Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 19:45
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Σεξουαλική Υγεία
Η ερωτική ζωή… καθρέφτης της υγείας
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/02/2009 ώρα: 10:41
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ), το 40% των ανδρών από όλη τη χώρα, που καλούν στη ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (2310 99 90 99) του Κέντρου εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (39%), ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (4%) πρόβλημα υγείας.

Ομοίως, άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκσπερμάτισης ή εμφανίζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αναφέρουν ότι πάσχουν τόσο από οργανικά (18%) όσο και από ψυχολογικά (7 και 8%) προβλήματα. Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΣΑΥ ένα σεξουαλικό πρόβλημα ενδεχομένως αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης.  Συγκεκριμένα η στυτική δυσλειτουργία πολύ συχνά συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη (5-10%) ή την καρδιαγγειακής νόσο (5-20%).

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και νέα μελέτη της Mayo Clinic, σύμφωνα με την οποία  οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν κατά μέσο όρο 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια συγκριτικά με όσους δεν εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία. Οι νεότεροι άνδρες ηλικίας  40-49 ετών με το ίδιο σεξουαλικό πρόβλημα διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιακής πάθησης.  .

Οι ερευνητές συμπεραίνουν στη δημοσίευση της μελέτης τους στο περιοδικό της Κλινικής "Mayo Clinic Proceedings", ότι οι άνδρες και οι γιατροί τους πρέπει να θεωρούν το πρόβλημα στύσης ως πιθανό προάγγελο προβλήματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Η σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και στεφανιαίας νόσου αν και ερευνάται εδώ και χρόνια από τους ειδικούς, εντούτοις δεν έχει αιτιολογηθεί πλήρως. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι τόσο η στυτική δυσλειτουργία όσο και το πρόβλημα της καρδιάς στην πραγματικότητα πηγάζουν από κάποιο άλλο υποκείμενο πρόβλημα, με συνέπεια, πριν «φράξουν» οι αρτηρίες γύρω από την καρδιά, να υπάρχουν στενώσεις στις μικρότερες αρτηρίες του ανδρικού γεννητικού οργάνου.

Οι ειδικοί συζητούν και για το ενδεχόμενο οι αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου, πρώτα στο πέος και μετά στην καρδιά. Εντούτοις και αυτή η άποψη δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Δύο προηγούμενες μελέτες το 2005 είχαν επίσης δείξει την προγνωστική αξία της στυτικής δυσλειτουργίας για την έγκαιρη διάγνωση μελλοντικών καρδιοπαθειών.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.