Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 03:39
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Σχέση κινητών τηλεφώνων - καρκίνου
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/05/2010 ώρα: 11:55
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και στην εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο, δεν κατέληξε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, συνέστησε πάντως να γίνουν περαιτέρω έρευνες για το θέμα, με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Η μελέτη, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που την πραγματοποίησε, δείχνει πιθανούς κινδύνους για την υγεία για όσους μιλάνε πολλή ώρα στο κινητό τους.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 21 επιστημόνων, κράτησε δέκα χρόνια, κάλυψε περίπου 13.000 άτομα σε 13 χώρες (τόσο υγιείς ανθρώπους όσο και πάσχοντες από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου), και δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology". Η έρευνα δέχτηκε επικρίσεις επειδή οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρηματοδότησαν το 25% του κόστους της, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

"Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος, επειδή υπάρχουν αρκετά ευρήματα που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Ελίζαμπεθ Κάρντις, του Κέντρου Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη. "Τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας) δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, όμως είναι επίσης πρόωρο να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", δήλωσε ο διευθυντής της IARC Κρίστοφερ Γουάιλντ.

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, με την ονομασία Interphone, όσοι κάνουν πολύ συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Οι πιο τακτικοί χρήστες κινητού που μιλάνε συνεχώς από το ίδιο αυτί, εμφανίζονται να έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γλοιώματος και 15% για εμφάνιση μηνιγγιώματος (δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου). Όμως οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι βέβαιη η ύπαρξη σχέσης αιτίου - αιτιατού ανάμεσα στην χρήση κινητού και στην ασθένεια. Σημειωτέον ότι, κατά την έρευνα, που ξεκίνησε το 2000, ως τακτική χρήση θεωρήθηκε η ομιλία στο κινητό για μισή ώρα την ημέρα κατά μέσο όρο - που κάθε άλλο παρά μεγάλη μπορεί να θεωρηθεί με βάση τις σημερινές συνήθειες των χρηστών, ιδίως των νέων.

Από την άλλη, μερικά αντίθετα δεδομένα δείχνουν ότι γενικά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό. Όμως οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι ορισμένα προβλήματα σχετικά με την μεθοδολογία της μελέτης τους, καθιστούν το εύρημα μη αξιόπιστο. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα τα ακουστικά συμβάλλουν στην μείωση της έκθεσης του οργανισμού στην ακτινοβολία.

Ορισμένοι ειδικοί ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία της έρευνας με το σκεπτικό ότι αντί να παρατηρήσει άμεσα τους χρήστες, τους ζήτησε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόση χρήση έκαναν του κινητού τους κατά την τελευταία δεκαετία. Μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή έρευνα, που θα καλύψει 250.000 άτομα σε πέντε χώρες της ΕΕ για διάστημα 20-30 ετών και η οποία αναμένεται να δώσει πιο οριστικά συμπεράσματα σε βάθος χρόνου, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.

Η χρήση κινητών έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ΄80.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούνται περίπου πέντε δισεκατομμύρια συσκευές.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.