Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 17:52
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Σεξουαλική Υγεία
Η χρήση φαρμάκων για τη στύση χωρίς ιατρικό λόγο
Επιμέλεια: Εύη Κυράνα - Ψυχολόγος Υγείας 
Πηγή: TaNea.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 07/09/2012 ώρα: 14:17
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα φάρμακα για τη στύση χρησιμοποιούνται από σεξουαλικά υγιείς άνδρες; Τα φάρμακα που διευκολύνουν τη στύση, οι γνωστοί αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης, χρησιμοποιούνται ευρέως από το 1998 για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα φάρμακα αυτά προορίζονται κυρίως για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται και στη θεραπεία της ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας σε συνδυασμό με ψυχοσεξουαλική θεραπεία.

Ωστόσο, πολλοί τα χρησιμοποιούν στο πλαίσιο ενός lifestyle, δηλαδή για λόγους επιδόσεων και μόνο, χωρίς να έχουν κάποια ιατρική ένδειξη. Η κατάχρηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας από άνδρες χωρίς πρόβλημα στύσης, αυξάνεται όλο και περισσότερο. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι 4%-15% των νέων ανδρών έχει χρησιμοποιήσει χωρίς ένδειξη τα φάρμακα αυτά.

Ποιες είναι οι συνέπειες της χρήσης των φαρμάκων για τη στύση ως lifestyle;
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης (Harte & Meston, 2012) σε 1.207 νέους άνδρες με μέση ηλικία 22 έτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξανόταν η χωρίς ένδειξη χρήση των φαρμάκων, τόσο μειωνόταν η εμπιστοσύνη του άνδρα στην ικανότητά του να δημιουργήσει και να διατηρήσει ικανοποιητική στύση.

Επιπλέον, όσο μειωνόταν η εμπιστοσύνη στη στύση τόσο επηρεαζόταν αρνητικά η λειτουργία της στύσης. Φάνηκε δηλαδή ότι η χρήση φαρμάκων χωρίς ένδειξη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ψυχογενούς στυτικής δυσλειτουργίας, διότι ο άνδρας πιστεύει όλο και λιγότερο στην ικανότητά του να έχει επαρκή στύση χωρίς φαρμακευτική βοήθεια.

Η μελέτη αυτή δείχνει πως η αλόγιστη χρήση των φαρμάκων μπορεί να έχει ψυχολογικές συνέπειες που εμποδίζουν την ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία.

Οταν ένας άνδρας ανησυχεί για τη σεξουαλική του λειτουργία και επίδοση, ακόμη και αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να απευθυνθεί στους ειδικούς, όχι μόνο για να τον συμβουλέψουν για την ορθή χρήση των φαρμάκων, αλλά και για να μάθει τρόπους να ελέγχει ο ίδιος την διέγερσή του.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.