Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 02:59
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Ο θυρεοειδής «καθρέπτης» της καρδιάς;
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/05/2008 ώρα: 11:10
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Έως και 69% αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για γυναίκες με λιγότερο δραστήριο θυρεοειδή σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι γυναίκες που έχουν λιγότερο δραστήριο θυρεοειδή αδένα, φαίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή άλλες παθήσεις της καρδιάς. Αυτό υποστηρίζει έρευνα Νορβηγών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Archives of Internal Medicine”.
Σύμφωνα με νέες επιστημονικές ενδείξεις όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μειώνεται, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα οπότε αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Επιστημονική ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Trondheim διενήργησε μία μεγάλη έρευνα για να εξακριβώσει τη σχέση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα με τις καρδιακές παθήσεις. Οι ειδικοί μελέτησαν 17.311 γυναίκες και 8002 άνδρες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα και διαβήτη.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1995, όταν οι εθελοντές ήταν άνω των 40 ετών και περιλάμβανε τη μέτρηση των επιπέδων θυροτροπίνης, μιας ορμόνης που αποτελεί δείκτη της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μέχρι το 2004, 192 γυναίκες και 164 άνδρες είχαν αποβιώσει από κάποια πάθηση της καρδιάς αν και  φαινομενικά είχαν φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό σημαίνει ότι κανένας ασθενείς δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα ενός υπερδραστήριου ή υποδραστήριου θυρεοειδούς αδένα.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ανάμεσα στους εθελοντές με φαινομενικά φυσιολογική λειτουργία του αδένα, οι γυναίκες με τον λιγότερο δραστήριο θυρεοειδή είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο σε σχέση με τις εθελόντριες που είχαν πιο δραστήριο αδένα. Αντίθετα αυτή η σχέση δεν επιβεβαιώνεται για τους άνδρες.

Οι συγγραφείς της έρευνας δηλώνουν ότι καθ’ όσον γνωρίζουν καμία κλινική έρευνα δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η θεραπεία με ορμόνες του θυρεοειδούς θα μπορούσε να προστατέψει από την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς. Εντούτοις όπως συμπληρώνουν υπάρχουν ενδείξεις ότι μία τέτοια θεραπεία θα μείωνε την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σωματικό βάρος.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.