Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 23:16
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρκίνος
Η φαλάκρα πριν τα 40 «προδίδει» τον καρκίνο
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: TaNea.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 23/01/2013 ώρα: 11:29
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι άντρες που παρουσιάζουν φαλάκρα πριν από τα 40 τους χρόνια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρώιμο καρκίνο του προστάτη, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 9.000 άνδρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν δει το τριχωτό της κεφαλής τους να αραιώνει νωρίς στη ζωή τους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν έναν προστατικό όγκο μεγαλώνοντας – και μάλιστα σε νεώτερη ηλικία από την αναμενόμενη.

Το εύρημα αυτό υποστηρίζει εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έχουν συσχετίσει την φαλάκρα των ανδρών με τον προστατικό καρκίνο.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς συσχετίζονται φαλάκρα και καρκίνος, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν υποδηλώσει πως πιθανώς παίζουν ρόλο τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης – της ορμόνης του ανδρικού φύλου που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να καταστείλει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Στην περίπτωση της ανδρικού τύπου αλωπεκίας, όπως λέγεται επιστημονικά η φαλάκρα, πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ασκούν αρνητική δράση στους θυλάκους των τριχών, διεγείροντας έναν ορμονικό υποδοχέα που επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

Επιστήμονες από το Συμβούλιο Καρκίνου της Βικτώρια ανέλυσαν στοιχεία από 9.448 άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή την περίοδο 1990-1994 σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα υγείας (λέγεται The Melbourne Collaborative Cohort Study).

Οι άνδρες, που είχαν ηλικία 40 έως 69 ετών κατά την έναρξή της μελέτης, είχαν κληθεί να βαθμολογήσουν την απώλεια των μαλλιών που είχαν βιώσει από τα 20 έως τα 40 τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας κάθε ενός εκ των εθελοντών τους επί 11,4 χρόνια κατά μέσον όρο, καταγράφοντας 476 κρούσματα καρκίνου του προστάτη μεταξύ τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Επιδημιολογία, Βιοδείκτες & Πρόληψη του Καρκίνου» (CEBP), όσοι άνδρες είχαν έντονη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού τους στα 40 τους χρόνια, διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρώιμο καρκίνο του προστάτη – δηλαδή στα 50 ή στα 60 τους.

«Η ανδρογενετική αλωπεκία στην ηλικία των 40 ετών μπορεί να αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου, πρώιμης ενάρξεως προστατικού καρκίνου», συμπεραίνουν ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Μάλερ και οι συνεργάτες του.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.