Σαββάτο 31 Οκτωβρίου 2020 18:50
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Σεξουαλική Υγεία
Διαστάσεις επιδημίας μεταξύ των εφήβων παίρνουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 19/01/2009 ώρα: 10:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Μορφή επιδημίας τείνουν να πάρουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους, των οποίων η σεξουαλική δραστηριότητα αρχίζει όλο και σε μικρότερη ηλικία.

Έρευνα, που έγινε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι έφηβοι, σε ποσοστό περίπου 40% είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή σε ηλικία μικρότερη των 14 ετών. Σε ό,τι αφορά δε, την Ελλάδα, πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου 60% των νέων, είχαν σεξουαλική επαφή, πριν την ενηλικίωσή τους. Ειδικότερα, περισσότεροι από έξι στους 100 εφήβους είχαν την πρώτη σεξουαλική επαφή σε ηλικία μικρότερη των 16 χρόνων, περισσότεροι από δώδεκα στην ηλικία των 16, περισσότεροι από 17, στα 17, και περισσότεροι από 22,1 στα 18 τους χρόνια.

Τα στοιχεία θα παρουσιάσει ο καθηγητής παιδιατρικής - ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ, Ισραέλ Ρούσσο, σε διάλεξη που θα δώσει αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική».

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που διαμορφώνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων εκτός της αναπτυσσόμενης αναπαραγωγικής τους ικανότητας», τονίζει ο κ. Ρούσσο, αναφέροντας παράλληλα ότι ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η τάση τους να μιμηθούν τους ενήλικες, η έντονη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης διάφορων σεξουαλικών προτύπων και η απουσία πληροφόρησης.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 25% των σεξουαλικά ενεργά εφήβων θα μολυνθούν από κάποιο εκ των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. «Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από το ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους εφήβους αυτούς θα παραμείνει ασυμπτωματικό, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη διατήρηση της υψηλής συχνότητας των σεξουαλικών νοσημάτων, μεταξύ των εφήβων», επισημαίνει ο κ. Ρούσσο τονίζοντας την ανάγκη του συστηματικού προληπτικού ελέγχου σε όλους τους σεξουαλικά δραστήριους εφήβους.

Οι συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενοι λοιμώδεις παράγοντες είναι ο γονόκοκκος, ο απλός έρπης, το τρεπόνημα το ωχρό, ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β, τα χλαμύδια, η τριχομονάδα, η candida και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Στη διάλεξη θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), διότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα εμβολιασμού έναντι των τύπων 6, 11,16 και 18 του ιού. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του HPV από τους οποίους οι 30-40 σχετίζονται με την πρωκτική και τη γεννητική περιοχή. Από αυτούς τα 2/3 θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την πρόκληση καρκινικών αλλοιώσεων και το 1/3 χαμηλού κινδύνου.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15-44 ετών και στην Ευρώπη καταγράφονται 33.000 νέες περιπτώσεις και 15.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Οι τύποι 16 και 18 του ιού HPV ευθύνονται για το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για το 95% του καρκίνου του αιδοίου και του κόλπου, ενώ οι τύποι 6 και 11 για το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Στην Ελλάδα η συνιστώμενη ηλικία έναρξης εμβολιασμού των κοριτσιών είναι μεταξύ 12 και 15 ετών, δηλαδή πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Ρούσσο, ο ιός HPV ευθύνεται και για τους καρκίνους του πέους, του πρωκτού και του στόματος γεγονός που θέτει το ερώτημα αν θα πρέπει ο εμβολιασμός να επεκταθεί και στα αγόρια.

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην εφηβεία

Εξίσου σημαντικό με το πρόβλημα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι και το πρόβλημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Στην Ελλάδα οι διακοπές των ανεπιθύμητων κυήσεων υπολογίζονται σε 60.000-80.000 το χρόνο, αριθμός που, όπως επισημαίνει ο κ. Ρούσσο, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αφού μία στις πέντε Ελληνίδες καταφεύγει σε άμβλωση. Το υψηλό ποσοστό των αμβλώσεων σχετίζεται με το επίσης πολύ υψηλό ποσοστό υπογονιμότητας, που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να απασχολεί τόσο τους νέους σε αντίθεση με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας για τους τρόπους αντισύλληψης, που χρησιμοποιούν σε μαθητές λυκείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία θα παρουσιάσει ο κ. Ρούσσο, από τους νέους ηλικίας 16-20 ετών, 63% χρησιμοποιούν προφυλακτικό, 17% προτιμούν τη διακοπτόμενη συνουσία, 7% τα ορμονικά αντισυλληπτικά, 1% τις ενδομήτριες συσκευές, ενώ το 12% δεν λαμβάνει αντισυλληπτικά μέτρα.

«Η ύπαρξη και μόνο τόσων πολλών μεθόδων αντισύλληψης δείχνει ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ο ένας και μόνος εκείνος τρόπος που θα οδηγούσε σε δραματική μείωση της συχνότητας της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων», καταλήγει ο κ. Ρούσσο.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.