές δραστικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην λειτουργία των διαφορετικών συστημάτων του οργανισμού μας (νευρικό σύστημα, κυκλοφορικό σύστημα, κλπ). Από την άλλη πλευρά όμως, ενέργειες όπως η κατανάλωση αφεψημάτων ή η σωστή διατροφή, δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν για την υγεία μας οι κακές συνήθειες και ο μη κατάλληλος τρόπος ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία, στρες, κλπ).
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.