Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 23:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Διαμάχη για τα ωφέλη της μαστογραφίας
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/03/2010 ώρα: 15:26
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η έρευνα των επιστημόνων, υπό την Κάρστεν Γιόργκενσεν, από το Σκανδιναβικό Κέντρο Κοχρέιν του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους "Τάιμς του Λονδίνου", διαπίστωσε ότι οι μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο του μαστού στις περιοχές εκείνες όπου γίνονταν τακτικές μαστογραφίες, είναι ίδιες ή και μικρότερες σε σχέση με τις περιοχές όπου καμία γυναίκα δεν έκανε ποτέ μαστογραφία.
Οι σκανδιναβοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι η έρευνά τους καταλήγει ουσιαστικά σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. "Είναι καιρός να αναρωτηθούμε κατά πόσο η μαστογραφία έχει όντως προσφέρει τις ωφέλειες που υποσχέθηκε σε επίπεδο μείωσης της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού".

Πέρυσι το Νοέμβριο, διαμάχη είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ, όταν στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αμφισβήτησαν την αξία των μαστογραφιών για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών και πρότειναν να ανέβει στην ηλικία των 50 ετών το όριο για την ετήσια εξέταση. Ογκολόγοι και οργανώσεις πολιτών καταδίκασαν όμως αυτή την πρόταση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε περισσότερες γυναίκες στον θάνατο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο και αποτελεί περίπου το 10% των συνολικών γυναικείων καρκίνων. Σκοτώνει περίπου 519.000 ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Κάθε χώρα δίνει διαφορετικές συστάσεις σχετικά με τη διενέργεια των μαστογραφιών. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες άνω των 50 ετών να κάνουν έλεγχο κάθε τρία χρόνια, στις ΗΠΑ κάθε ένα ή δύο χρόνια, ενώ στη Δανία κάθε δύο χρόνια.

Η νέα σκανδιναβική έρευνα αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με την αξία της μαστογραφίας. Οι επικριτές των μαστογραφιών επιμένουν ότι ο τακτικός έλεγχος μπορεί να επιφέρει περισσότερα προβλήματα (χρόνος στα νοσοκομεία, έξοδα, ανησυχία από λανθασμένες διαγνώσεις κ.α.) παρά οφέλη. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως τονίζουν, οι μαστογραφίες εντοπίζουν όγκους που ούτως ή άλλως δεν θα προκαλούσαν κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη Γιόργκενσεν, τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε 2.000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία επί μια περίοδο δέκα ετών, μόνο μια σώζει τη ζωή της χάρη στην εξέταση που έκανε, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος να εμφανιστεί λανθασμένη (και περιττά ανησυχητική) διάγνωση στην μαστογραφία είναι δεκαπλάσια. "Πρέπει να κάνουμε τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι η πιθανότητα να ωφεληθούν από τις μαστογραφίες, είναι πολύ μικρή", τόνισε η Δανή επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μελέτη, στις γυναίκες ηλικίας 55 - 74 ετών, η θνησιμότητα υποχώρησε κατά 1% ετησίως στις περιοχές όπου γίνονταν τακτικές μαστογραφίες, αλλά η μείωση ήταν διπλάσια (2%) εκεί όπου οι γυναίκες δεν έκαναν μαστογραφίες. Την ίδια χρονική περίοδο, στις πιο νέες γυναίκες ηλικίας 35 - 54 ετών, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 5% ετησίως στις περιοχές όπου γίνονταν μαστογραφίες, αλλά ελαφρώς περισσότερο (6%) εκεί όπου δεν γίνονταν.

Από την άλλη όμως, μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε μια μείωση κατά 35% στους θανάτους από καρκίνο του μαστού μεταξύ εκείνων των γυναικών 50 - 69 ετών, οι οποίες κάνουν τακτικές μαστογραφίες.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.